Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

  0:09aktualizováno  0:09
Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších omáček, tradiční kulajdu, nebo o typickou chuť nakládaných okurek. Tato potravina však má i mnohé léčivé účinky.

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit. | foto: Profimedia.cz

Kopr je důležitá součást i zahraničních specialit, třeba řeckého tzatziki. Do jídla se původně nepřidával kvůli typické chuti a vůni, jako spíš proto, že zlepšuje stravitelnost pokrmů. Chuť je vlastně příjemný bonus navíc. 

Kopr jako koření i léčivka

Hlavním zdravotním benefitem kopru je, že podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Pomáhá při nespavosti, bolesti hlavy a psychickém vypětí. Při pravidelné konzumaci posiluje imunitu, takže se doporučuje i jako prevence infekčních nemocí.

Kromě bioaktivních silic obsahuje vitaminy A, C a vitaminy skupiny B, bioflavonoidy, kyselinu listovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík. Díky nutričně bohatému složení prospívá kostem, vlasům či nehtům a pomáhá urychlit hojení ran. 

OTESTUJTE SE, co víte o původu a účincích kopru

Kopr se snadno pěstuje, lze ho sít od května až do srpna a už po šesti týdnech sklízet nať. Potřebuje světlo, teplo a vláhu, ale vyroste vám všude. I v truhlíku za oknem nebo v pokoji v květináči. Potřebuje jen dostatek světla.

Recept na krémovou kulajdu s koprem a hříbky

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 200 g mrkve, 200 g petržele, 200 g celeru, čerstvý kopr, sterilované hříbky, 4 vejce, 100 g másla, 250 ml smetany, 750 ml vývaru, ocet, pepř a sůl.

Kulajda v moderním provedení, ale s tradiční chutí
Kulajda
Jihočeská kulajda

Tradiční kulajdu s tradiční chutí můžete jako klasiku i servírovat. A nebo to zkusit moderně.

Zeleninu očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle dozlatova. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Přidejte smetanu a část čerstvého kopru, vše rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Ve vroucí vodě s octem připravte zastřená vejce (vaří se cca 4 minuty). Do talíře vložte vejce a sterilované hříbky a zalijte kulajdou. Posypejte zbytkem kopru.

Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Chcete-li ji uchovat, lepší je ji zamrazit než sušit či nakládat. Část kopru také můžete nechat vykvést, abyste získali semena. Ta se sklízejí těsně před dozráním, květy jednoduše usušíte a semena vydrolíte.

Účinné látky sice obsahuje celá rostlina, tedy i nať, ale nejvíc jich je v semenech, z nichž se připravuje nálev k pití i zevnímu použití. Dají se také žvýkat pro osvěžení dechu a údajně i k posílení tvorby mateřského mléka. Miminkům se zase čaj z koprových semen podává proti bolení bříška, protože je jemnější než čaj z fenyklových semen.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Nejkrásnější stromy Česka mají úžasné příběhy. Sázejme další

Autentická lípa z obrazů Alfonze Muchy, nádherná borovice douglaska vysazená díky knížeti Rohanovi či více než stoletá...

Hlídejte si čas zazimování exotických rostlin a přeneste je včas domů

Pomalu bude načase přenést do zimoviště exotické rostliny v nádobách. Budete-li se řídit následujícími radami magazínu...

Sazenice stromů vybírejte pečlivě, berte je jako dlouhodobou investici

Podzim je ideální období pro sázení ovocných stromů. Do zimy dobře zakoření, na jaře mohou vyrašit a zvládnou i kratší...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Najdete na iDNES.cz