Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní. Stačí k tomu pečicí kámen, stojánek na kuře, trhací kleště a teploměr na jehle. Kuchař Martin Kortus ukáže krok za krokem, jak na to.

„Umíchat těsto na briošky a ugrilovat kuře zvládne nejspíš každý, ale důležité jsou některé postupy, fígle, aby nám třeba těsto správně vykynulo a kuřátko bylo opravdu měkké,“ říká Kortus. 

„V našem receptu přidáváme hned po tom, co zamícháme mouku s cukrem, kvasnice. Základ těsta osolíme a až nakonec přidáme rozpuštěné máslo, abychom jím ‚nezabili‘ kvasnice,“ upozorňuje šéfkuchař s tím, že těsto tvaruje po vykynutí v ruce a hned sází na pečicí kámen. Před tím ho ale lehce popráší moukou.

„Takzvaný pizza kámen necháme nahřát na 220 stupňů, k dokonalému upečení pak stačí dvacet minut,“ doporučuje Kortus.

Do stojánku na kuře nezapomeňte přidat víno

Když jsou bulky hotové, je čas připravit si kuře. Kortus doporučuje kupovat kvalitní drůbež, nejlépe z volného chovu ve farmářských prodejnách. 

„Má skvělé maso a kvalitní suroviny jsou základ dobrého jídla,“ říká, když očištěné kuře sype kořením. To má sice trochu nezvyklý název – vadouvan, ale tato francouzská verze indické směsi masala se dá běžně koupit v obchodech. 

Těsto na housky

Na 8 ks briošek

  • 270 gramů hladké mouky + na poprášení
  • 30 g droždí
  • 30 g cukru
  • 6 g mořské soli
  • 3 vejce (150 g)
  • 112 g másla + na vymazání

„Můžete si ji i umíchat z jednotlivých ingrediencí, mně se skvěle osvědčil běžný mlýnek na kávu, jen ho nemůžete znovu použít na kávu a zůstane vám jen na koření,“ směje se Kortus, který okořeněné kuře umístí na stojánek, do jehož podstavce nalil růžové víno. Odpařující se víno dodá masu další chuť.

Ještě zbývá vpíchnout do masa jehlu s teploměrem. „Musí to být do nejsilnější části kuřecího stehna, ale teploměr se nemůže dotýkat kosti. Až bude mít maso teplotu 70 až 80 stupňů, což potřebujeme, ozve se mi signál na mobilu, s nímž je to vše uvnitř propojené,“ radí Kortus, který vlastní gril rozehřál na 180 stupňů.

Do signálu na vyjmutí kuřete z grilu je čas padesát až osmdesát minut, kdo nechce k trhanému kuřeti briošku a má raději třeba brambory, může si je přidat do grilu na poslední půlhodinku.

Nechat odpočinout

Upečené kuře nechejte chvilku odpočinout – všechny svaly má z horkého grilu ještě stažené, kdybyste do něj řízli, vytekla by všechna skvělá šťáva. 

„Až pak zbavíme kuře kůže, nasekáme ji najemno, je v ní spousta chutí, tak ji určitě nevyhazujte. Hromadu kousků kuřete natrháme speciálními kleštěmi, já jim říkám drápy. Vystačíte si ale i s obyčejnou vidličkou,“ vysvětluje šéfkuchař, jemuž zbývá jídlo už jen zkompletovat.

„Kuřecí maso si skvěle rozumí i s jednoduchým dipem, který umícháte z řeckého jogurtu, česneku čerstvého koriandru, pažitky a podle chuti i přidáním pálivé pasty harissy,“ dodává kuchař. Když ostrým nožem rozřezává bulky, dává mezi ně natrhané maso, které zdobí bílou omáčkou.

Autor:

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ryba na grilu je rychlá, lehká a lahodná. Jak na to, abyste ji nezkazili

Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová.

Rybí maso je lehké, křehké, dietní a přitom chutné. Pro grilování ideální. Podle čeho poznáte v...

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Pastrami je křehká pochoutka, která je chloubou street foodů.

VIDEO Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Nem a empanadu byste v Senegalu nečekali. Chutě ovlivnila kolonizace

Andrew Zimmern je slavný kuchař, restauratér a kulinářský odborník, který zkoumá ty nejzvláštnější pokrmy z celého...

V Toskánsku potkáte divočáka i za domem, na talíři tu z něj vykouzlí zázrak

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana sice zní exoticky, ale na den, kdy ochutnáte ragú z divočáka s...

Vaření na ohni je opravdu umění, uznali Kašpárek s Punčochářem

„Jeřabiny si vem, já si vezmu maso,“ reagoval otevřeně Radek Kašpárek na obdiv Honzy Punčocháře nad tepelně upravenými...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...