Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Belmondo překonal mrtvici, nyní dojímá francouzské publikum

  1:05
Odcházím z kina UGC Gobelins ve třináctém pařížském obvodu. Odskočil jsem si tam z nedaleké rue Mouffetard krátce po obědě na snímek Muž a jeho pes. V hlavní roli se na plátno vrátil Jean-Paul Belmondo.
Francouzi už na Belmoda znovu chodí, s českou premiérou filmu Muž a jeho pes se zatím nepočítá.

Francouzi už na Belmoda znovu chodí, s českou premiérou filmu Muž a jeho pes se zatím nepočítá. | foto: allocine.fr

z filmu Un homme et son chien (Julika Jenkins a Jean-Paul Belmondo)Nedokážu odhadnout, jaké bylo složení diváků na večerních představeních, ale tady bylo osmdesát procent žen. A většina z nich měla v očích slzy. "Je to velmi smutný film, hodně dojemný. Myslím, že Belmondo v něm byl fantastický," řekla mi jedna starší Pařížanka, a když jsem se jí zeptal, zda ji nezaskočil ten kontrast v porovnání se starým Belmondem, odpověděla: "Vůbec ne. Já totiž jeho akční filmy vůbec neznám."

Dostal se z mrtvice a našel si přítelkyni

Těžko odhadnout, co vedlo tohoto slavného herce k tomu, aby se objevil na filmovém plátně v tomto stavu. "Má to vůbec zapotřebí? Je to pro něj důstojné?" ptal se deník Le Parisien.

Díky své neuvěřitelné životní vitalitě a poctivosti v rehabilitaci se Belmondo dokázal s následky mozkové mrtvice, kterou utrpěl před více než sedmi lety během dovolené na Korsice, víceméně vyrovnat.

TRAILER FILMU MUŽ A JEHO PES

Už dokáže znovu mluvit, i když artikuluje hodně těžce, pomalu se pohybuje a jeho pravá ruka je stále bezvládná. Ale v obličeji už má jiskru. Když jsem ho viděl před několika lety na tenisovém turnaji na Roland Garros, vypadal, jako když vůbec neví, co se kolem něj děje.

Muž a jeho pes, remake snímku Umberto D., který v roce 1951 natočil Vittorio de Sica, je do určité míry odrazem současného života tohoto slavného herce. Prakticky každé ráno vychází Belmondo s vlastním psem ze svého domku na rue des Saints Péres a směřuje buď k Seině, nebo na druhou stranu, k bulváru Saint Germain. Potom zatočí doleva a zpravidla se zastaví v jedné z kavárniček, nejčastěji ve známé Café du Flore. Téměř vždy je sám, nikdo ho nedoprovází.

z filmu Un homme et son chien (Hafsia Herzi a Jean-Paul Belmondo)z filmu Un homme et son chien (Antoine Duléry, José Garcia, Michele Bernier a Jean-Paul Belmondo)

Na rozdíl od filmu však samozřejmě nemusí žít na ulici. I když se rozvedl se svou ženou Natty, která mu před pěti lety porodila dceru Stellu, dokázal své rodinné záležitosti uspořádat v belmondovském stylu.

Rodinu nechal ve svém domě, bydlí jen o patro níž. Jeho současnou přítelkyní je třiatřicetiletá Barbara Gandolfiová, žijící v Ostende a vlastnící několik různých firem, jedna z nich sídlí až v Dubaji. Je tedy finančně nezávislá, jak říká, a do Belmonda se prostě zamilovala. Stalo se tak během jedné večeře v restauraci v Antibes, kde ji herec zahlédl, rošťácky se na ni usmál a pozval ji na skleničku.

Ve filmu Muž a jeho pes těchto schopností nevyužívá. Naopak, zdá se, že je pořád v defenzivě. Jeho žena ho doslova vykopne na ulici, kde nešťastník přežívá jen se svým psem. Chvíli se snaží najít bývalé kamarády z mládí, pak zase svého zatoulaného psa – scéna z útulku, kde ho nakonec najde, je zvláště dojemná – a pak se rozhodne skoncovat se životem.

UKÁZKA Z FILMU MUŽ A JEHO PES

Snaží se tedy nepřímo psa někomu darovat, ale ten se k němu neustále vrací.  Především závěr filmu je místy zbytečně příliš sentimentální a melodramatický a celkový dojem je z něj nanejvýš průměrný. Ale Belmondo, přes určité fyzické potíže, vypadá pořád dobře.

Ve spolupráci s režisérem Francisem Husterem to sice občas zaskřípalo, ale jejich přátelství to nezměnilo. S producentem Jeanem-Louisem Livim to však vypadá na otevřenou válku. Belmondo nesdílel jeho představy o tom, že by měl absolvovat spoustu povinných setkání s médii, a prezentaci filmu omezil na jediný televizní rozhovor se svým přítelem Michelem Druckerem.

Producent se mu pomstil tím, že ho naprosto odstavil od všech postprodukčních prací. "Po skončení natáčení se se mnou nikdo nebavil, nikdo mě nepozval do střižny, aby se zeptal na názor, nikdo se mnou nemluvil o hudbě ani o dalších věcech. Film tedy nakonec uvidím v nějakém sále, až se začne promítat. Když si tedy koupím lístek," stěžoval si před premiérou hořce Belmondo.

Možná bude pokerovým šampionem

Byl to jeho poslední film?  Těžko odhadnout. V každém případě se jeho zdravotní stav lepší,  důkazem toho je, že herec neváhá poměrně často sednout na vlak a vyrazit do Belgie za svou přítelkyní. Kritika byla k snímku poměrně shovívavá hlavně z úcty k samotnému herci, lze tedy předpokládat, že ho nic neodradí od dalšího natáčení. Pokud mu to dovolí jeho zdravotní stav.

z filmu Un homme et son chien (Hafsia Herzi a Jean-Paul Belmondo)

Belmondo sám zvažuje možnost, že by se objevil v dalším remaku, tentokrát ve filmu Cincinnati Kid z roku 1965, v němž by si zahrál pokerového šampiona. Zároveň čte další scénáře a nad některými nabídkami se přímo baví. "Odmítl jsem s díky i nabídku hrát starého paralyzovaného gangstera," přiznává.

Uvidíme, zda nějakou z nabízených rolí nakonec vezme. Jedno je však jisté. Každý, kdo uvidí film Muž a jeho pes, se mnou jistě bude souhlasit v tom, že Belmondo zcela určitě ještě není u konce s dechem...

Autor je zpravodajem ČRo v Paříži

Autor:

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....