Jsou umělá sladidla škodlivá? Nikdo to neprokázal, řekl lékař on-line

  0:01aktualizováno  16:38
Klasický cukr, nebo umělé sladidlo? Chcete-li se bránit obezitě a zároveň si ukojit chuť na sladké, může být právě umělé sladidlo řešením. Jenže to provází pověst, že při dlouhodobém použití není pro organismus zdravé. Podle profesora Milana Kvapila z interní kliniky v Motole ovšem nikdo nic takového neprokázal.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA | foto: www.diabetickaasociace.cz

"Zatím nikdo neprokázal, že umělá sladidla jako celek jsou škodlivá, pokud se používají střídmě a přiměřeně," odpověděl profesor Kvapil na jednu z otázek v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

"Hodněkrát se tato hypotéza testovala, ale důkaz o jejich škodlivosti nebyl zatím podán. Čistě logicky mohu odvodit, že pokud se objektivně prodlužuje život a současně se zvyšuje spotřeba umělých sladidel, asi nebezpečná nebudou," dodal Kvapil.

Konkrétní dotaz pak mířil na to, zda umělá sladidla nemohou ovlivňovat riziko získání cukrovky. "Opakovaně říkám, že takový vliv není," zdůraznil Kvapil.

Jednoho ze čtenářů  zajímalo, zda jsou umělá sladidla vhodná pro dospělé i děti s normální hmotností. "Jestli vám chutnají, proč ne, ale nejsou v tomto případě zdravější než cukr, jsou zbytečná," odpověděl Kvapil.

Odpovědi profesora Milana Kvapila najdete zde

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 gramů, ale organismus touží po daleko větším množství.

Pokud máte pocit, že jste "divní", protože se neobejdete bez tabulky čokolády, sladké kávy nebo jiné sladkosti, nemusíte si zoufat. Výzkumy totiž ukazují, že lidská chuť na sladké je vrozená.

"Vyvinula se pravděpodobně proto, aby nás přitahovalo mateřské mléko a zdroje energie. Novorozenci již několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti," říká profesor Kvapil z motolské nemocnice.

Tělo při trávení, vstřebávání a spalovaní nedělá rozdíly, neumí rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, a proto je absorbuje bez ohledu na to, či pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

- vystudoval lékařskou fakultu v Brně
- profesorem je od roku 2006
- působil nejprve v nemocnici u Svaté Anny v Brně a poté v pražském Motole
- absolvoval kurzy v zahraničí, je členem Evropské asociace pro studium diabetu a předsedou České diabetologické společnosti

Jenže co s tím? Když kvůli sladkému tloustnete, asi vás neuspokojí zjištění vědců, že chuť na cukr je vlastně přirozený pud. Jedním z možných řešení jsou nízkokalorická sladidla.

"Nahrazením cukru nízkokalorickými sladidly je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů, a snadno tak snížit množství kalorií," konstatuje Kvapil. 

A jak je to s vlivem sladidel na zdraví lidí? "Diskuze o jejich škodlivosti se vedou dlouhodobě, ale také se trvale diskutuje o škodlivosti třeba elektromagnetického vlnění (bez něj by neexistovala naše civilizace v podobě kterou známe). Diskuze jsou dobré, ale vědecké důkazy o škodlivosti umělých sladidel neexistují," tvrdí profesor Kvapil.

Fakta o sladidlech

Nízkokalorické sladidlo je potravinářská přísada často s výraznějším chuťovým efektem než cukr, ale s výrazně nižším množstvím energie. Většina nízkokalorických sladidel je stonásobně sladší než cukr samotný, což znamená, že malým množstvím můžeme nahradit velkou dávku cukru.

Na rozdíl od klasického cukru neovlivňují sladidla hladinu krevního cukru a inzulínu. Pro tuto svoji vlastnost byly totiž původně vyvinuty, tedy jako náhrada cukru pro stravu diabetiků.

Nejznámější nízkokalorické sladidlo aspartam je současně jednou z nejdůkladněji prozkoumaných ingrediencí používaných ve výrobě potravin v současnosti.

Nejnovější nekalorické sladidlo, které bylo Evropskou komisí schváleno na sklonku roku 2011, nese název steviol-glykozid a jedná se o sladidlo z přírodního zdroje vyrobené z listů rostliny stévie.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

OBRAZEM: Byla krásná, ale milovnice plastik Foxová chtěla ještě víc

Megan Foxová

Herečka Megan Foxová (33) kvůli svému půvabu na střední škole zažívala šikanu. Dívky ji nenáviděly a kluci si z ní...

Další z rubriky

Hurá na koloběžku. Napraví záda, posílí svaly a zlepší figuru

ilustrační snímek

Doby, kdy byla koloběžka výsadou malých dětí, jsou definitivně pryč. Koloběhu se dnes věnuje stále více dospělých,...

Jarní detox? Nenechte se ošálit, není nezbytný a zdraví vám nezajistí

Hydratace je pro očistu organismu nezbytná. Prospěje i pokožce.

Těch výzev je všude plno. Na jaře je nutné pročistit organismus! Pijte zeleninové šťávy, speciální oleje, polykejte...

Rudou skvrnou za destigmatizaci menstruace. Francouzka šokovala Instagram

menstruace

Influencerka Shera Kerienski přidala na svůj instagramový profil fotografii v bílém oblečení, na kterém vyniká červená...

Najdete na iDNES.cz