Zametání střepů
Čerství novomanželé si ani nestačí vydechnout, a už je čeká první povinnost – zametání střepů. Většinou talíř rozbije obsluha restaurace, ve které se koná svatební hostina, hned po příchodu svatebčanů.
Jedná se o starodávnou tradici, která měla pomocí rachotu z rozbíjeného talíře odehnat zlé duchy, a navíc prověřit schopnost manželů spolupracovat. Symboliku skýtají i samotné nástroje, kdo se chopí lopatky, stane se hlavou domácnosti, na druhého zbude společně se smetáčkem role podřízená.
Po úspěšném zametení střepů, které někdy svatebčané dokážou řádně znepříjemnit jejich vysypáváním z lopatky nebo rozlámáním na menší kousky, si manželé obvykle nechají úlomek nejen pro štěstí, ale také proto, aby jim nikdo nemohl vzít opětovným poslepováním střepů jejich štěstí zpět.
Obdobnou úlohu má i pojídání polévky z jednoho talíře děravou lžící. Opět má prověřit schopnost páru spolupracovat a spravedlivě se podělit.