Pátek 8. prosince 2023, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 8. prosince 2023 Květoslava

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší všichni, proto Robert Mikluš – vášnivý kuchař a houbař – právě na takovou lahůdku nasměroval další díl Souboje na talíři.

Herec Robert Mikluš tvrdí, že má z houbařského oddílu přezdívku Strakoš, takže v rámci dalšího premiérového dílu kulinářské road show s šéfkuchaři Přemkem Forejtem a Janem Punčochářem překřtil toho prvního na Kukmáka, druhého na Pařezníka, a s něhou v hlase je oslovoval „klouzci“. Ovšem vše měl jako znalec odpuštěno, vždyť s Romanem Vaňkem dělal Luxus na talíři.

Především dotáhl oba šéfkuchaře do restaurace Rekovice, kde dělá manažerku Margita Lisztwanová – a ta si tu na jídelníček prosadila vynikající houbovou omáčku podle receptu své babičky. „Moje úplně nejoblíbenější jídlo... Je sametová jak revoluce, a ty knedlíky jsou nadýchané jako hlas pánaboha z gramofonové desky. I to vajíčko je dokonalé,“ popsal ji Mikluš a vy ji najdete alespoň zprostředkovaně ve fotogalerii.

Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

Není divu, že tato „houbovka“ vzbudila nadšení u všech tří gurmánů – a gurmetů současně. Překvapivě se tak zadáním souboje stala prostě houbová omáčka. Zda s masem či bez, to už nechal Mikluš na kuchařích.

Už u vás začaly růst houby? Pochlubte se svým úlovkem

V čem se shodli oba šéfkuchaři, to je láska k houbové omáčce, kterou si prostě v sezoně dá s chutí snad každý. Dále i v tom, že by v ní neměla chybět slanina, byť by ji jen ovoněla. A že musí být maso udělané pěkně do měkka.

„Když se řekne houbová omáčka, každého napadne vařené hovězí, ale já si myslím, že to není úplně ta cesta, která by v Beskydech měla být. Viděl jsem bůček a najednou mi najížděly recepty,“ cítil to Jan Punčochář. A protože má Beskydy spojené s kysaným zelím, vzal vepřový bůček, nakrájel ho na plátky, a ty naplnil právě kysaným zelím. A ty pomalu pekl v houbovém základu.

Punčochářův bůček naplněný kysaným zelím se sušenými houbami, k tomu bramborový knedlík naplněný houbami a vepřovým bůčkem. Nechybí smažený kadeřávek.

Forejt připravil hovězí krk dušený na římském kmíně, s liškami a restovaným špekem. A k tomu podával lokši plněnou fazolkama s šalotkovou zálivkou s hořčicí a trochou misa.

Oproti tomu Přemek Forejt se nechal zlákat pořádným kusem hovězího krku – a aby tak nebojoval s časem, sáhl po papiňáku. K hovězímu zvolil tmavou omáčku a jako přílohu tradiční lokše, přesto hosté ocenili, že jeho jídlo v sobě mělo dotek lehkosti asijské kuchyně. Aby ne, v základu měl nejen sušené houby shiitake, cibuli a česnek, ale i rozmarýn či římský kmín.

Autor:
  • Nejčtenější

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

5. prosince 2023

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě...

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mají vypnout a nespalovat energii. Místo hibernace končí zmatení třeba na wc

2. prosince 2023

Zima přišla nárazově, proto někteří netopýři hledají úkryt, kde se dá. Ať už to jsou vafky v...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Lidé chtěli mít kousek Svaté země doma

8. prosince 2023  8:15

Betlém v jakékoliv podobě nechybí v adventním a vánočním čase snad v žádné domácnosti. Základy této...

Peče celá země odstartuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

8. prosince 2023  8:12

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku odstartuje jíž 6. ledna, kdy divákům České televize...

Pejsci, pozor, sýr. Fotografka povýšila psí portréty na atraktivní umění

8. prosince 2023

Fotografka Cat Race z britského Prestonu se našla ve fotografování psů. Právě nafotila sérii nových...

Úvěrů je nespočet. Jak se v nich zorientovat?

7. prosince 2023  8:30

Banky poskytují spotřebitelské úvěry neúčelové, u nichž se neptají, na co peníze použijete. Úvěrem...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

České croblihy končí. Špatné rozhodnutí srazilo pekárně vaz

Pekárna Oh Deer Bakery, kterou v roce 2017 otevřel Lukáš Vašek, v polovině prosince zavírá své provozy v Praze. Důvodem...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Nádor ho připravil o část úst, teď Kvasnička míří do Událostí. Výzvu přijímám, říká

Moderátor Josef Kvasnička (51) v minulosti kvůli zhoubnému nádoru v čelisti přišel o čtvrtinu úst a zubů a musel se...