Kromě pravidelného spánku v noci (ideálně osm hodin), stravy bohaté na vlákninu (hodně zeleniny a málo cukru) a pohybu na čerstvém vzduchu (každý den alespoň půl hodiny) se vyplatí myslet i na přírodní pomocníky.
Rakytník
Tomuto silnému zdroji vitaminu C se také přezdívá „citron severu“.
Účinek: Rakytník obsahuje desetkrát více vitaminu C než citrony. Kromě toho posiluje obranyschopnost, potlačuje záněty a preventivně působí i proti vzniku rakoviny.
Použití: Dobré je užívat třikrát denně lžíci rakytníkové šťávy (z prodejen zdravé výživy). Výborně chutná i přimíchaná do pomerančového džusu.
Kysané zelí
Zelí je perfektní obrannou jednotkou pro vaše střeva.
Chcete lepší imunitu? Méně uklízejte a místo do lékárny jděte na vzduch |
Účinek: Bakterie mléčného kvašení podporují přirozeným způsobem střevní mikroflóru. A protože se 90 procent vašich imunitních buněk nachází ve střevech, těží z toho i celé tělo.
Použití: Dejte si jednou týdně porci kysaného zelí. Ideálně od farmáře, to z obchodů je totiž pasterované, což zahubí všechny zdravé bakterie.
Vitamin D
„Sluneční vitamin“ posiluje imunitu a chrání před chmurami.
Účinek: Vitamin D hraje důležitou roli při prevenci proti chřipkovým infekcím. A bojuje dokonce i proti pravé chřipce.
Použití: V teplejší části roku máte dostatek déčka ze slunce, na podzim a v zimě je ale potřeba sáhnout po doplňcích stravy. Ideální denní dávka je 800 IU (mezinárodní jednotka), údaj najdete na každém balení vitaminů.
Dýně
Vychutnejte si hřejivé hutné polévky. Ty zaženou každé nachlazení.
Hlavně klid a nohy v teple. Imunitě prospěje, když budete v pohodě |
Účinek: Dužina dýně obsahuje hodně betakarotenu, který si tělo přetváří na vitamin A. Ten posiluje sliznici v ústní dutině a nosohltanu, a tím tělo chrání před choroboplodnými zárodky.
Použití: Dýni v jakékoliv podobě si dejte aspoň jednou týdně. A čím bude červenější, tím víc betakarotenu v ní je.
Lesní procházka
Pobyt mezi buky a jedlemi dodá pocit štěstí a posiluje zdraví.
Účinek: Lesní vzduch obsahuje terpeny. Tyhle látky produkují rostliny na ochranu před škůdci, pro člověka jsou ale při vdechování lékem. Zvyšují počet a aktivitu ochranných buněk, které ve vašem těle bojují s viry a bakteriemi.
Použití: Chcete dlouhodobě profitovat z léčivé síly lesa? Procházejte se v něm dvakrát do měsíce alespoň čtyři hodiny.
Šípek
Sladkokyselá vitaminová bomba je pro imunitu to pravé.
Posilujte imunitu v každém věku, pomůže vám příroda |
Účinek: V plodech planě rostoucí šípkové růže se skrývá velká léčivá síla. Obrovské množství vitaminů stimuluje imunitu a chrání před infekcemi.
Použití: Dejte si dvakrát denně sklenici vychlazené šípkové šťávy (z prodejen zdravé výživy). Můžete ji přidat i do sklenice kefíru, spojení vitaminů z šípku a látek z kefíru posílí celý organismus.
Červená řepa
Červená bomba plná vitaminu C nastartuje detoxikaci organismu.
Účinek: Obsah kyseliny listové, železa a skupiny vitaminů B dělá z červené hlízy velmi silného pomocníka na posílení imunity. Barvivo betanin kromě toho stimuluje činnost jater a žlučníku, škodliviny se tak rychleji vyloučí z těla.
Použití: Jednou týdně si do salátu přidejte jednu malou červenou řepu, nakrájenou na kostičky nebo plátky.
Černý bez
Šťáva z tmavých bobulí je považovaná už dlouhou dobu za velmi účinný léčebný prostředek.
Účinek: Bobule fungují zázračně při chřipce, šťáva z nich totiž podporuje tvorbu potu, snižuje horečku a posiluje obranyschopnost. Obsažené látky pomáhají preventivně i v průběhu nemoci.
Použití: Vypijte dvakrát denně střik z bezinkové šťávy a minerálky. Nejlepší je používat stoprocentní šťávu.
Pastinák
Bratranec mrkve boduje díky hodnotám, které se v něm skrývají.
Účinek: Kořeněné aroma pastináku způsobuje vysoký obsah éterických olejů. Ty působí jako přírodní antibiotikum a zabraňují růstu bakterií, virů i plísní.
Použití: Jednou až dvakrát týdně si dejte pastinák jako přílohu. Ale pozor, dusit se má maximálně při teplotě do 70 °C.
Fenykl
Jak zdravě posílit imunitu: deset základních pravidel |
Především při kašli jsou semena fenyklu nepřekonatelná.
Účinek: Jeho éterické oleje fenchol a anetol zklidňují plíce i průdušky a zároveň uvolňují hleny.
Použití: Na sirup roztlučte 30 g semínek a povařte je v 500 ml vody. Po minutě varu přeceďte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a smíchejte s 500 g medu. Při kašli nechte třikrát denně rozpustit v ústech lžíci sirupu.