Mnoho lidí si myslí, že cholesterol je pro naše tělo špatný. Není to úplně pravda. Naše tělo ho do určité míry potřebuje. Je součástí každé buňky v lidském těle a je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Na druhou stranu ho ale nesmíme mít v těle nadbytek.
„Cholesterol se dělí na ‚hodný‘ HDL cholesterol a ‚zlý‘ LDL cholesterol – jedná se vlastně o dva různé přenašeče cholesterolu v krvi. HDL dopravuje cholesterol z krve do jater a tak chrání cévy před jeho usazováním. Pozor bychom si měli dát na LDL cholesterol. Ten se ukládá do stěn cév a může tak zapříčinit vznik srdečních onemocnění, jako jsou například infarkt nebo mrtvice,“ varuje profesor Michal Vrablík.
Pozor na maso
Co se týká cholesterolu, má z potravin podobně jako vejce špatnou pověst i červené maso. Ano, hovězí a především vepřové maso obsahuje cholesterol, ale především nasycené mastné kyseliny, které jsou zodpovědné za negativní vliv na hladiny cholesterolu v krvi. Zříkat se masa ale nemusíte úplně.
Potraviny, které snižují hladinu cholesterolu. Zkuste tučné ryby i oříšky |
Vybírejte si libové kousky, například z hovězího svíčkovou, plec nebo kýtu. Vyhněte se viditelně tučnému masu a při přípravě volte jiné metody než smažení.
O červeném mase nicméně platí, že neexistuje nezdravá potravina, jenom nezdravé množství. Při konzumaci červeného masa je střídmost namístě, ale vyřazovat je z jídelníčku není nutné.
Jsem přece hubený
Vysoký cholesterol obvykle nemá žádné příznaky, tudíž ani nebolí. A objevit se může i u lidí, kteří jsou štíhlí a nemají problém s kily navíc.
Hladina cholesterolu není závislá na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice a kondici.
Tučná jídla NE!
Do určité míry je to pravda, ale ne všechna tučná jídla jsou špatná. Bůček, sádlo nebo tučné sýry nejsou zdravé ani pro lidi, kteří nemají problém s cholesterolem.
Zdravé jsou mořské ryby, jako je losos. Obsahují pro tělo přínosné omega-3 mastné kyseliny. Olivový olej je také dobrým zdrojem „správných“ mastných kyselin.
Do jídelníčku rovněž zařaďte ořechy. Toto všechno jsou potraviny, ve kterých je obsažen pro tělo přínosný tuk s pozitivním vlivem.
Nejčastější mýtus
Debaty o vajíčkách, resp. žloutcích (ty totiž obsahují cholesterol), neutuchají. Lékaři proti nim nic nemají, jen je lidem s vysokým cholesterolem nedoporučují.
Nicméně podle vědeckých studií konzumace žloutků u lidí cholesterol zvyšuje mírně. Nebojte se proto vajíček. Konzumace sedmi vajec týdně je považována za bezpečnou.