Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší všichni, proto Robert Mikluš – vášnivý kuchař a houbař – právě na takovou lahůdku nasměroval další díl Souboje na talíři.

Herec Robert Mikluš tvrdí, že má z houbařského oddílu přezdívku Strakoš, takže v rámci dalšího premiérového dílu kulinářské road show s šéfkuchaři Přemkem Forejtem a Janem Punčochářem překřtil toho prvního na Kukmáka, druhého na Pařezníka, a s něhou v hlase je oslovoval „klouzci“. Ovšem vše měl jako znalec odpuštěno, vždyť s Romanem Vaňkem dělal Luxus na talíři.

Především dotáhl oba šéfkuchaře do restaurace Rekovice, kde dělá manažerku Margita Lisztwanová – a ta si tu na jídelníček prosadila vynikající houbovou omáčku podle receptu své babičky. „Moje úplně nejoblíbenější jídlo... Je sametová jak revoluce, a ty knedlíky jsou nadýchané jako hlas pánaboha z gramofonové desky. I to vajíčko je dokonalé,“ popsal ji Mikluš a vy ji najdete alespoň zprostředkovaně ve fotogalerii.

Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

Není divu, že tato „houbovka“ vzbudila nadšení u všech tří gurmánů – a gurmetů současně. Překvapivě se tak zadáním souboje stala prostě houbová omáčka. Zda s masem či bez, to už nechal Mikluš na kuchařích.

Už u vás začaly růst houby? Pochlubte se svým úlovkem

V čem se shodli oba šéfkuchaři, to je láska k houbové omáčce, kterou si prostě v sezoně dá s chutí snad každý. Dále i v tom, že by v ní neměla chybět slanina, byť by ji jen ovoněla. A že musí být maso udělané pěkně do měkka.

„Když se řekne houbová omáčka, každého napadne vařené hovězí, ale já si myslím, že to není úplně ta cesta, která by v Beskydech měla být. Viděl jsem bůček a najednou mi najížděly recepty,“ cítil to Jan Punčochář. A protože má Beskydy spojené s kysaným zelím, vzal vepřový bůček, nakrájel ho na plátky, a ty naplnil právě kysaným zelím. A ty pomalu pekl v houbovém základu.

Punčochářův bůček naplněný kysaným zelím se sušenými houbami, k tomu bramborový knedlík naplněný houbami a vepřovým bůčkem. Nechybí smažený kadeřávek.

Forejt připravil hovězí krk dušený na římském kmíně, s liškami a restovaným špekem. A k tomu podával lokši plněnou fazolkama s šalotkovou zálivkou s hořčicí a trochou misa.

Oproti tomu Přemek Forejt se nechal zlákat pořádným kusem hovězího krku – a aby tak nebojoval s časem, sáhl po papiňáku. K hovězímu zvolil tmavou omáčku a jako přílohu tradiční lokše, přesto hosté ocenili, že jeho jídlo v sobě mělo dotek lehkosti asijské kuchyně. Aby ne, v základu měl nejen sušené houby shiitake, cibuli a česnek, ale i rozmarýn či římský kmín.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...