Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

aktualizováno 
Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů použijeme i lesní houby, radí týdeník 5plus2.
Část 1/2

Losos s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Suroviny:

800 g filetu z lososa, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, 300 g čerstvých lesních hub, 1 menší pórek, 50 g másla, 1 lžíce pokrájené petrželky, cherry rajčátka a bylinky (estragon, saturejka, tymián) na ozdobení.

Bramborová kaše:

600 g brambor, 1 větší petržel, 300 ml mléka.

Postup:

Lososa očistíme (zbavíme šupin), opláchneme pod studenou vodou, osušíme a popřípadě pinzetou vykostíme. Filet nakrájíme na 8 plátků, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do chladu odležet.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Mezitím oloupeme brambory a petržel. Brambory nakrájíme na kostky, uvaříme je v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.

Petržel nakrájíme na plátky, které dusíme v osoleném mléce doměkka. Podušenou petržel s mlékem rozmixujeme. Brambory s petrželovým pyré rozšťoucháme dohladka a kaši udržujeme teplou.

Žampiony a pórek očistíme, omyjeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na tenké plátky a pórek na kolečka.

V pánvi rozehřejeme polovinu másla a zprudka v něm opečeme žampiony. Přidáme pórek, osolíme a zvolna dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme petrželku.

V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, porce ryby opečeme z obou stran a vyjmeme. Restujeme-li lososa z každé strany 1,5 minuty, je maso uprostřed jen prohřáté. Kdo má rád rybu propečenou, restuje ji déle.

Lososa s bramborovou kaší rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu, čerstvá rozpůlená cherry rajčátka a ozdobíme bylinkami.

Autoři:

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...


Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

Planeta se otepluje, ale je to industrializací? Ptá se vědec z Bernu

Výbuchy sopek na začátku 19. století byly příčinou malé doby ledové v Evropě.

Podle výzkumů, které vedl Stefan Brönnimann, je velmi těžké porovnávat současné změny klimatu s dobou před začátkem...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba...

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen...

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu
OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu

Podle lékařky Markéty Kellner, která zkoumá lidský mozek, jsou těhotenství a první okamžiky po porodu zásadními v jeho fungování do budoucna. Co ovlivňují a jak?

Najdete na iDNES.cz