Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

  0:52aktualizováno  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.

Vepřová panenka se švestkami a houbami | foto: Podravka

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami

Ingredience pro 6 osob:

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
  • 6 plátků bagety nebo italského chleba
  • máslo či margarín (ideálně s olivovým olejem)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • ocet balsamico
  • 200 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 - 3 větvičky tymiánu
  • lanýžový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě, nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.

Mezitím připravte houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další 3 až 5 minut. Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.

Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem.

Plátky bagety potřete margarínem či máslem a navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.

Flíčky na houbách

Ingredience:

Zapečené fleky s houbami
  • 500 g fleků
  • lesní houby podle chuti
  • sůl, kmín, pepř
  • 1 menší cibule
  • tuk
  • 2 vejce
  • mléko
  • čerstvé oregano (čerstvá petržel)

Postup:

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Flíčky v ní uvaříme téměř doměkka a scedíme. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku a předem osmahnuté cibulce. Osolíme je a přidáme špetku kmínu a pepře. Promícháme s uvařenými flíčky. Pekáček vymastíme, rozložíme na něj flíčky s houbami, zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka a zapečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby ozdobíme snítkami oregana (nebo petrželky) a ihned podáváme. Můžeme doplnit sterilovanými okurkami či čerstvou zeleninou.

Šunkový koláč s houbami

Ingredience:

Šunkový koláč s houbami
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 120 g vepřové vařené šunky na proužky
  • 150 g hub
  • 1 cibule
  • 250 g mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 30 g másla
  • 10 cl bílého vína
  • sůl a pepř

Postup:

Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Ingredience na 4 porce:

Vepřová panenka se švestkami a houbami
  • 40 g pancetty
  • 20 g másla
  • 300 g hub (žampiony, šitake)
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 800 g vepřové panenky

Postup:

Pancettu nakrájíme na kostky a orestujeme na pánvi. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění na něm 10 minut restujeme nakrájené houby, sušené švestky a okurky. Následně přidáme 500 ml vody a kostku hovězího bujónu. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované hustoty. Maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z obou stran. Medailonky následně přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží, nebo zeleninovým salátem.

Dubákové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Dubákové rizoto
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 2 PL tuku
  • 250 g čerstvých, nebo mražených hřibů dubových
  • 1 šalotka
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml sladké smetany
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • limetka/citron
  • sůl, koření a bylinky na ozdobení

Postup:

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750 ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Čočková sekaná

Čočková sekaná

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Vyzkoušejte náš recept na vegetariánskou verzi sekané, kde je...

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

RECEPT DNE: Rychlá domácí focaccia

Rychlá domácí focaccia

Focaccia je tradiční italský chléb, který skvěle chutná a určitě si ho zamilujete. Jíst ho můžete samotný, ale také se...

Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete
Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete

Chcete někomu udělat radost pohledem, který domalujete a vybarvíte s dětmi? Připravili jsme celou sérii, kterou si zdarma stáhnete. Využít ji mohou i účastníci našeho Letního kolotoče.

Najdete na iDNES.cz