Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jako žába ve vařící vodě. Zvažovala jsem úplný konec hraní, přiznává Čvančarová

Povrchnost, banální témata i amatérismus. To všechno vyjmenovává Jitka Čvančarová, když se vrací ke své nechuti pokračovat v herecké kariéře. „Někdy to prostě už nejde, je třeba říci dost a držet se zásad,“ popisuje v rozhovoru, kde dále vysvětluje, co se muselo stát, aby se na jevišti po letech nakonec přeci jen objevila.
Herečka Jitka Čvančarová

Herečka Jitka Čvančarová | foto: Lenka Hatašová, Studio DVA divadlo

V pátek se na Malé scéně pražského Studia DVA vrátí na divadelní prkna Jitka Čvančarová. Novinka Vlaštovka, ve které se objeví s Danielem Krejčíkem a kterou herečka navíc i režíruje, je její první premiéra po pěti letech.

Proč tak dlouhá pauza? Herectví jste omezila kvůli rodině?
To je ale už dávno. To bych nespojovala dohromady. Já jsem v první řadě máma, pak teprve všechno ostatní. Než se mi narodily děti, hrála jsem v sedmi pražských divadlech. Zlom nastal, když jsem v Divadle Ungelt v krásné hře Tennesseeho Williamse Království boží na zemi hrála postavu Myrtl, jež nesleze z jeviště. Přistihla jsem se, že když mojí dceři nebylo dobře, byla jsem nesnesitelně nervózní. Divák nic nepoznal, ale mne doslova sžíralo, že nejsem a nemohu být doma u ní. Pochopila jsem, že to spojit nelze, že nejsem schopna obětovat vzácný čas, a omezila jsem zásadně veškeré mé divadelní role. Pouze jsem natáčela. Až pak, mnohem později, za několik let jsem se dostala do stavu jakési plíživé dlouhodobé frustrace ze stále častější povrchnosti v mé profesi. Bylo to takové brodění se v mělkých vodách, v banálních tématech, často v amatérismu.

Tatínek v lágru? Za moje názory si mohli bolševici sami, vzpomíná Pavel Nový

Jak byste své pocity popsala?
Přirovnala bych to k syndromu vařené žáby, který vychází tuším z bajky, kdy se žába v pomalu zahřívané vodě časem uvaří zaživa, protože nepozná, že se voda již nebezpečně ohřívá, a včas nevyskočí. To je to plíživé, nenápadné, které vás nakonec může pohltit. Člověk často věci omlouvá a z různých důvodů posunuje mantinely, ale někdy to prostě už nejde, je třeba říci dost a držet se zásad. Jinak se člověk nakonec ztratí sám sobě.

Jaký tedy následoval krok?
Asi před rokem a půl jsem se rozhodla poodstoupit od své profese, abych mohla možná ještě někdy nějak transformovaně pokračovat dál. Jestli vůbec. No a po tomto rozhodnutí jsem si velmi vážně zranila nohu, což mne opravdu na tři čtvrtě roku zcela pozastavilo. Takové razítko mého rozhodnutí. Spíše možná pečeť.

Jitka Čvančarová v představení Vlaštovka

Jaké jste měla výhledy?
Byla jsem schopná si představit, že už vůbec nebudu hrát. A nějak mne to zvlášť netrápilo. Řekla jsem si, že se možná za pět deset let vrátím, až mi nějaká vyšší moc, možná vesmír, možná andělé, možná osud, pošle do cesty téma, které bude důležité, aby prošlo mojí tvůrčí duší, a kdy bude mým úkolem, aby skrze mne lidé uslyšeli, ucítili slova a jejich významy.

Měl jste nějaký plán, co byste dělala, kdyby nic pro vás důležitého nepřišlo?
Neměla, věřila jsem, že to nějak bude. Hlavně jsem věděla, ze je to správné rozhodnutí. Čisté, hluboké. Mimo to pracuji velmi aktivně dvacet let v charitě a tam se ta práce nikdy nezastaví. Navíc jsem z mé rodiny vychovaná umět se postavit k jakékoli práci a dělat ji poctivě. Krok za krokem se pokorně vše nové naučit. Takže jsem byla připravená někde začít klidně úplně od začátku a vnitřně si za tím stát. Tím rozhodnutím se mi výrazně ulevilo, i když jsem racionálně nevěděla, čím se budu živit.

Pak ale přišla Vlaštovka…
Ano, uběhl téměř rok a vlétl mi, a to doslova, do cesty Daniel Krejčík, kterého jsem neznala, nikdy předtím jsme se ani nepotkali... V Praze na chodníku mne pozdravil, představil se mi a mířil právě do kavárny přečíst si španělskou hru, kterou předtím našel, což jsem se dozvěděla až posléze. Několik dní nato mi napsal, že si dovolil sehnat číslo a zda by mi hru mohl poslat. No a tak mi do mailu přistál tento výjimečný autentický text, jeden z nejlepších, které jsem kdy četla. Dotýká se základních lidských hodnot, principů a nastavení. Je výjimečný ve své autenticitě, ve svém hlubokém kontextu a já věděla, že to je on. S Danem jsme se sešli a já mu nakonec navrhla, že bych to ráda i zrežírovala. Moje představa byla totiž natolik jasná, že jsem ji musela zinscenovat od A až do Z.

S Matějem se zahrajeme nejlépe sami, přemýšlí Daniel Krejčík o seriálu

Je to tedy poprvé, co režírujete. Byl to nějaký váš sen?
Ne, tohle není promyšlený plán, žádný kalkul, natož nějaké ego. Prostě jenom víte, že to musíte udělat. Čistě z nějakého hlubokého přesvědčení. Z lásky, z vášně, z úcty k tomu dílu. Režírovat sám sebe v takhle těžké hře není ani trochu snadné, ale já si byla jistá, že to musím udělat. Ani na chvíli jsem tomu všemu nepřestala věřit.

Hrdinové Vlaštovky si prochází dost těžkými životními záležitostmi. Jak jste se s tímto tématem dostali právě do divadla Studio DVA, kde to nebude standardní kus zdejší dramaturgie?
Ta hra je hodně intimní, velmi autentická a já potřebovala být s diváky na jedné oběžné dráze. Mít k tomu tedy adekvátní prostor, ani příliš malý, ani moc velký. Tak, aby měla ta společná energie kudy správně proudit a nikde neunikala. Já Vlaštovku četla někdy o Velikonocích a přemýšlela, které divadlo pochopí důležitost toho textu a zároveň bude schopné zareagovat tak nezvykle rychle. Dramaturgický plán divadel je na několik let dopředu daný. Koho chytne za srdce? Kdo tím bude žít stejně jako já? Tim správným člověkem, kterého Vlaštovka zasáhla, byl Michal Hrubý. Dokázal ihned najít prostor pro premiéru 17. listopadu. Nezvyklý termín, ale jediný, co jsme našli.

Dokázala byste shrnout, o čem Vlaštovka je?
Je to velmi silný lidský příběh, na motivy skutečné události. Věhlasná operní zpěvačka přijímá na hodinu zpěvu mladého muže, který se chce naučit zpívat. Už od samého začátku je jasné, že to bude všechno ještě jinak, než jak se na první pohled zdá. Během skvostně napsaných dialogů se divák bude ptát, co se ještě může stát? A pořád to má další a další, trochu až detektivní pokračování. Dvojice se dotýká zásadních lidských témat, jako je pojetí viny, pochopeni, lásky, tolerance, bolesti, odpuštění.

Zázrak a výjimečnost toho textu spočívá v tom, že posiluje v lidech to dobré. Proto jsem chtěla mít téměř prázdnou scénu, aby diváka od textu nic neodvádělo. Herec, příběh, emoce, nic víc. Pro herce je to ta nejnáročnější disciplína. Není čím si pomoct, za co se schovat. Jen naprosto a zcela obnažený herec a text!

Daniel Krejčík a Jitka Čvančarová v představení Vlaštovka

V seznamu tvůrců jsou psána známá jména jako Václav Marhoul či Tomáš Hanák. Proč jste je oslovila?
Protože jsem byla přesvědčená, že právě těmto všem vlétne Vlaštovka přímo do srdce. Že pochopí vše, co s sebou ten text nese. A že pochopí mne. Začnu u Tomáše Hanáka. Klíčovým momentem děje je píseň, ukolébavka. Nebyla jsem s překladem jejího textu spokojená, byl málo poetický a nezpěvný. Já ji přebásnit nedokázala. Poprosila jsem právě Tomáše, zda by ji mohl znovu napsat. Tomáš je velmi hluboký člověk, ačkoli si stále ze všeho dělá legraci. Mám ho moc ráda a Vlaštovku trefil naprosto přesně, napsal skutečně překrásný text.

Scénu vytvořil Marek Cpin, můj spolužák z fakulty. Dostal ode mne za úkol vytvořit na jevišti „nic“, což je na divadle to nejtěžší. Aby to „nic“ fungovalo a mělo atmosféru. Řekla jsem, že potřebuji prázdnou, čistou, světlou scénu, že tam musí být pouze klavír, židle a možná ještě jedna. Toť vše. A Marek to vymyslel přesně! Dokonale! Je to úžasný scénograf!

Hudbu vytvořil Matěj Kroupa, velmi citlivý skladatel a nesmírně skromný člověk. Věděla jsem, že ho Vlaštovka chytne za srdce a on pochopí, co je potřeba. Pracovali jsme spolu už na Nabarveném ptáčeti, kde jsem nazpívala závěrečnou píseň, kterou on skvostně přearanžoval.

A Václav Marhoul je můj blízký člověk, se kterým si výjimečně rozumím, jak lidsky, tak ve všech tvůrčích záležitostech. Věříme si, spoléháme na sebe. A tím, že režíruji sama sebe ve hře, kdy ani jeden z obou herců nikdy neodejde z jeviště, potřebovala jsem v jisté fázi kontrolu druhých očí. Pravě těch jeho.

Jak to rozhodnutí režírovat sebe samu zpětně hodnotíte?
Mám k té profesi obrovský respekt, je to velmi těžká disciplína, ale ta svoboda, která jde samozřejmě ruku v ruce s obrovskou odpovědností, ta tvůrčí svoboda je nezměrně naplňující. Myslím, že můžu říct, že jsem šťastná, jakkoli je to nelehké.

A co tedy bude Vlaštovka znamenat pro vaši kariéru? Nakopne vás zase někam dál?
To vůbec neřeším. Já se skrze Vlaštovku toužím dotknout lidských srdcí, lidských duší v tom správném místě.

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....