Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Výtvarné umění je teď dobrá investice, navíc majitele těší, říká galerista

  16:54
Vládní opatření kvůli šíření koronaviru ho připravila o jarní aukci výtvarných děl. Přesto se galerista Vladimír Lekeš z české aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery budoucnosti svého oboru nebojí. Svědčí o tom i jeho aktuální privátní prodej malby Emila Filly za částku nad 10 milionů korun. Ostatně kvalitní umění považuje v současné době za jistou a stabilní investici.
Galerista Vladimír Lekeš je ředitelem aukční síně Adolf Loos Apartment and...

Galerista Vladimír Lekeš je ředitelem aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vládní opatření kvůli šíření koronaviru vás připravila o jarní aukci. Proběhne místo ní náhradní dražba?
Ano, přesunuli jsme naši aukci na neděli 4. října, bude v Mánesu. Nabídneme hned několik mistrovských děl z různých českých i zahraničních sbírek. Sálové aukce pořádáme pouze dvakrát ročně a nabízíme v nich pouze omezený počet kvalitních vybraných uměleckých děl. Většinou kolem sta položek.

Už víte, jaká díla na podzim nabídnete?
Velmi cennou položku představuje olej s názvem Děti v trávě z roku 1933 od představitele české moderny Josefa Čapka. Aukce rovněž představí unikátní obraz od mistra šerosvitu a světla Jakuba Schikanedera Zimní květ z roku 1887, který byl po dlouhá léta veřejnosti nezvěstný. Dále budeme dražit hned několik vzácných děl od Františka Kupky. Jedná se například o jeho brilantně provedený obraz z roku 1897 Biblioman, který se řadí mezi jeho důležitou přípravnou studii k zásadnímu obrazu Biblioman nacházející se ve sbírkách Pražského hradu, nebo magické dílo La Voie du silence 1 (Cesta ticha 1) z roku 1898.

Pozornost sběratelů jistě přitáhne i František Tichý a jeho překrásný obraz Arlecchino z roku 1938, kde se autor inspiroval světoznámou Commedia dell’arte. Z moderního umění jsme zařadili například vzácné dílo autorky Věry Janouškové – Plotna, která dovařila. Dále nabídneme práce Emila Filly, Václava Špály, Kamila Lhotáka, Milana Grygara, Jiřího Hilmara nebo Běly Kolářové.

Přišli jste o značnou část příjmů, neuvažoval jste třeba o provozování internetových aukcí?
Nikoliv. Zaměřili jsme se na privátní prodeje kvalitních uměleckých děl významných českých i zahraničních umělců. Minulý týden jsme například prodali soukromému sběrateli excelentní obraz Emila Filly z roku 1947 za osmimístnou částku.

Přesto ale v současnosti panuje jistá ekonomická nejistota. Jakou vidíte ve vašem odvětví budoucnost?
Pevně věřím, že pozitivní. Česká republika je středoevropskou velmocí v prodeji uměleckých děl. To dokládají i naše skvělé aukční výsledky. Již jedenáct let nepřetržitě držíme aukční rekordy nejdráže prodaných obrazů v republice. Doufám, že tato tendence přetrvá a za těchto okolností se objeví i noví investoři a sběratelé, kteří se rozhodnou pro nákup umění.

V této turbulentní době je podle mého názoru výhodné nakupovat do sbírek nebo investovat právě do kvalitního umění. Je to jistá a stabilní komodita, která se nemění a ve většině případů její cena narůstá.

Galerista Vladimír Lekeš s olejem Františka Kupky Tvar modré (1913), který byl s cenou 57,5 milionů korun nejdráže prodaným dílem roku 2012.

O jaké autory je mezi investory zájem?
V současnosti na českém aukčním trhu dominuje František Kupka. Naší aukční síní prošlo několik jeho významných děl a na jeho prodej se specializujeme. Dražba každého Kupkova obrazu je velkou událostí. Na našich aukcích jsme dosáhli několika rekordních výsledků například obrazem Série C I. (Protihodnoty) z roku 1935 nebo Tvar modré z roku 1913. Dále je značný zájem o představitele česká moderny. Patří mezi ně právě Josef Čapek, Toyen nebo Josef Šíma.

A jak je na tom současné umění?
V poslední době vzniká okruh zájemců, kteří současné umění vyhledávají a nakupují. Je to nový trend. U mladší generace to zvlášť představuje jejich životní styl. Proto například v privátním prodeji úspěšně nabízíme a prodáváme díla dvou z nejvýraznějších mladých umělců českého původů, které i exkluzivně zastupujeme.

Jedná se o Hynka Martince a Jana Gemrota. Dílo Hynka Martince dosahuje mezinárodního uznání. Například nyní vystavuje s velkým úspěchem ve švédské a následně finské Národní galerii. Jan Gemrot má zase své publikum zejména v Německu.

Jakou ideální motivaci by vlastně kupující měl mít?
Obrazy, sochy a další umělecké předměty jsou specifickou investicí. Nekupují se pouze kvůli zhodnocení v budoucnu, ale i pro potěšení majitele. Investorům, kteří se v umění neorientují, bych si dovolil poradit diverzifikovat své finanční prostředky do několika komodit včetně investic do kvalitního umění. Náš mezinárodně zkušený tým odborníků jim rád poradí při sestavování sbírek, privátních či aukčních nákupech.

Nejdražší obraz českých aukcí byl zapůjčen do Vídně

Vstupní prohlídka obrazu ve vídeňském Leopoldově Museu. Při ní se musí přesně...

Vaše aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery v loňském roce dražila obraz za rekordních bezmála 80 milionů korun. Dalo by se podobné dílo v Česku prodat i dnes?
Veduta Oskara Kokoschky „Praha - Pohled z křížovnického kláštera“ z roku 1934 byla vrcholem naší říjnové aukce a vlastně i celé loňské aukční sezony. Obraz byl vydražen za 78,5 milionů korun, což je výsledek mimořádný i v mezinárodním kontextu. Význam obrazu dokládá i to, že je momentálně vystaven a dlouhodobě zapůjčen ve vídeňském Leopold Museum, kde se nachází nejkvalitnější sbírka obrazů Oskara Kokoschky na světě. Ale zpátky k vaší otázce. Ano, jsem přesvědčen, že toto dílo by našlo kupce i dnes.

Pořádáte také výstavy. Naposled jste ukázali grafické práce Joana Miró nebo oleje Jakuba Schikanedera. Jaké další výstavy máte na programu?
Většinou pořádáme tři až čtyři výstavy ročně, které se těší velké přízni a návštěvnosti. Velký úspěch měla výstava Jan Šíma – Jan Zrzavý: Obrazy ze slavných sbírek. Za pouhých dvanáct dní navštívilo výstavu téměř třináct tisíc návštěvníků, stejně navštěvovaná byla i výstava českého malíře Jakuba Schikanedera. V červenci a srpnu budeme pořádat v Mánesu samostatnou prodejní výstavu už zmíněného Jana Gemrota, který exceluje svým hyperrealistickým projevem a expresivním rukopisem. Pro veřejnost bychom rádi uskutečnili i několik komentovaných prohlídek za účasti malíře.

Autor:
  • Nejčtenější

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

Ani náboj pro Ukrajinu? Rajchl možná ani neví, kde ta země leží, přemýšlí Sencov

Premium

Posttraumatická stresová porucha? To není můj případ, já jsem stále ve válce, popisuje ukrajinský filmař a voják Oleh Sencov, který natočil zákopovou realitu boje proti Rusku v Záporožské oblasti. Z...

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Vyznáte se ve slavných osobnostech, které se objevily v Simpsonových?

Na stanici Prima Cool po čase opět startuje seriál Simpsonovi od začátku. Během let, kdy se seriál vysílá, se v něm vystřídalo či bylo zmíněno mnoho reálných slavných osobností. Patříte-li k...

22. července 2024

Milujeme ho! Na koncert Eda Sheerana přijíždí do Hradce tisíce fanoušků

Historická událost v dějinách Hradce Králové je tu. Počet obyvatel města se v sobotu a neděli takřka zdvojnásobí, už na první koncert Eda Sheerana se valí 50 tisíc lidí. Do města se od dopoledne...

27. července 2024  15:38

SÓLO PRO GOLDFLAMA: Knihy a jejich postavy. Někdo by mohl říct, že jsem krutý

Premium

Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz v rámci seriálu „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden...

27. července 2024

Zemřel písničkář Oldřich Janota, legendě alternativní hudby bylo 74 let

Ve věku 74 let zemřel v sobotu písničkář a hudebník Oldřich Janota. Na Facebooku to oznámili pozůstalí. Významný představitel českého alternativního folku je autorem písně I cesta může být cíl,...

27. července 2024  12:33

TELEVIZIONÁŘ: Godzilla a Kong si pospíšili, zavedou pod zemský povrch

Sotva se ohřáli v jarních kinech, kde sklidili vlažné až nelichotivé recenze, neřkuli posměšky, pospíšili si bájní netvoři s přestupem na domácí obrazovky.

27. července 2024  10:30

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....