VIDEO: Pátrali po vyhynulém žralokovi a zjistili, že pořád žije

Biologové pátrali po žralokovi, který nebyl spatřen od konce sedmdesátých let, a proto se o něm mínilo, že už je vyhynulý. Jenže naděje umírá poslední. Kdyby se podařilo dokázat, že dosud žije, uvolnily by se prostředky na jeho ochranu, popisuje seriál o žralocích na Prima Zoom.

Mořský biolog Forrest Galante pátrá po vyhynulých zvířatech. Vzal si na mušku žraloka polozubého, který byl naposledy spatřen v oblastech u Srí Lanky v sedmdesátých letech minulého století. 

„Ve vědeckých kruzích se to bere jako potvrzený fakt, ale kdyby se nám podařilo potvrdit, že stále žije, mohl by být přeřazený z kategorie vyhynulých do kolonky kriticky ohrožených, čímž by bylo možné získat prostředky na jeho ochranu,“ zní jeho shrnutí situace.

Žraloka polozubého z čeledi modrounovitých lze rozpoznat podle černě zakončených ploutví. Hlavním rozpoznávacím znakem jsou zuby, které jsou ve spodní části pilovité a v horní části hladké. Rozpoznávacím znakem je i výrazný čumák.

Zvláštní je na něm to, že stejně jako žralok bělavý se dokáže pohybovat nejen ve slaných, ale i ve sladkých vodách. Může se tak pohybovat nejen v moři, ale jeho výskyt lze očekávat i v oblasti ústí velkých řek nebo tam, kde se vody řek začínají mísit s mořskou vodou.

Jestli je stále naživu, může se schovávat kdekoli: od mořských hlubin až po řeky a potoky. O to snáz, že jde spíš o menšího žraloka, který dorůstá velikosti jen něco přes půl metru.

Impuls k hledání biologovi daly fotografie žraloka, které se objevily na Maledivách, což je ostrovní stát kousek od jižního cípu Indie. Vypravil se do přístavu Fuvahmulah, kde místní rybáři vyfotili žraloka, kterého neuměli identifikovat.

Žraloci pod drobnohledem

Seriál o žralocích můžete sledovat každý pátek večer na Prima Zoom, reprízy v pondělí odpoledne.

„Tato oblast je z biologického hlediska neprobádaná. Ať už vyfotili cokoli, bude to zajímavý druh žraloka,“ těší se Galante.

Podle fotografie však žralok opravdu odpovídá polozubému. Má nejen typické zbarvení, ale i dlouhý čumák. Jenže aby Galante dokázal, že druh stále žije, musel by jednoho chytit a odebrat vzorek, který by podle DNA ukázal, že je to skutečně on.

V oblasti kolem Fuvahmulah funguje něco jako „myčka“ pro žraloky. Připlouvají sem, aby se nechali očistit malými rybičkami od kožních parazitů. 

Většinou tuto funkci plní pyskouni rozpůlení, kteří se nemusí bát, že by se stali žraločí kořistí. Mají s nimi „uzavřenou dohodu“. Žraloci je parazity nakrmí a pyskouni se na oplátku nemusí bát jejich útoku.

Bohužel, při ponoru se potápěči setkali s mnoha druhy žraloků, ale ten kýžený se nedostavil. Proto se vydali dál ke břehům Srí Lanky. Galanteho kolegyně Jessica Summerfieldová se vydala do rybářské vesnice, odkud dostala zprávu o dvou žralocích, kteří by podle popisu mohli odpovídat polozubému.

Na Srí Lance není rybolov nijak regulovaný, proto je rybáři volně loví a mezi exempláři Jessica skutečně objeví žraloka, který by mohl odpovídat. Jenže je třeba ještě odebrat vzorky ploutve pro analýzu DNA a odeslat je do laboratoře.

A výsledky jsou potěšující i přesto, že se týmu nepodařilo žraloka polozubého odchytit živého. Je tu čerstvě ulovený kus, a proto lze předpokládat, že nebude jediný, čímž byla mise splněna.

A pro diváky dokumentu i tato jen částečně úspěšná výprava nabídne skutečnou detektivku v nádherných podvodních kulisách. Budete ji sledovat bez dechu od začátku do konce.

Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

13. dubna 2025