Vánoce by se neměly brát zbytečně vážně, je to jedna večeře, říká Pohlreich

  • 44
Co udělat pro to, aby se z kuchyně během vánočních svátků nestalo peklo, k tomu toho Zdeněk Pohlreich už natočil a řekl spoustu. Osobně si vyškrtává všechno z kalendáře už poslední týden předtím.

Na druhou stranu je přesvědčen, že by se Vánoce neměly brát zbytečně vážně. „Ono se to nezblázní. Je to den jako každej jinej. Je dobrý navařit si to, co dokážeme sníst. Nedělat toho na dvanáct dní dopředu, stačí jedna večeře,“ řekl nám na kameru, když byl ještě před svátky k zastižení v Café Imperial.

Jak vypadá štědrovečerní menu u vás doma?
Jsem velkej tradicionalista, takže smažená ryba, bramborový salát, rybí polívka. Cukroví nedělám, protože máme cukrárnu Café Imperial Dolce, takže tam si fasuju něco skvělýho, a to mi bohatě stačí.

Magická hranice „kilo za kilo“ dobrého chleba dávno padla, říká Pohlreich

Čemu jste nikdy z těch českých Vánoc nepřišel na chuť?
Nikdy jsem nepřišel na chuť věčný polemice o tom, jestli Vánoce budou bílý, nebo na blátě, protože na tom vlastně vůbec nezáleží. Myslím, že Vánoce jsou o tom, že jsou lidi pohromadě, je to o tý atmosféře. Věčný debaty na téma kolik bude stát letos kapr a jestli bude sníh, to mi připadá úplně zbytečný.

U jídla je potřeba nekoukat na ceny. Jste tohoto názoru...
Záleží na tom, jak to kdo má – samozřejmě někdo na tu cenu koukat může, a musí, a někdo zase ne. Tak jako všichni se samozřejmě musíme chovat nějak rozumně, ale zrovna si myslím, že jídlo na Vánoce není ta úplně největší položka z celého roku.

Jak vypadá každoroční Pohlreichův rituál s bramborovým salátem?

14. prosince 2014

Nyní je takovou nepsanou tradicí, že se na Nový rok – tedy 1. ledna – jí novoroční svíčková a čočka, aby byla hojnost, peníze...
Čočka, to je tradice, kterou já dodržuju. Ne že bych byl pověrčivej, ale vlastně mi to chutná. A myslím si, že je to taková příjemná věc, takže čočka s kouskem vepřovýho přijde vždycky k chuti, to je dobrý.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Kdy je v kuchyni legitimní si slovně zahřešit nebo vypustit vulgarity?
Jak říkával pan Werich: Když někam patří, sprosté slovo má být řečeno. Takže když se nedaří, tak ono to sice nenapraví ten problém, ale cítíte se trochu líp.

Novoroční přání Zdeňka Pohlreicha pro čtenáře iDNES.cz

A přání čtenářům iDNES.cz do nového roku?
Kamarádi, Vánoce máme už skoro za sebou, tak vám přeju do novýho roku 2024, aby se vám splnilo všechno, co si přejete. Abyste byli hlavně zdraví, abyste byli bohatý, abyste se měli rádi. Čau.

Milujete krevety a na přelomu roku se určitě objeví na vašem jídelníčku? Tak až vám po vyloupání krevet zbude talířek plný skeletů, ocásků a hlaviček – můžete litovat, kolik je z toho odpadu a jaká je to škoda. A nebo to podobně jako Zdeněk Pohlreich brát jako bonus a skvělý základ dalšího pokrmu. Vyzkoušejte jeho recept na bisque, je to fakt luxusní záležitost.

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar