Naše čtenářky Helena, Markéta a Petra, které se zbavují nadbytečných kil v rámci projektu Hubneme pro zdraví, už vědí, jak na to, a prozrazují své hubnoucí, protihladové triky.
Odbornice z brněnského Institutu kompliment radí, že nejdůležitější je pocitu hladu předejít.
"Základem je pravidelnost ve stravování - Markéta, Helena a Petra jí většinou pětkrát denně. Důležité při předcházení hladu je také složení jídelníčku, v němž by měly být zastoupeny základní živiny v doporučeném poměru. Také je dobré si hlídat glykemický index jídel a upřednostňovat potraviny s větším obsahem vody," vysvětluje Kristýna Galová, nutriční specialistka z Institutu kompliment.
Hubněte o wellness pobyt1. Založte si na OnaDnes.cz vlastní blog a do prvního příspěvku vložte svou aktuální fotografii celé postavy. Zapisujte do poloviny prosince, jak hubnete s námi, popisujte, v čem je váš problém, co vás naopak baví a jak vám jdou kila dolů. 2. Další možností, jak se zúčastnit soutěže, je poslat příběh i s fotografiemi před hubnutím a po něm na e-mail: zdravi@idnes.cz 3. Na závěr našeho seriálu Hubneme pro zdraví vybereme jednu z vás, která byla nejaktivnější a zároveň jí hubnutí nejvíce prospělo. Ta od Institutu kompliment získá víkendový wellness pobyt pro dvě osoby v luxusním wellness & spa hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích. 4. Kdybyste si na blogu nevěděly s něčím rady, napište nám blogona@idnes.cz. |
Glykemický index vyjadřuje, jak rychle se dostává cukr obsažený v potravinách do krve. Čím je vyšší, tím rychleji vaše tělo cukr spotřebuje, a tím rychleji dostanete hlad. Proto je například dobré kombinovat sacharidové potraviny s bílkovinami, a tím celkový glykemický index snížit.
Kristýna Galová uvádí jednoduchý příklad: "Dvousetgramová porce ovoce s bílým jogurtem zasytí mnohem více než dvě stě gramů samotného ovoce."
Helena: Hladu předcházím aktivitou
"Skutečný hlad nemívám, protože jím poměrně často. Díky znalostem o glykemické hodnotě potravin mám vhodnou skladbu jídelníčku, a protože znám svoje slabosti, tak i rozumovou obranu proti pocitům hladu," říká Helena.
Nejvíce jí hlad a chutě přepadají, když nemá co dělat a nudí se. "Proto je pro mě nejlepší prevencí se zaměstnat. Ale protože o této své slabosti vím, snažím se ji ovládat."
Markétu hlad přepadne jen tehdy, když se zapomene najíst. "Pokud nemám připravené jídlo předem, tak mi k zahnání hladu stačí kousek zeleniny. Tento případ nenastává často díky správně rozvrženému jídelníčku."
Petra má u sebe vždy malou svačinu
S hladem nejvíc před začátkem hubnutí válčila Petra. "Hlad jsem mívala hlavně ve dnech, kdy jsem nestíhala a zajídala to večer. Celý den jsem si hlad nepřipouštěla a večer bych snědla s nadsázkou půl prasete. Nejlíp ještě se sladkým špuntíkem."
Petra má radost, že s pomocí odbornic z Institutu kompliment se naučila, jak se připravit na nejrůznější situace, a pravidelnost stravování má nyní už pod palcem. Nastavila tělo na pravidelný příjem potravin, a tak se naučilo hlásit o jídlo. A je připravená i na nečekané situace, kdy se nelze stravovat podle plánu.
"Už mnohokrát se mi vyplatilo mít s sebou malou svačinu, žvýkačku nebo pití. Teď nedám dopustit na svůj nový objev - nápoje ze syrovátky."
Helena s sebou vždy nosí zase malou krabičku s rajčaty nebo nakrájenou kedlubnou. "Je to taková moje rychlá záchrana," říká.