Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

  9:00aktualizováno  9:00
Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst hub. Ti šťastnější houbaři se tak mohou už nějaký čas radovat z hřibů, rostou dokonce i jejich vzácné druhy. A narazit lze dokonce i na zavlečenou mřížovku červenou.

Hřib Moserův | foto: Jan Kramoliš

Mřížovka červená, nejen barevně a tvarově velmi zajímavý druh, je letos pro mykology nejzajímavějším nálezem. „Pochází ze Středomoří, vzácně se vyskytuje na Slovensku, u nás byla zdokumentována vůbec poprvé,“ říká  mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Otestujte se, jak dobře znáte naše hřibovité houby

1
3

Že už se u nás zabydlely teplomilné druhy jedovatých pavouků či kudlanky v Polabí, to je známá věc. Jak se k nám ale dostanou houby ze Středomoří?

„Je to otázka, výtrusy hub jsou vlastně všude kolem nás, a protože jsou lehoučké, tak uletí velké vzdálenosti. Jednou si dokonce někdo z kolegů dělal legraci, že houby šíří sami mykologové na podrážkách svých bot,“ popisuje mykoložka.

A dodává, že zavlečení a následné šíření houby lze dobře vysledovat u květnatce Archerova původem z Tasmánie, který je příbuzným mřížovky červené. A podobně jako mřížovka velmi nepříjemně páchne. 

Fotogalerie

„Květnatec byl v Evropě poprvé zaznamenán v roce 1914, na našem území pak v 60. letech. Na východě Čech byla jedna z prvních známých lokalit u nás poblíž Jaroměře a tehdy se tam sjížděla nadšeně řada fotografů. Dnes lze tuto houbu potkat obrazně na každém kroku, osobně jsem ji třeba viděla v Národní přírodní rezervaci Bukačka v Orlických horách, kde rostl na louce ležící asi 950 metrů nad mořem,“ konstatuje Tereza Tejklová.

Vzácností je letos víc, řada z nich mezi hřiby

Domovským rajonem oslovené mykoložky jsou především východní Čechy, kde je to kvůli suchu zatím s houbami slabota.

Hřib zavalitý

Hřib zavalitý

Hřib šedorůžový

Hřib šedorůžový

Hřib Moserův

Hřib Moserův

V dnešní době lze ovšem poměrně snadno sledovat houbařské dění po celé republice. „Díky internetu se podařilo podchytit velmi pěkný nález vzácného hřibu zavalitého (Boletus torosus) v Beskydech. Ten je u nás znám jen krátkou dobu, vyskytuje se hlavně v Itálii,“ popisuje mykoložka s tím, že je nejedlý a za syrova pravděpodobně jedovatý.

V Beskydech už se ale vyskytly i další vzácné druhy. „Například hřib šedorůžový, který byl českými mykology popsán teprve před čtyřmi lety a je pravděpodobně jedlý. Je ale tak extrémně vzácný, že to nehraje roli. A nebo hřib Moserův, který patří mezi jedovaté druhy hřibů,“ uvádí Tereza Tejklová zajímavé druhy, z jejichž výskytu jsou letos mykologové nadšeni.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky
Premium

Že se po houbách nesmí pít alkohol? To je mýtus, říká expert

Není mnoho expertů na výživu, kteří se zároveň vyznají v houbách a navíc se vzdělávají v kuchařském umění. Marek Hanza...

Východní Evropa je ráj houbařů. V Německu či Chorvatsku pozor na pokuty

Zatímco v Česku patří houbaření doslova k národním sportům, jinde v Evropě vás může přijít pěkně draho. U nás si sice z...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně...

OVĚŘENO: Jak zatočit jednou provždy s chřipkou?
OVĚŘENO: Jak zatočit jednou provždy s chřipkou?

Nachlazení a chřipka mají podobné příznaky, ale jejich léčba se liší. Jak zvládnout rýmu a chřipku u dětí?

Najdete na iDNES.cz