Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. dubna 2021 Vojtěch

Houbová frittata, bucatini s pestem a kuskus. Teplé večeře do 20 minut

Jste zvyklí o víkendu si večer dopřávat náročné menu, ale v týdnu se odbýváte chlebem s něčím jen proto, že to nezabere moc času? Vyzkoušejte snadné a rychlé večeře s vůní Španělska, Itálie a Afriky, které jsou lahodným důkazem toho, že v kuchyni nemusíme prostát půlku života, abychom se skvěle najedli.

Kuskus se zeleninou | foto: Profimedia.cz

Frittata se špenátem, houbami a kešu

Frittata se špenátem, houbami a kešu

Ingredience na 4 porce:

  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 1 vrchovatá hrst sušených hub (mohou být i mražené)
  • 8 vajec
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • 1 hrst kešu ořechů

Pracovní postup:

  1. Špenát vyndáme z mrazáku a necháme povolit. Houby zalijeme v misce teplou vodou a necháme několik minut stát. Pokud použijeme mražené, necháme je také chvíli v pokojové teplotě.Troubu zapneme na 200 °C.
  2. Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a prošleháme. Pak k nim přidáme nastrouhaný parmazán. Dáme stranou.
  3. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky.
  4. Ve velké pánvi, kterou je možné použít i v pečicí troubě, rozehřejeme olej a krátce na něm opečeme česnek. Když se rozvoní, přidáme houby a špenát. Za stálého míchání opékáme tak dlouho, až se všechna tekutina odpaří.
  5. Pak do pánve nalijeme rozšlehaná vajíčka se sýrem, zmírníme teplotu a necháme na mírném plameni trochu ztuhnout.
  6. Pak frittatu posypeme kešu ořechy a vložíme do předehřáté trouby. Zapékáme asi 7 minut, dokud vejce dokonale neztuhnou a kešu oříšky nezezlátnou.

Tip: Do frittaty můžete také přidat nakrájená cherry rajčata nebo nasekanou šunku. Nebo ji chuťově ozvláštnit orientálním kořením, bylinkami či chilli papričkou.

Další skvělé nápady na rychlé večeře najdete ZDE.

Bucatini s pestem a piniovými oříšky

Ingredience na 4 porce:

Bucatini s pestem a piniovými oříšky
  • svazek čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g parmazánu
  • hrst piniových oříšků + na posypání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • 500 g těstovin bucatini

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pesto. Několik lístků bazalky si dáme stranou na ozdobu a zbytek vložíme do nádoby od elektrického sekáčku. Přidáme oloupaný česnek, nakrájený parmazán, piniové oříšky, sůl, pepř, trochu olivového oleje a citronové šťávy. Zapneme a sekáme až do požadované konzistence. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje nebo citronové šťávy.
  2. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody a když se začne vařit, vložíme do ní bucatini. Vaříme je podle návodu na obalu, aby byly takzvaně na skus.
  3. Mezitím si na pánvi nasucho orestujeme piniová semínka, která jsme si dali stranou.
  4. Hotové těstoviny slijeme, ale necháme u nich trochu vody, ve které se vařily. Do hrnce přidáme pesto, promícháme a rozdělíme na talíře.
  5. Ozdobíme lístky bazalky a orestovanými piniovými oříšky.

Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou

Ingredience na 4 porce:

  • 280 g kuskusu
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 velká mrkev
  • 1 červená paprika
  • zeleninový vývar (nemusí být)
  • 1 malá konzerva sterilovaného hrášku nebo cizrny
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Kuskus nasypeme do mísy nebo kastrůlku, lehce osolíme a zalijeme v poměru 1:2 horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kostičky.
  3. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a restujeme na něm cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a koření a necháme rozvonět. Pak přisypeme strouhanou mrkev a papriku, promícháme a podlijeme trochou zeleninového vývaru.
  4. Necháme asi pět minut probublávat, pak přidáme slitý hrášek nebo cizrnu a nasekaný koriandr.
  5. Prohřejeme a nakonec smícháme s nabobtnalým kuskusem.

Tip:

Zelenina na kuskus bude mít ještě autentičtější chuť, když ji okořeníte africkou směsí koření, například ras el hanout nebo harissia. Na zalití kuskusu můžete místo vody také použít zeleninový vývar, jeho chuť pak bude výraznější.

Autor:
  • Nejčtenější

Štípance na intimních místech vyměněné manželky. Řešila se hygiena i štěnice

Ve středeční Výměně manželek, která se natáčela v létě, se mezi sebou prohodily dvě Ivety. A protože jedna je z...

Zhubla jsem 15 kilogramů a nebylo to tak těžké, říká zpěvačka Magda Malá

I když obézní nikdy nebyla, rozhodla se zpěvačka Magda Malá, že se nechce cítit ani oplácaná. „Dlouhou dobu jsem se...

Nový nos, ňadra i tvář bez vrásek. Celebrity ve vleku estetických zákroků

Málokterá z nás je se svým zevnějškem naprosto spokojená. Experimentujeme s líčením, vyhledáváme pomoc kosmetických...

Blondýnky se mužům líbí nejvíc, ale postelové bohyně mají jinou barvu vlasů

Pokud se na jaře rozhodujete pro nový odstín kadeří, asi vás bude zajímat, co si o ohnivých rusovláskách, něžných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravotní potíže žen. Na co si dát pozor ve 30, 40, 50 a 60 letech

Lidský život nabízí nejen mnoho příjemných okamžiků, ale i těch, které dokážou jednoho potrápit, zvláště co se zdraví...

Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

  • Další z rubriky

Dříve se sladilo i maso, lékaři léčili jídlem, říká antropoložka Eva Ferrarová

Premium Jídlo je důležitější než sex, je symbolem moci, naší identitou i mostem k ostatním. Proč jíme, co jíme, a jak to...

Klasika i inovace. Seznamte se s výherkyněmi soutěže Pečeme na Velikonoce

Soutěž Děkujeme za všechny vaše sladké příspěvky do naší velikonoční soutěže, věřte, že se nám nad snímky sbíhaly sliny....

Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám...

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Zlom 3. května. Otevřou se obchody a služby, další žáci se vrátí do škol

Systém PES nahradí šest vln rozvolnění, oznámil ve středu premiér Andrej Babiš. Od 3. května by se mohl vrátit druhý...

Hráče vyloučili z turnaje, protože měl příliš vysoko nastavený jas obrazu

Známý streamer Tfue přišel o vítězství v turnaji o dvanáct tisíc dolarů kvůli tomu, že měl příliš vysoko nastavený jas...

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...