Pozvěte přátele na houbové hody, uvařte podle šéfkuchaře z Krkonoš

  0:41aktualizováno  0:41
Čas hub je tu a kdo je má rád nejen v lese, ale i na talíři, určitě nepohrdne klasickou smaženicí, taštičkami plněnými houbami, nebo vepřovou panenkou ve slanině podávanou s houbovou omáčkou. "Pozvěte přátele na oběd," říká Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a nabízí rozpis hned pro deset gurmánů.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. | foto: Archiv hotelu Horizont

Bramborové taštičky plněné houbami

Recept na 10 porcí

Bramborové taštičky plněné houbami podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu...

Potřebujete:
1 200 g vařených brambor ve slupce (oloupaných a vychladlých) 
2 vejce
300 g hrubé mouky
150 g krupice
15 g soli
450 g čerstvých hub
300 g cibule
3 g kmínu
3 g mletého pepře
200 g másla

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky.

2. Do středu vkládáme vychladlou směs na másle a třetině cibule orestovaných hub s kořením, přeložíme a utvoříme taštičky, které vkládáme do vařicí vody a vaříme 7-10 minut.

3. Dohlížíme na to, aby se nepřichytily na dno nádoby.

4. Hotové vyjmeme a klademe na talíř, přeléváme restovanou cibulkou se zbytkem hub.

5. Podáváme z červeným dušeným zelím.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou

Recept na 10 porcí

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího...

Potřebujete: 

1500 g vepřové panenky
400 ml smetany ke šlehání 
300 g lahůdkové slaniny
100 g másla
400 g čerstvých hub
10 g soli
3 g mletého pepře
100 ml oleje

Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů.

2. Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem.

3. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem.

4. Na střed talíře dáme hříbkovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.

5. Podáváme se žemlovým knedlíkem.

Smaženice z čerstvých hub

Recept pro 4 osoby

Houbová smaženice podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod...

Potřebujete:

450 g čerstvých hub
100 g cibule
8 vajec
5 g soli
2 g kmínu
2 g mletého pepře
80 g oleje, másla nebo sádla

Postup:

1. Na pánev si dáme tuk. Očištěné a nakrájené čerstvé houby (použijte ideálně smrkový hřib, ale i směs - žampiony, smrkový hřib a růžovka) lehce orestujeme na tuku, přidáme na jemno krájenou cibuli a restujeme s houbami asi tak dvě tři minutky. Pozor nepřepálit cibulku, měla by nám maximálně zesklovatět. Raději použijte lahůdkovou cibulku, která je chutnější.

2. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a přidáme kmín.

3. Jakmile smaženice začíná houstnout, ihned sundáme z ohně a klademe na talíř, můžeme jemně zakápnou lanýžovým olejem a posypat čerstvou pažitkou.

4. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb, někdo má rád i tousty.

Autor:

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Ředkvičky jí většina z nás syrové. Jsou totiž skvělou vitaminovou bombou. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení je i upéct a...

RECEPT DNE: Kebab s koriandrem a zázvorem

Kebab s koriandrem a zázvorem

Kebab je oblíbená pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů. My vám přinášíme recept na kebab s koriandrem a...

Sýrové šátečky i trhané maso v housce. Recepty na svačiny pro výletníky

Plněná focaccia

Prázdniny lákají k výletům a letním dobrodružstvím v přírodě, kde často vyhládne dřív, než se na trase objeví hostinec....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz