Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

KONCERTY 2019: Vedle hudby zazní i hlas agenta 007 Pierce Brosnana

  17:58
Nejen hudebním redaktorům, kteří to mají v popisu práce, ale i fanouškům se trochu protočí panenky při pohledu do diáře, hlavně třeba na červen 2019, kdy je už nyní v plánu třináct velkých koncertů, mnohdy dva za večer. Ale v tomto případě naštěstí platí, že více je lépe. Bude z čeho vybírat.
Herec Pierce Brosnan s Michalem Dvořákem ve studiu, kde nahrál mluvené slovo do...

Herec Pierce Brosnan s Michalem Dvořákem ve studiu, kde nahrál mluvené slovo do show Vivaldianno Reloaded | foto: Archiv Michala Dvořáka

Už v lednu odstartuje novou sezonu koncert uznávané polské deathmetalové kapely Behemoth v pražském Foru Karlín, na stejném místě se představí podmanivá norská zpěvačka Aurora (předskakovat jí bude tuzemská Vesna), britský písničkář Tom Odell a rovněž ostrovní metalisté Architects. Do O2 areny zamíří legendární filmový skladatel Ennio Morricone, ač téměř každý rok avizuje poslední turné. Tentokrát v Praze připomene své nedávné devadesáté narozeniny a samozřejmě i hudbu ze snímků jako Tenkrát na Západě či Neúplatní.

Vstupenky na koncerty najdete i na iDNES Ticket

V únoru se můžeme v O2 areně těšit na Slashe či kapelu Twenty One Pilots, do Fora Karlín pak zamíří hned dvakrát francouzská zpěvačka Zaz, kapely Parkway Drive a Bastille nebo velšský veterán Shakin’ Stevens.

I březen potěší milovníky pamětnické hudby. V Kongresovém centru bude zpívat šansoniérka Mireille Mathieu, ve Foru Karlín pětaosmdesátiletý průkopník blues v Británii John Mayall nebo rockeři Dave Mathews Band. Pamětihodný bude sólový koncert Mikea Shinody z Linkin Park, který bude vzpomínat ina zesnulého kolegu Chestera Benningtona. Dorazí rovněž White Lies či Fun Lovin’ Criminals.

Duben odstartuje hned třemi koncerty v pražské Lucerně písničkář, básník a nositel Nobelovy ceny Bob Dylan. V O2 areně bude znít filmová hudba Hanse Zimmera, ač skladatel avizoval, že on sám tentokrát nevystoupí. K dalším lákadlům patří písniřkáři George Ezra, Passenger, zpěvák Bobby McFerrin či kapela Hollywood Undead.

V květnu se přijede rozloučit Elton John, v O2 areně se představí ještě André Rieu a Jamiroquai. Na menší koncerty láká písničkářka LP i zpěvačka Dido.

Pekelný červen jen telegraficky: Alice in Chains, Tool, v jeden večer Bryan Ferry a Maroon 5, Smashing Pumpkins, Slipknot v konkurenci s Dropkick Murphys, Def Leppard, Whitesnake, Kiss, ZZ Top, Backstreet Boys, Phil Collins nebo Slayer a Mark Knopfler. A tou dobou už budou začínat festivaly a na turné vyjedou Kabát a Team!

O prázdninách se bude hrát pod širým nebem – dvakrát Ed Sheeran v Letňanech, tamtéž Metallica a Rammstein zamíří tradičně do Edenu, tedy pardon, stadion Slavie teď nese název Sinobo Stadium.

Podzimní akce ještě přibudou. Zatím se můžeme těšit na popovou hvězdu Arianu Grande, zpěváka Michaela Bublého, „ďáblova houslistu“ Davida Garretta, který hraje Purple Rain i Beethovenovu Osudovou, zpěváka Erose Ramazzottiho nebo zpěvačku Beth Hart.

To jsou zásadní koncerty zahraničních produkcí. Vedle toho se dočkáme nového sálu – O2 universum bude přiléhat k vysočanské aréně a nabídne kapacitu 4,5 tisíce lidí. „První interpretkou, na jejíž koncert se již prodávají vstupenky, je zpěvačka Ewa Farna. Koncert s Karlovarským symfonickým orchestrem se uskuteční 7. prosince 2019,“ říká Eva Hromádková ze společnosti Bestsport.

Asi největší tuzemský koncert chystá v Letňanech na 28. září Marpo. Do O2 areny se chystá Divokej Bill, Vivaldianno Reloaded, jež jako vypravěče získalo herce Pierce Brosnana, třikrát Leoš Mareš, Ben Cristovao, Jiří Korn, Miro Žbirka nebo Lucie Bílá. Opět se uskuteční i tradiční Český mejdan s Impulsem.

Kožená zazpívá pod manželovou taktovkou

Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle

V klasické hudbě už své plány odhalily některé festivaly. Pražské jaro zahájilo i prodej lístků. Událostí se symbolickým podtextem by se na jeho úvod mělo stát provedení Smetanovy Mé vlasti Bamberskými symfoniky s jejich českým šéfem Jakubem Hrůšou. Orchestr totiž vznikl po válce a jeho jádrem se stali Němci vysídlení z Československa. V programu dále upoutá večer Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia s dirigentem Antoniem Pappanem či souboru Les Arts Florissants.

Do kuchyně už daly nahlédnout i Letní slavnosti staré hudby. A začaly od konce: festival 6. srpna v pražském Rudolfinu uzavře hudebně-taneční představení Večer pro krále, které bude čerpat z francouzské barokní opery 18. století.

Hlavní dominanty naznačila také Dvořákova Praha. Budou jimi vystoupení Izraelské filharmonie se Zubinem Mehtou nebo angažmá houslisty Gila Shahama, jenž bude kurátorem komorní řady. Příští ročník ještě ponese rukopis ředitele Marka Vrabce, který v čele přehlídky končí. Otázka, kdo jej nahradí, je pro příznivce klasiky neméně napínavá než detaily programu.

Orchestry pokračují v probíhající sezoně, k jejímž vrcholům by měl patřit i únorový abonentní program České filharmonie. Poprvé ho s ní nastuduje dirigent sir Simon Rattle, jehož manželka Magdalena Kožená zazpívá sólový part v Mahlerově Písni o zemi.

Do koncertního kalendáře přispějí i soukromí pořadatelé. Agentura Nachtigall Artists chystá na březen recitál tenoristy Bryana Hymela a na duben má zajištěného hvězdného barytonistu Simona Keenlysida.

Autoři: ,

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....