Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní. Stačí k tomu pečicí kámen, stojánek na kuře, trhací kleště a teploměr na jehle. Kuchař Martin Kortus ukáže krok za krokem, jak na to.

„Umíchat těsto na briošky a ugrilovat kuře zvládne nejspíš každý, ale důležité jsou některé postupy, fígle, aby nám třeba těsto správně vykynulo a kuřátko bylo opravdu měkké,“ říká Kortus. 

„V našem receptu přidáváme hned po tom, co zamícháme mouku s cukrem, kvasnice. Základ těsta osolíme a až nakonec přidáme rozpuštěné máslo, abychom jím ‚nezabili‘ kvasnice,“ upozorňuje šéfkuchař s tím, že těsto tvaruje po vykynutí v ruce a hned sází na pečicí kámen. Před tím ho ale lehce popráší moukou.

„Takzvaný pizza kámen necháme nahřát na 220 stupňů, k dokonalému upečení pak stačí dvacet minut,“ doporučuje Kortus.

Do stojánku na kuře nezapomeňte přidat víno

Když jsou bulky hotové, je čas připravit si kuře. Kortus doporučuje kupovat kvalitní drůbež, nejlépe z volného chovu ve farmářských prodejnách. 

„Má skvělé maso a kvalitní suroviny jsou základ dobrého jídla,“ říká, když očištěné kuře sype kořením. To má sice trochu nezvyklý název – vadouvan, ale tato francouzská verze indické směsi masala se dá běžně koupit v obchodech. 

Těsto na housky

Na 8 ks briošek

  • 270 gramů hladké mouky + na poprášení
  • 30 g droždí
  • 30 g cukru
  • 6 g mořské soli
  • 3 vejce (150 g)
  • 112 g másla + na vymazání

„Můžete si ji i umíchat z jednotlivých ingrediencí, mně se skvěle osvědčil běžný mlýnek na kávu, jen ho nemůžete znovu použít na kávu a zůstane vám jen na koření,“ směje se Kortus, který okořeněné kuře umístí na stojánek, do jehož podstavce nalil růžové víno. Odpařující se víno dodá masu další chuť.

Ještě zbývá vpíchnout do masa jehlu s teploměrem. „Musí to být do nejsilnější části kuřecího stehna, ale teploměr se nemůže dotýkat kosti. Až bude mít maso teplotu 70 až 80 stupňů, což potřebujeme, ozve se mi signál na mobilu, s nímž je to vše uvnitř propojené,“ radí Kortus, který vlastní gril rozehřál na 180 stupňů.

Do signálu na vyjmutí kuřete z grilu je čas padesát až osmdesát minut, kdo nechce k trhanému kuřeti briošku a má raději třeba brambory, může si je přidat do grilu na poslední půlhodinku.

Nechat odpočinout

Upečené kuře nechejte chvilku odpočinout – všechny svaly má z horkého grilu ještě stažené, kdybyste do něj řízli, vytekla by všechna skvělá šťáva. 

„Až pak zbavíme kuře kůže, nasekáme ji najemno, je v ní spousta chutí, tak ji určitě nevyhazujte. Hromadu kousků kuřete natrháme speciálními kleštěmi, já jim říkám drápy. Vystačíte si ale i s obyčejnou vidličkou,“ vysvětluje šéfkuchař, jemuž zbývá jídlo už jen zkompletovat.

„Kuřecí maso si skvěle rozumí i s jednoduchým dipem, který umícháte z řeckého jogurtu, česneku čerstvého koriandru, pažitky a podle chuti i přidáním pálivé pasty harissy,“ dodává kuchař. Když ostrým nožem rozřezává bulky, dává mezi ně natrhané maso, které zdobí bílou omáčkou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....