Bramboračka
Ingredience:
- 4 brambory
- 2 malé karotky
- 1/4 malého celeru
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g směsi lesních hub
- 30 ml rostlinného oleje
- drcený kmín, podle chuti
- drcený černý pepř
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- sůl
- drhnutá majoránka, dle chuti
- 3 snítky hladkolisté petržele
Pracovní postup:
- Všechnu zeleninu oloupeme. Brambory zalijeme vodou a necháme stát. Karotku rozkrojíme podélně na polovinu a potom příčně nakrájíme na plátky. Celer pokrájíme na menší kusy. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek rozkrájíme na tenké plátky. Houby krátce propláchneme ve studené vodě, necháme okapat a pokrájíme na menší kusy.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev, celer a cibuli a krátce orestujeme. Pak přisypeme česnek, houby, kmín, pepř a necháme zvolna rozvonět. Obsah hrnce zalijeme 1000 ml vody a přivedeme k varu.
- Mezitím v malém rendlíku rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a mícháme, dokud mouka nezpění. Potom snížíme teplotu na střední stupeň a mícháme dokud jíška nezezlátne. Odstavíme a než lehce zchladne, brambory scedíme a nakrájíme na menší kusy.
- Do vařící se polévky opatrně ponoříme cedník tak, aby okraje zůstaly nad hladinou a odebereme z něj 2 naběračky čistého vývaru. Přilijeme ho do rendlíku s jíškou a dokonale rozšleháme. Takto připravenou jíšku potom vmícháme do polévky a zavaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou a těsně před podáváním vmícháme najemno pokrájené opláchnuté listy petržele. Podáváme např. s plátky chleba.