Máte jídelníček postavený na salátech
Konzumace zeleniny je zdravá a na talíři by se měla objevovat každý den, to ovšem neznamená, že na zelenině budou stát základy vašeho jídelníčku.
„Ve své praxi se často setkávám s tím, že klienti jsou přesvědčeni o tom, že zhubnout lze pouze tehdy, když budou jíst pouze zeleninu, případně malé množství ovoce. Samotná zelenina však netvoří hlavní jídlo. Chybí vyváženost jednotlivých živin, jako jsou bílkoviny, komplexní sacharidy, tuk i mikroživiny,“ varuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.
Řešení: Salát se může stát plnohodnotným jídlem, ale je potřeba ho doplnit o bílkoviny (kuřecí maso, uvařené vejce, tuňák, tempeh, tofu), komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, kváskový chléb, knäckebrot, čočka, quinoa) a malé množství tuku (olivový olej, oříšky, semínka, avokádo). Pouze tak budete mít i ze salátu dostatečné množství energie.