Hruškový štrúdl
Nadýchaný štrúdl z kynutého těsta s hruškami a brusinkami.
Vaření 70 min
bez kynutí a chladnutí
Postup
- Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Na teplém místě necháme nakynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, žloutek, sůl a vykynutý kvásek. Zlehka propracujeme a nakonec přilijeme vlažné rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout 60 minut na teplém místě.
- Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Na drobenku zpracujeme nejprve máslo s cukrem a moukou, poté zapracujeme nasekané ořechy.
- Na pomoučněném vále rozválíme nakynuté těsto na obdélníkový plát silný 5 mm. Povrch potřeme povidly, posypeme brusinkami, skořicí a nasekanými ořechy, poklademe hruškami a nakonec pokapeme rumem. Plát zavineme do rolády a vložíme do dortové formy (30 cm) vymazané máslem. Do středu postavíme vyšší kulatou formičku (8 cm), aby se zachoval prázdný střed. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme 15 minut odpočinout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Závin necháme krátce zchladnout ve formě, pak vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
312 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1306 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
34,3 g
39 %
34 %
-
Vláknina
3,8 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
5,7 g
9 %
8 %
-
Tuky
15,0 g
23 %
21 %
-
nasycené
6,0 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA