Vědci z Británie, Francie, Irska, Nizozemska a Španělska zjistili, že totéž platí i o dalších druzích zeleniny, jako je brokolice a špenát.
Doktorka Sue Southonová z Ústavu pro výzkum potravin v britském Norwichi ovšem upozorňuje, že hlavním závěrem vědeckého bádání je jíst co nejvíce zeleniny bez ohledu na to, zda je vařená či syrová.
"Naložte si prostě talíř barvou," radí Southonová, která celý projekt koordinovala.
Doktorka Sarah Schenkerová z Britské nadace pro výživu ovšem varuje hospodyňky, aby se nezačaly slepě řídit novými závěry vědců a zeleninu už pouze a zásadně vařily. Vařením se totiž zase ničí jiné látky, které jsou zdraví prospěšné.
"Jestliže zeleninu dlouho vaříte, můžete přijít o vitamín C, kyselinu listovou, některé minerály a železo," připomíná