Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Italské rizoto z papiňáku, bleskové penne i tortellini. Italská inspirace

Další díly Ve varu na Primě přinesly spoustu nápadů a postřehů, týkajících se italské kuchyně. Průvodcem je totiž šéfkuchař významné pražské italské restaurace Marco Giampaoli.

Tento kuchař předvedl „zkrácený“ recept na italské rizoto v tlakovém hrnci. Ne proto, aby si v restauraci ulehčili práci, ale proto, aby mohli bleskově reagovat na objednávku hosta a nemusel čekat, než se rýže uvaří klasickým způsobem.

Takže se základ připraví klasickým způsobem, jen se přiklopí poklicí a vaří se pod tlakem. Zajímavý nápad, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jenže jestli stojí někoho pozorovat při práci, je to majitel sítě italských restaurací Riccardo Lucque. Ten se pustil do přípravy tortellin plněných prosciuttem s parmazánovou fondutou.

A to od původní receptury na těsto. Takže robot dostal zabrat, než se vymíchalo těsto a dalo odpočinout do lednice. Prosciuto Lucque míchá s telecím, aby se chuť trochu zjemnila, přece jen samotné je dost slané.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

Nakonec na řadu přišla ještě kapka muškátového oříšku, vejce, parmazán a rozmixování. A úschova v lednici, než bude k přípravě zralé i těsto.

Pak už stačí jen pomocí strojku na těstoviny připravit tenké pláty, pomocí kolečka z něj vytvarovat kulaté tvary, které se naplní masovou směsí a uzavřou jako mušle.

Čerstvé těstoviny se vaří jen 3–4 minuty a pak se vyklopí na pánev do funduty, což je vlastně smetana s parmazánem, jenom zjemněná kouskem másla. Když se pominou přípravné práce, je příprava skutečně blesková.

Tortelliny s prosciuttem a parmazánovou fondutou

Doba vaření: 8 min., příprava: 30 min. + 1 hod. na odpočinutí těsta, počet osob: 4

Na čerstvou pastu:

  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 280 g hladké mouky italské 00

Na náplň prosciutto:

  • 150 g mletého prosciutta
  • 150 g mletého telecího masa
  • 50 g parmazánu
  • muškátový oříšek
  • 1 vejce

Na parmazánovou fondutu:

  • 200 g parmazánu
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Ve stroji zamícháme těsto na pastu a poté dohněteme v ruce. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat.

Mezitím si namícháme prosciutto, telecí maso, parmazán, muškátový oříšek, vejce a vložíme zatím do lednice.

Pomocí vyvalovacího stroje vytvoříme dlouhé, tenké plátky těsta, na které budeme nanášet náplň z prosciutta. Vytvarujeme tvar typický pro tortellini. Jakmile máme tortellini hotové, dáme je zatím do lednice.

Do rendlíku dáme smetanu a jakmile se smetana zavaří, přidáme parmazán. Necháme rozpustit, příležitostně šleháme metlou. Jakmile je parmazán rozpuštěný, tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.

Do vroucí vody dáme tortellini a vaříme cca 3–4 minuty. Uvařené těstoviny dáme do parmazánové fonduty a přidáme máslo. Mícháme, dokud se nerozpustí.

Tortellini s fondutou nandaváme na talíř, můžeme dozdobit chipsem z parmazánu, a nakonec nameleme trochu černého pepře.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...