Mřížovka červená, nejen barevně a tvarově velmi zajímavý druh, je letos pro mykology nejzajímavějším nálezem. „Pochází ze Středomoří, vzácně se vyskytuje na Slovensku, u nás byla zdokumentována vůbec poprvé,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.
Otestujte se, jak dobře znáte naše hřibovité houby |
Že už se u nás zabydlely teplomilné druhy jedovatých pavouků či kudlanky v Polabí, to je známá věc. Jak se k nám ale dostanou houby ze Středomoří?
„Je to otázka, výtrusy hub jsou vlastně všude kolem nás, a protože jsou lehoučké, tak uletí velké vzdálenosti. Jednou si dokonce někdo z kolegů dělal legraci, že houby šíří sami mykologové na podrážkách svých bot,“ popisuje mykoložka.
A dodává, že zavlečení a následné šíření houby lze dobře vysledovat u květnatce Archerova původem z Tasmánie, který je příbuzným mřížovky červené. A podobně jako mřížovka velmi nepříjemně páchne.
„Květnatec byl v Evropě poprvé zaznamenán v roce 1914, na našem území pak v 60. letech. Na východě Čech byla jedna z prvních známých lokalit u nás poblíž Jaroměře a tehdy se tam sjížděla nadšeně řada fotografů. Dnes lze tuto houbu potkat obrazně na každém kroku, osobně jsem ji třeba viděla v Národní přírodní rezervaci Bukačka v Orlických horách, kde rostl na louce ležící asi 950 metrů nad mořem,“ konstatuje Tereza Tejklová.
Vzácností je letos víc, řada z nich mezi hřiby
Domovským rajonem oslovené mykoložky jsou především východní Čechy, kde je to kvůli suchu zatím s houbami slabota.
V dnešní době lze ovšem poměrně snadno sledovat houbařské dění po celé republice. „Díky internetu se podařilo podchytit velmi pěkný nález vzácného hřibu zavalitého (Boletus torosus) v Beskydech. Ten je u nás znám jen krátkou dobu, vyskytuje se hlavně v Itálii,“ popisuje mykoložka s tím, že je nejedlý a za syrova pravděpodobně jedovatý.
V Beskydech už se ale vyskytly i další vzácné druhy. „Například hřib šedorůžový, který byl českými mykology popsán teprve před čtyřmi lety a je pravděpodobně jedlý. Je ale tak extrémně vzácný, že to nehraje roli. A nebo hřib Moserův, který patří mezi jedovaté druhy hřibů,“ uvádí Tereza Tejklová zajímavé druhy, z jejichž výskytu jsou letos mykologové nadšeni.