Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
Ingredience pro 6 osob:
- 6 plátků bagety nebo italského chleba
- máslo či margarín (ideálně s olivovým olejem)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší šalotka
- 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
- 50 ml suchého červeného vína
- ocet balsamico
- 200 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 2 - 3 větvičky tymiánu
- lanýžový olej
- mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě, nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.
Mezitím připravte houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další 3 až 5 minut. Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.
Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem.
Plátky bagety potřete margarínem či máslem a navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.
Flíčky na houbách
Ingredience:
- 500 g fleků
- lesní houby podle chuti
- sůl, kmín, pepř
- 1 menší cibule
- tuk
- 2 vejce
- mléko
- čerstvé oregano (čerstvá petržel)
Postup:
Vodu osolíme a přivedeme k varu. Flíčky v ní uvaříme téměř doměkka a scedíme. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku a předem osmahnuté cibulce. Osolíme je a přidáme špetku kmínu a pepře. Promícháme s uvařenými flíčky. Pekáček vymastíme, rozložíme na něj flíčky s houbami, zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka a zapečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby ozdobíme snítkami oregana (nebo petrželky) a ihned podáváme. Můžeme doplnit sterilovanými okurkami či čerstvou zeleninou.
Šunkový koláč s houbami
Ingredience:
- 100 g strouhaného ementálu
- 120 g vepřové vařené šunky na proužky
- 150 g hub
- 1 cibule
- 250 g mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 4 vejce
- 30 g másla
- 10 cl bílého vína
- sůl a pepř
Postup:
Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.
Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.
Vepřová panenka se sušenými švestkami
Ingredience na 4 porce:
- 40 g pancetty
- 20 g másla
- 300 g hub (žampiony, šitake)
- 100 g sušených švestek
- 100 g sterilovaných okurek
- 1 kostka hovězího bujónu
- 800 g vepřové panenky
Postup:
Pancettu nakrájíme na kostky a orestujeme na pánvi. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění na něm 10 minut restujeme nakrájené houby, sušené švestky a okurky. Následně přidáme 500 ml vody a kostku hovězího bujónu. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované hustoty. Maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z obou stran. Medailonky následně přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží, nebo zeleninovým salátem.
Dubákové rizoto
Ingredience na 4 porce:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 2 PL tuku
- 250 g čerstvých, nebo mražených hřibů dubových
- 1 šalotka
- 100 g parmezánu
- 150 ml sladké smetany
- 0,5 dcl bílého vína
- 1 stroužek česneku
- limetka/citron
- sůl, koření a bylinky na ozdobení
Postup:
Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750 ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.