Herec Pierce Brosnan s Michalem Dvořákem ve studiu, kde nahrál mluvené slovo do...

Herec Pierce Brosnan s Michalem Dvořákem ve studiu, kde nahrál mluvené slovo do show Vivaldianno Reloaded | foto: Archiv Michala Dvořáka

KONCERTY 2019: Vedle hudby zazní i hlas agenta 007 Pierce Brosnana

  • 11
Nejen hudebním redaktorům, kteří to mají v popisu práce, ale i fanouškům se trochu protočí panenky při pohledu do diáře, hlavně třeba na červen 2019, kdy je už nyní v plánu třináct velkých koncertů, mnohdy dva za večer. Ale v tomto případě naštěstí platí, že více je lépe. Bude z čeho vybírat.

Už v lednu odstartuje novou sezonu koncert uznávané polské deathmetalové kapely Behemoth v pražském Foru Karlín, na stejném místě se představí podmanivá norská zpěvačka Aurora (předskakovat jí bude tuzemská Vesna), britský písničkář Tom Odell a rovněž ostrovní metalisté Architects. Do O2 areny zamíří legendární filmový skladatel Ennio Morricone, ač téměř každý rok avizuje poslední turné. Tentokrát v Praze připomene své nedávné devadesáté narozeniny a samozřejmě i hudbu ze snímků jako Tenkrát na Západě či Neúplatní.

Vstupenky na koncerty najdete i na iDNES Ticket

V únoru se můžeme v O2 areně těšit na Slashe či kapelu Twenty One Pilots, do Fora Karlín pak zamíří hned dvakrát francouzská zpěvačka Zaz, kapely Parkway Drive a Bastille nebo velšský veterán Shakin’ Stevens.

I březen potěší milovníky pamětnické hudby. V Kongresovém centru bude zpívat šansoniérka Mireille Mathieu, ve Foru Karlín pětaosmdesátiletý průkopník blues v Británii John Mayall nebo rockeři Dave Mathews Band. Pamětihodný bude sólový koncert Mikea Shinody z Linkin Park, který bude vzpomínat ina zesnulého kolegu Chestera Benningtona. Dorazí rovněž White Lies či Fun Lovin’ Criminals.

Duben odstartuje hned třemi koncerty v pražské Lucerně písničkář, básník a nositel Nobelovy ceny Bob Dylan. V O2 areně bude znít filmová hudba Hanse Zimmera, ač skladatel avizoval, že on sám tentokrát nevystoupí. K dalším lákadlům patří písniřkáři George Ezra, Passenger, zpěvák Bobby McFerrin či kapela Hollywood Undead.

V květnu se přijede rozloučit Elton John, v O2 areně se představí ještě André Rieu a Jamiroquai. Na menší koncerty láká písničkářka LP i zpěvačka Dido.

Pekelný červen jen telegraficky: Alice in Chains, Tool, v jeden večer Bryan Ferry a Maroon 5, Smashing Pumpkins, Slipknot v konkurenci s Dropkick Murphys, Def Leppard, Whitesnake, Kiss, ZZ Top, Backstreet Boys, Phil Collins nebo Slayer a Mark Knopfler. A tou dobou už budou začínat festivaly a na turné vyjedou Kabát a Team!

O prázdninách se bude hrát pod širým nebem – dvakrát Ed Sheeran v Letňanech, tamtéž Metallica a Rammstein zamíří tradičně do Edenu, tedy pardon, stadion Slavie teď nese název Sinobo Stadium.

Podzimní akce ještě přibudou. Zatím se můžeme těšit na popovou hvězdu Arianu Grande, zpěváka Michaela Bublého, „ďáblova houslistu“ Davida Garretta, který hraje Purple Rain i Beethovenovu Osudovou, zpěváka Erose Ramazzottiho nebo zpěvačku Beth Hart.

To jsou zásadní koncerty zahraničních produkcí. Vedle toho se dočkáme nového sálu – O2 universum bude přiléhat k vysočanské aréně a nabídne kapacitu 4,5 tisíce lidí. „První interpretkou, na jejíž koncert se již prodávají vstupenky, je zpěvačka Ewa Farna. Koncert s Karlovarským symfonickým orchestrem se uskuteční 7. prosince 2019,“ říká Eva Hromádková ze společnosti Bestsport.

Asi největší tuzemský koncert chystá v Letňanech na 28. září Marpo. Do O2 areny se chystá Divokej Bill, Vivaldianno Reloaded, jež jako vypravěče získalo herce Pierce Brosnana, třikrát Leoš Mareš, Ben Cristovao, Jiří Korn, Miro Žbirka nebo Lucie Bílá. Opět se uskuteční i tradiční Český mejdan s Impulsem.

Kožená zazpívá pod manželovou taktovkou

Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle

V klasické hudbě už své plány odhalily některé festivaly. Pražské jaro zahájilo i prodej lístků. Událostí se symbolickým podtextem by se na jeho úvod mělo stát provedení Smetanovy Mé vlasti Bamberskými symfoniky s jejich českým šéfem Jakubem Hrůšou. Orchestr totiž vznikl po válce a jeho jádrem se stali Němci vysídlení z Československa. V programu dále upoutá večer Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia s dirigentem Antoniem Pappanem či souboru Les Arts Florissants.

Do kuchyně už daly nahlédnout i Letní slavnosti staré hudby. A začaly od konce: festival 6. srpna v pražském Rudolfinu uzavře hudebně-taneční představení Večer pro krále, které bude čerpat z francouzské barokní opery 18. století.

Hlavní dominanty naznačila také Dvořákova Praha. Budou jimi vystoupení Izraelské filharmonie se Zubinem Mehtou nebo angažmá houslisty Gila Shahama, jenž bude kurátorem komorní řady. Příští ročník ještě ponese rukopis ředitele Marka Vrabce, který v čele přehlídky končí. Otázka, kdo jej nahradí, je pro příznivce klasiky neméně napínavá než detaily programu.

Orchestry pokračují v probíhající sezoně, k jejímž vrcholům by měl patřit i únorový abonentní program České filharmonie. Poprvé ho s ní nastuduje dirigent sir Simon Rattle, jehož manželka Magdalena Kožená zazpívá sólový part v Mahlerově Písni o zemi.

Do koncertního kalendáře přispějí i soukromí pořadatelé. Agentura Nachtigall Artists chystá na březen recitál tenoristy Bryana Hymela a na duben má zajištěného hvězdného barytonistu Simona Keenlysida.

,