Tyto neviditelné potvůrky, které náleží do třídy hub, jsou tu s námi odjakživa. Možná tomu nebudete věřit, ale ve svém těle jich hostíte vskutku nevídané množství – stovky druhů o celkové hmotnosti až několika kilogramů.
Ale neděste se. To je naprosto běžné. Symbióza kvasinek a člověka je normální věc, tyto dva světy si dokonce mohou i výborně rozumět a vzájemně se podporovat (kvasinky například pomáhají při trávení potravy).
Problém je však v tom, že takové soužití bývá leckdy velmi křehké – stačí málo a pomyslná miska vah se překlopí ve prospěch jedné strany (kvasinek) a neprospěch druhé (našeho těla a jeho zdraví). Dochází k tomu ve chvíli, kdy se tyto mikroorganismy z nějakého důvodu přemnoží. Dlužno dodat, že mnozí z nich jim s tím vydatně pomáháme.
Kvasinky mají rády teplo, těsno a vlhko. Jak se vyhnout mykóze? |
Léky, cukrovinky, ale i fast food
Ptáte se jak? Různě. Například tím, že užíváme antibiotika i v případě, že to není bezvýhradně nutné. Tyto léky kromě toho, že likvidují nepřátelské bakterie, ničí také naši střevní mikroflóru, kde sídlí převážná část našich imunitních buněk a přátelských mikroorganismů, které nám naopak prospívají.
Naše vnitřní rovnovážné prostředí narušují také umělé hormony (kortikoidy, hormonální antikoncepce a podobně). A v neposlední řadě strava plná nezdravých tuků a cukrů (fast food, sladkosti, instantní potraviny s vysokým množstvím přídatných látek).
Boj proti přemnoženým kvasinkám je běh na dlouhou trať. V první řadě je třeba provést změnu stravovacích návyků: vyloučit rafinovaný cukr a omezit i jednoduché sacharidy (banány, hrušky, švestky). Vynechat výrobky z pšeničné mouky, sušené ovoce, sladké instantní kaše, bílou rýži, těstoviny, slazené mléčné výrobky, kávu, alkohol, balené ovocné džusy a šťávy, ocet, plísňové, tavené a příliš tučné sýry, uzeniny, uzené ryby. A také potraviny s umělými barvivy, dochucovadly a konzervanty (glutaman sodný, kyselina benzoová a citronová).
Lehčí jídelníček a více probiotik
Na stole by se častěji mělo objevovat žitné pečivo, luštěniny, fazole, čočka, mungo fazolky, cizrna, quinoa, amarant, pohanka, hrubé ovesné vločky, jáhly, batáty, brambory vařené ve slupce, zelenina a ovoce (kromě banánů, hroznového vína a hrušek), ořechy, oleje, semínka, bylinky, koření, zelený a rakytníkový čaj, zakysané mléčné výrobky bez příchuti. A k pití čistá voda.
Osvědčeným bičem na kvasinky je také česnek. A čím sladit místo bílého rafinovaného cukru? Medem, agávovým sirupem, ječným, kukuřičným nebo rýžovým sladem. Dále je vhodné podpořit střevní rovnováhu pomocí probiotik (kysané zelí, tempeh, kimči, podmáslí, kefír a další).
A co paraziti?Kvasinky však nejsou jedinými mikroorganismy, které nám mohou pořádně zavařit. V našem těle přežívají také paraziti, kteří k nám pronikají různými způsoby – potravou či vzduchem, nebo třeba tím, že si v práci, obchodě či autobuse olízneme prsty. Tito tvorové přispívají ke vzniku celé řady nemocí, někdy jsou dokonce jejich hlavní příčinou. Klíčem ke všemu je ovšem opět rovnováha. V rovnovážném stavu si tělo s parazity poradí. Pokud nás však oslabí stres nebo třeba jednostranná dieta, mohou se objevit zdravotní problémy. Čím si lze pomoct? Bylinkami: ořešák americký, pelyněk a hřebíček jsou schopny zlikvidovat všechna stadia parazitů. Na trhu jsou v dnešní době k mání komplexní kúry s extraktem z těchto bylin. Důkladnou hygienou: myjte si ruce několikrát denně (hlavně po návštěvě toalety či kontaktu se zvířaty). Nespěte v posteli se svými domácími mazlíčky a nedovolte jim, aby vám olizovali obličej. Řádnou tepelnou úpravou: dbejte na to, aby maso bylo vždy dostatečně tepelně upravené a vařené jídlo spotřebujte nejlépe ještě v tentýž den. Vlákninou a pohybem: snažte se předcházet zácpě (přidejte do jídelníčku vlákninu a častěji se hýbejte), čím déle jsou fekálie v trávicím traktu, tím rychleji se paraziti množí. Péčí o domácí mazlíčky: dvakrát ročně odčervujte své čtyřnohé miláčky. |