Po odstranění formy vyniknou díky skořicové náplni na bocích koláče spirály.

Po odstranění formy vyniknou díky skořicové náplni na bocích koláče spirály. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Těsto na pirohy lze efektně rolovat do spirál vonících skořicí

  • 4
Voňavý koláč složený z jakýchsi šneků či spirál těsta vonícího máslem a skořicí není tak pracný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zaručeně se však stane ozdobou vašeho velikonočního stolu.

Na sebe navrstvené plátky kynutého pirohového těsta proložené medovou, perníkovou či skořicovou náplní můžete různě prokrajovat. Lze ho ale také rolovat tak, že z hotového koláče odebíráte jakési stylizované růžičky a rohlíčky.

Pečete beránka?

Vyfoťte ho a pošlete nám foto do redakce. Vybereme ty nej, zveřejníme a autora odměníme honorářem. Podrobnosti a vkládání vašich fotografií zde. Inspiraci najdete v předchozím článku zde.  

Zpod "kůrčičky" upečeného beránka prosvítá svěží zelenkavá barva.
Zelený práškový čaj spolu s citronovou šťávou a kůrou dodá beránkovi jarně

Koláč se tedy nekrájí, jednotlivé "porce" vlastně upravujete do konečné podoby už při zpracování těsta. Ty pak poskládáte k sobě do vhodné formy nebo jen na plech vyložený pečicím papírem, na který si volně položíte  ráfek od dortové formy (jak je vidět na postupových fotografiích).

V troubě se za zhruba 25 minut při 180 oC vše krásně speče. Jen si musíte dát pozor, aby se jednotlivé kousky na povrchu nepřipekly a uvnitř nezůstaly syrové. Neobejdete se tedy bez závěrečné zkoušky špejlí (špejli zapíchnete do koláče a zkontrolujete, jestli na ní neulpívá nedopečené těsto). Případně můžete kolář překrýt kusem pečicího papíru, alobalu nebo druhým plechem, který žár zmírní. 

Sváteční velikonoční koláč krok za krokem

Koláč z pirohového těsta stáčeného do spirál (aranžmá Pavel Hruška)

Ingredience potřebné na jednoduché a dobré kynuté těsto: 25 g čerstvého droždí, 500 g hladké mouky, 50 g krupicového cukru, 250 ml mléka, špetka soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 50 g másla. Na náplň: 50 až 80 g másla, 2 až 3 lžíce medu, sáček skořicového cukru (případně podle chuti 4 lžíce strouhaného perníku nebo jemně strouhaných ořechů). Na potření: 1 žloutek a trocha sladké smetany.

Jak připravit těsto: Droždí utřete v menší misce se lžičkou cukru a lžící mouky, přilijte trochu vlažného mléka, vše rozmíchejte a v teple nechte vzejít kvásek. Do velké mísy odvažte mouku a smíchejte ji se zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte vzešlý kvásek, rozšlehaná celá vejce, rozehřáté vlažné máslo, olej a vlažným mlékem zadělejte ručně nebo v robotu vláčné těsto. Dobře prohnětené ho v míse přikryjte fólií či utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na vál a zpracujte je dál podle následujícího postupu:

Připravte si rozehřáté máslo smíchané s medem a skořicový cukr.
Dobře vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na pět stejně velkých...
Z prvního převáleného bochánku vypracujte pomocí válečku plát o průměru 40 cm a...

Na náplně mezi jednotlivé pláty těsta si připravte rozehřáté máslo smíchané s medem a skořicový cukr. Dobře vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte je na pět stejně velkých dílů. Z prvního převáleného bochánku vypracujte pomocí válečku plát o průměru 40 cm a nechte ho ležet na válu.

Povrch plátu potřete vlažným medovým máslem a lehce posypte skořicovým cukrem,...
Vypracujte další stejně velký plát z dalšího bochánku těsta a pomocí válečku ho...
Takto na sebe postupně složte všech 5 plátů, proložte je náplněmi, a upravte...

Povrch plátu potřete vlažným medovým máslem a posypte lehce skořicovým cukrem (případně strouhaným perníkem nebo ořechy, volba je na vás). Vypracujte další, stejně velký plát z dalšího bochánku těsta, a pomocí válečku ho přeneste na spodní kruh s náplní. Takto na sebe postupně složte všech pět plátů, proložte je náplněmi a tvar celého kola podle potřeby upravte.

Složené pláty můžete ještě lehce převálet válečkem, pak po obvodu odkrojte z...
Kolo i lem rozdělte na čtvrtiny, každou výseč pak ještě na čtyři další dílky....
Každý ze 4 obvodových proužků narovnejte a pak srolujte na pomoučené pracovní...

Složené pláty pak ještě můžete lehce převálet válečkem a po obvodu odkrojte z celého kola asi 2 cm široký kruhový lem. Středové kolo i okrajový lem rozdělte na čtvrtiny, každou výseč pak ještě na čtyři další dílky (takže jich bude 16). Každý ze čtyř obvodových proužků narovnejte a srolujte na pomoučené pracovní ploše do podoby jakési spirály, roládky nebo šneka.

Čtyři takto získané spirály uložte do středu kruhové formy.
Všech 16 trojúhelníkových výsečí stočte jednu po druhé od širší základny ke...
Tvaru rohlíčku se ale při rolování výsečí vyvarujte, stáčejte je podle jedné...

Všechny čtyři spirály uložte do středu kruhové formy (ideálně o průměru 28 cm). Pak všech 16 trojúhelníkových výsečí stočte jednu po druhé od širší základny ke špičatému konci, podobně jako rohlíčky. Stáčejte je ale podle jedné z delších strany, aby měly tvar mikulášských čepic.

Stočené rolky ukládejte kolem středové čtveřice růžiček tak, aby špičky...
Obsah naplněného formy nechte dokynout, celý koláč pak potřete žloutkem...
Upečený koláč potřete zbylým medovým máslem dokud je ještě horký. Máslo se do...

Kolem středové čtveřice růžiček je ukládejte tak, aby špičky směřovaly do středu koláče a širší základny k ráfku. Obsah naplněného ráfku nechte dokynout, celý koláč pak potřete žloutkem rozšlehaným ve smetaně a při 180 oC ho upečte Upečený koláč pak ještě horký potřete zbylým medovým máslem, které se do něj pěkně vsákne a jednotlivé kousky koláče pak budou krásně vláčné.

Další, nejen velikonoční recepty, najdete v měsíčníku Knihovnička Recepty.