Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí

Autor:
  11:49
Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na Slovácku umí um ocenit, ač během vaření v rámci Souboje na talíři doslova házeli oběma kuchařům tanečnice pod nohy. Kdykoli začala hrát cimbálovka, museli při vaření tančit.

K přípravě tradičního slováckého jídla je v rámci kuchařské road show paradoxně pobídla někdejší soutěžící MasterChef Česko Chili Ta Thuy s vietnamskými kořeny. Ovšem po boku vyhlášené kuchařky z Uherského Hradiště Anny Káčerové a v nádherném místním kroji.

Paní Káčerová přichystala béleše, respektive beleše či báleše, jak se tradiční krajový pokrm nazývá. „Je to jednoduché v tom, že je to vlastně trochu mouky, kvasnic, trochu cukru, zaleju teplým mlékem, zadělá se těsto, počkám, až vykyne, a po hodince naděláme kousky,“ popisuje zkušená kuchařka, která tyto kynuté placky chystala už jako malá holka, když rodiče byli na poli.

Z kousků nakynutého těsta se pak jednoduše uválí kuličky, rozválí se válečkem na plocho, upečou na holé rozpálené plotně kamen, namastí se sádlem, natřou domácími povidly a zasypou mákem s cukrem. V jednoduchosti a poctivé chuti je prostě síla.

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

A teď si tuto tradiční pochoutku představte s asijským dotekem, jak šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta zaúkolovala Chili. V asijské kuchyni se sice druhý jmenovaný cítí jako doma, ale právě to možná namotivovalo Jana Punčocháře, aby do své verze prostých bélešů dal prostě všechno. A šel do sladké i slané varianty.

Béleše podle Honzy a Přemka

Oba kvůli času potřebnému k nakynutí těsta začali právě s ním. Jak už bylo výše zmíněno, základem je hladká mouka, vejce, máslo, droždí, trocha cukru, špetka soli a mléko.

Slovácké béleše i jejich šéfkuchařské verze

Honza Punčochář se pak pustil do domácí švestkové omáčky, a aby splnil asijskou variantu, použil i koriandr, zázvor a trošku chilli. Původně chtěl připravit zmrzlinu z povidel a jater, ale nakonec se ukázalo, že tato kombinace by nepracovala. Oproti němu se Přemek vydal čistě sladkou cestou a vytvářel tři různé náplně a k tomu cibulovou zmrzlinu.

Jan Punčochář ke svým bélešům na slano připravil švestkovou omáčku a podával je se srnčím tatarákem, zmrzlinou ze srnčích kostí a koriandrem. Svůj sladký smažený béleš naplnil ricottou a tvarohem, přidal švestky flambované rumem a espumu z povidel a jogurtu. Své hosty nečekanou, ale vyváženou kombinací chutí naprosto oslnil.

Zmrzlina ze srnčích kostí hosty šokovala a zároveň jim učarovala.
Punčochářova sladká verze bélešů s espumou z povidel a jogurtu na vrchu. Béleš...
Forejtův koblížek na cibulové zmrzlině, plněný hruškovými povidly s tečkou z...
Forejtův koblížek naplněný ganáží z bílé čokolády navoněné kardamomem,...

Vlevo slaná a sladká varianta bélešů od Jana Punčocháře, vpravo dvě sladké varianty bélešů od Přemka Forejta. Nakonec to u hostů vyhrálo Honzovo menu.

Přemek Forejt servíroval béleše – které vypadaly spíš jako koblížky – na cibulové zmrzlině. Naplněné byly hruškovými povidly se skořicí, tečku tvořil gel z hroznového vína. Další naplnil krémem z karamelové čokolády, másla a kávy a přidal houbový prach. A třetí náplň byla z bílé čokolády navoněná kardamomem, citronovou kůrou, kafrovými (limetkovými) listy a vanilkou. Hosty nadchla především první verze.

Masterchefka Chili Ta ukáže, jak si poradit s rýží, která zbyla od oběda

Nejčtenější

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

Zažít roháče na dlani, prohlédnout si krtonožku i kudlanku a žasnout

Jen kousek od Vyšehradu či Karlova náměstí, v Botanické zahradě Na Slupi, si dali až do 15. června sraz bezobratlí nejen z Česka, ale i z okolní Evropy či zajímavé druhy z Afriky. Je jich zhruba přes...

Vhodný závlahový systém skleníku šetří vodu a zvětšuje úrodu. Zjistěte jak

S příchodem horkých letních měsíců se péče o skleník stává intenzivnější a spotřeba vody pro závlahu rostlin závratně roste. Chytrým řešením je efektivní a promyšlený závlahový systém, díky kterému...

14. června 2025

Dědeček se svými Rolls Royce motory. Jak se rodí nejrychlejší loď světa

David Aldred Lancashire, který se podílel na přestavbě legendárního rekordního hydroplánu Bluebird Donalda Campbella, staví novou loď, aby se pokusil dosáhnout nejvyšší rychlosti na vodě. Tentokrát...

14. června 2025

Kostival pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Vyzkoušejte ho i vy

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je léčivá rostlina s fialovými zvonkovitými květy. Často ji najdeme růst podél vodních toků a na vlhkých loukách. Je pokladem lidového léčitelství a moderní...

13. června 2025

Položte travní koberec a udělejte si za pár hodin na zahradě zelený ráj

Pokládka travního koberce je efektivní způsob, jak rychle získat krásný a zelený trávník. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava terénu a dodržení správného postupu.

13. června 2025

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

13. června 2025

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43

Záhony v horku trpí, ale jde jim pomoct. Stačí správně mulčovat

Mulčování je důležitou součástí péče o vaši zahradu. Potlačuje plevel, šetří vodu a zvyšuje kvalitu půdy. Navíc dodává záhonům upravený vzhled. Přestože se o mulčování nejvíce mluví na jaře, letní...

12. června 2025

Začíná houbařská sezona. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

12. června 2025

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

12. června 2025

Kolik vody potřebuje pes v létě? Průvodce pro odpovědné pejskaře

V letním a teplém počasí by měl každý pejskař dohlédnout, aby jeho pes důsledně dodržoval pitný režim. Stejně jako lidé i psí organismus potřebuje pravidelný přísun tekutin. Věděli jste, že ve velmi...

12. června 2025

Dětský opalovací krém v tyčince? Přírodní, šetrný a super praktický
Dětský opalovací krém v tyčince? Přírodní, šetrný a super praktický

Když se děti chystají na sluníčko, potřebují víc než jen kšiltovku a dostatek vody. Kvalitní opalovací krém je zkrátka základ. Hledali jsme takový,...

Jitrocel pomáhá při kašli, trávení i hojení ran. Znaly ho už naše babičky

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina s neuvěřitelně bohatou historií v tradičním i moderním léčitelství. Už naše babičky dobře věděly, proč si ho suší na zimu. Jaké léčivé...

11. června 2025

Čím přírodnější skalka, tím více života. Kámen rozhoduje, čím ji osadit

Skalky patří k oblíbeným prvkům českých zahrad, koberce rozkvetlých malebných kvítků proplétající se mezi kameny v nás zřejmě vyvolávají romantické představy. Ovšem ne každá se úplně povede a působí...

11. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.