Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Těsto na pirohy lze efektně rolovat do spirál vonících skořicí

aktualizováno  0:26
Voňavý koláč složený z jakýchsi šneků či spirál těsta vonícího máslem a skořicí není tak pracný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zaručeně se však stane ozdobou vašeho velikonočního stolu.

Po odstranění formy vyniknou díky skořicové náplni na bocích koláče spirály. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Na sebe navrstvené plátky kynutého pirohového těsta proložené medovou, perníkovou či skořicovou náplní můžete různě prokrajovat. Lze ho ale také rolovat tak, že z hotového koláče odebíráte jakési stylizované růžičky a rohlíčky.

Pečete beránka?

Vyfoťte ho a pošlete nám foto do redakce. Vybereme ty nej, zveřejníme a autora odměníme honorářem. Podrobnosti a vkládání vašich fotografií zde. Inspiraci najdete v předchozím článku zde.  

Zpod
Zelený práškový čaj spolu s citronovou šťávou a kůrou dodá beránkovi jarně

Koláč se tedy nekrájí, jednotlivé "porce" vlastně upravujete do konečné podoby už při zpracování těsta. Ty pak poskládáte k sobě do vhodné formy nebo jen na plech vyložený pečicím papírem, na který si volně položíte  ráfek od dortové formy (jak je vidět na postupových fotografiích).

V troubě se za zhruba 25 minut při 180 oC vše krásně speče. Jen si musíte dát pozor, aby se jednotlivé kousky na povrchu nepřipekly a uvnitř nezůstaly syrové. Neobejdete se tedy bez závěrečné zkoušky špejlí (špejli zapíchnete do koláče a zkontrolujete, jestli na ní neulpívá nedopečené těsto). Případně můžete kolář překrýt kusem pečicího papíru, alobalu nebo druhým plechem, který žár zmírní. 

Sváteční velikonoční koláč krok za krokem

Koláč z pirohového těsta stáčeného do spirál (aranžmá Pavel Hruška)

Ingredience potřebné na jednoduché a dobré kynuté těsto: 25 g čerstvého droždí, 500 g hladké mouky, 50 g krupicového cukru, 250 ml mléka, špetka soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 50 g másla. Na náplň: 50 až 80 g másla, 2 až 3 lžíce medu, sáček skořicového cukru (případně podle chuti 4 lžíce strouhaného perníku nebo jemně strouhaných ořechů). Na potření: 1 žloutek a trocha sladké smetany.

Jak připravit těsto: Droždí utřete v menší misce se lžičkou cukru a lžící mouky, přilijte trochu vlažného mléka, vše rozmíchejte a v teple nechte vzejít kvásek. Do velké mísy odvažte mouku a smíchejte ji se zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte vzešlý kvásek, rozšlehaná celá vejce, rozehřáté vlažné máslo, olej a vlažným mlékem zadělejte ručně nebo v robotu vláčné těsto. Dobře prohnětené ho v míse přikryjte fólií či utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na vál a zpracujte je dál podle následujícího postupu:

Připravte si rozehřáté máslo smíchané s medem a skořicový cukr.
Dobře vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na pět stejně velkých...
Z prvního převáleného bochánku vypracujte pomocí válečku plát o průměru 40 cm a...

Na náplně mezi jednotlivé pláty těsta si připravte rozehřáté máslo smíchané s medem a skořicový cukr. Dobře vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte je na pět stejně velkých dílů. Z prvního převáleného bochánku vypracujte pomocí válečku plát o průměru 40 cm a nechte ho ležet na válu.

Povrch plátu potřete vlažným medovým máslem a lehce posypte skořicovým cukrem,...
Vypracujte další stejně velký plát z dalšího bochánku těsta a pomocí válečku ho...
Takto na sebe postupně složte všech 5 plátů, proložte je náplněmi, a upravte...

Povrch plátu potřete vlažným medovým máslem a posypte lehce skořicovým cukrem (případně strouhaným perníkem nebo ořechy, volba je na vás). Vypracujte další, stejně velký plát z dalšího bochánku těsta, a pomocí válečku ho přeneste na spodní kruh s náplní. Takto na sebe postupně složte všech pět plátů, proložte je náplněmi a tvar celého kola podle potřeby upravte.

Složené pláty můžete ještě lehce převálet válečkem, pak po obvodu odkrojte z...
Kolo i lem rozdělte na čtvrtiny, každou výseč pak ještě na čtyři další dílky....
Každý ze 4 obvodových proužků narovnejte a pak srolujte na pomoučené pracovní...

Složené pláty pak ještě můžete lehce převálet válečkem a po obvodu odkrojte z celého kola asi 2 cm široký kruhový lem. Středové kolo i okrajový lem rozdělte na čtvrtiny, každou výseč pak ještě na čtyři další dílky (takže jich bude 16). Každý ze čtyř obvodových proužků narovnejte a srolujte na pomoučené pracovní ploše do podoby jakési spirály, roládky nebo šneka.

Čtyři takto získané spirály uložte do středu kruhové formy.
Všech 16 trojúhelníkových výsečí stočte jednu po druhé od širší základny ke...
Tvaru rohlíčku se ale při rolování výsečí vyvarujte, stáčejte je podle jedné...

Všechny čtyři spirály uložte do středu kruhové formy (ideálně o průměru 28 cm). Pak všech 16 trojúhelníkových výsečí stočte jednu po druhé od širší základny ke špičatému konci, podobně jako rohlíčky. Stáčejte je ale podle jedné z delších strany, aby měly tvar mikulášských čepic.

Stočené rolky ukládejte kolem středové čtveřice růžiček tak, aby špičky...
Obsah naplněného formy nechte dokynout, celý koláč pak potřete žloutkem...
Upečený koláč potřete zbylým medovým máslem dokud je ještě horký. Máslo se do...

Kolem středové čtveřice růžiček je ukládejte tak, aby špičky směřovaly do středu koláče a širší základny k ráfku. Obsah naplněného ráfku nechte dokynout, celý koláč pak potřete žloutkem rozšlehaným ve smetaně a při 180 oC ho upečte Upečený koláč pak ještě horký potřete zbylým medovým máslem, které se do něj pěkně vsákne a jednotlivé kousky koláče pak budou krásně vláčné.

Další, nejen velikonoční recepty, najdete v měsíčníku Knihovnička Recepty.

Autoři:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

Med si poradí s bakteriemi i viry, vyzkoušejte recept na léčivý elixír

Med, mateří kašička a propolis nejsou tak úplně včelí dary, protože zcela dobrovolně nám je včely nedávají. Nicméně...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

První slečna Kateřina Zemanová přiznala po letech účast na pornovečírku

Kateřina Zemanová (26) přiznala v rozhovoru pro časopis Téma svou účast na pornovečírku. Ten se konal před sedmi lety,...

Rád Lucince barvím vlásky a starám se o ni jako o své miminko, říká Matuš

Vztah Bohuše Matuše (46) a jeho partnerky, o třicet let mladší studentky Lucie (16) vzbuzuje v posledních dvou letech...

Napřed dezinfekce, pak manželka, šokoval Tomáš z Výměny svými prioritami

Jestli se televizním divákům zdál Tomáš z Výměny manželek jako docela starostlivý otec, při závěrečném setkání obou...

RECENZE: Pád až na nula procent. Snímek Chlap na střídačku je nestydatost

Třebaže kritikovu odolnost už zocelily Špindl 2, Ženská na vrcholu, Šťastný nový rok či Příliš osobní známost,...

Sex máme se ženou několikrát denně, mobil do ložnice nesmí, říká Bieber

Justin Bieber (25) prozradil svůj recept na úspěšné manželství. Důležité prý je, najít k sobě toho pravého člověka....