Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie
Premium

U nás ochutnáte pravý italský bordel, říká Ital vyrábějící mozzarellu v Praze

Duše a srdce Mozzarellartu, mistr sýrař Michele Pacillo (vlevo) a jeden z majitelů Marco D' Amely Melodia. | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

  10:00aktualizováno  10:00
Trojice Italů - Marco D’Amely Melodia, jeho žena Irene Tiziana Somma a mistr sýrař Michele Pacillo - zpracovává v pražských Nuslích, před zraky svých zákazníků, od pondělí do pátku čerstvé české mléko. Vytváří z něj typickou italskou mozzarellu. Co je podle Marca na výrobě nejslavnějšího italského sýru nejtěžší?

Většina lidí si pod názvem mozzarella představí mozzarellu di bufala, tedy tu z buvolího mléka. Vy ale vyrábíte mozzarellu fior di latte, která se připravuje z kravského mléka. Která z nich je tedy ta pravá italská?
To je spor, o kterém se v Itálii vedou války snad od nepaměti. V Itálii máme dvě školy mozzarelly. Kolem Neapole, v jihozápadním regionu Kampánii, se specializují na buvolí mozzarellu. Druhá škola, odkud pocházím já i náš mistr sýrař Michele, je v jihovýchodním regionu Apulie, a tam děláme mozzarellu z kravského mléka. Pravdou ale je, že buvol se dostal do jižní Evropy ze severní Afriky, kdežto krávy jsme tu měli odjakživa. Proto se nabízí, že je mozzarella z kravského mléka ta původnější. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu iDNES Premium.

CHCI PREMIUM ZA 1 KČ

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně.
Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

iDNES Premium

Staňte se členem a získejte navíc:

  • Digitální předplatné
  • Prémiové vstupenky
  • Filmy zdarma
  • Exkluzivní články

a mnoho další zábavy.

Autor: Téma
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Najdete na iDNES.cz