4. Umělá sladidla
Velmi rizikovou kategorií jsou umělá sladidla, o kterých se mnozí mylně domnívají, že jsou pro zdraví a štíhlou linii lepší než cukr. Mezi nejznámější patří aspartam, který je asi dvěstěkrát sladší než sacharóza a je zároveň tím nejkontroverznějším náhradním sladidlem, co se dopadu na zdraví týče.
Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla |
Studie na zvířatech prokázaly různé negativní účinky, jako jsou poruchy endokrinního systému, artritida, astma, bolesti břicha, bolesti svalů či defekty plodů u těhotných žen. Dlouhodobá konzumace aspartamu může také neblaze ovlivňovat nervovou soustavu a tím i chování.
Aspartam se běžně používá k výrobě instantních nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, dezertů a pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. Čtěte proto pečlivě údaje na etiketách.