Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

  • 8
Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů použijeme i lesní houby, radí týdeník 5plus2.

Losos s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Suroviny:

800 g filetu z lososa, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, 300 g čerstvých lesních hub, 1 menší pórek, 50 g másla, 1 lžíce pokrájené petrželky, cherry rajčátka a bylinky (estragon, saturejka, tymián) na ozdobení.

Bramborová kaše:

600 g brambor, 1 větší petržel, 300 ml mléka.

Postup:

Lososa očistíme (zbavíme šupin), opláchneme pod studenou vodou, osušíme a popřípadě pinzetou vykostíme. Filet nakrájíme na 8 plátků, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do chladu odležet.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Mezitím oloupeme brambory a petržel. Brambory nakrájíme na kostky, uvaříme je v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.

Petržel nakrájíme na plátky, které dusíme v osoleném mléce doměkka. Podušenou petržel s mlékem rozmixujeme. Brambory s petrželovým pyré rozšťoucháme dohladka a kaši udržujeme teplou.

Žampiony a pórek očistíme, omyjeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na tenké plátky a pórek na kolečka.

V pánvi rozehřejeme polovinu másla a zprudka v něm opečeme žampiony. Přidáme pórek, osolíme a zvolna dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme petrželku.

V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, porce ryby opečeme z obou stran a vyjmeme. Restujeme-li lososa z každé strany 1,5 minuty, je maso uprostřed jen prohřáté. Kdo má rád rybu propečenou, restuje ji déle.

Lososa s bramborovou kaší rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu, čerstvá rozpůlená cherry rajčátka a ozdobíme bylinkami.

Karbanátky z lososa a jednoduchý avokádový salát

Z lososa vyrobíte vynikající karbanátky.

Suroviny asi na 6 karbanátků: 

500 g lososa, 1 bílá houska, 50 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce sekaného čerstvého koriandru, 1/2 jarní cibulky, šťáva z cca 1/4 citronu, sůl, pepř. 

Postup: 

Porce lososa zbavíme kůže. Maso rozsekáme nožem nebo nahrubo rozmixujeme v kutru. Housku či rohlík nakrájíme na malé kostičky, přendáme je do mísy a zalijeme mlékem. 

Z lososa vyrobíte vynikající karbanátky.

Přidáme rybí maso, vejce, nasekaný čerstvý koriandr (klidně můžeme místo něho použít listovou petržel nebo kopr) a jarní cibulku, šťávu z citronu, sůl a pepř. Vše důkladně smícháme. 

Těsně před grilováním utvoříme mokrýma rukama z rybí směsi karbanátky, které opečeme z obou stran na rozpálené mřížce grilu nebo na trošce oleje na pánvi. 

Podáváme třeba s dipem z osolené zakysané smetany a čerstvého kopru nebo s jednoduchým salátkem, na který budeme potřebovat: 1 až 2 zralá avokáda, 2 střední rajčata, šťávu z 1/2 limetky, sůl a pepř. 

Postup: 

Tip: do salátu položíme i pecku, tím pádem avokádo nezhnědne.

Nasekáme zralé avokádo, které předtím oloupeme a zbavíme pecky (tu nevyhazujeme). Ke kostičkám avokáda přidáme nakrájená rajčata, která zbavíme semínek, nakrájíme jen dužinu. 

Zeleninu zakápneme limetkovou šťávou, osolíme a opepříme. Vše zamícháme. 


Letní grilování - Maso