Pondělí 4. července 2022, svátek má Prokop
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 4. července 2022 Prokop

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

  0:04
Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve Francii. Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země, v rozhovoru konstatuje, že jí současná protikoronavirová opatření život nijak nerozhodila. Ani domácím vyučováním.

Rozhovor Martina Moravce s Petrou Burianovou proběhl přes Skype, pro čtenáře iDNES.cz taková malá náhrada za Rozstřel ve studiu, kam měli původně dorazit s cukrářem a porotcem Josefem Maršálkem po finále televizní soutěže. Jenže to už byla polovina března a všechno jinak. 

Ne tak pro Petru, která současnou výjimečnou situaci bere s úsměvem. Některá omezení na její rodinu sice také dolehla, ale životní rytmus to nijak zvlášť nezměnilo. A těší ji, že lidé začali doma péct. Víc než během soutěže.

„Jsme teď taková slušná rodina od dvou dětech,“ vysvětluje, že dcera jim uvázla ve Francii u přítele, naštěstí na venkově na biofarmě, kde jsou izolovaní a kde život dál běží svým přirozeným tempem. Dva starší synové teď také bydlí u svých přítelkyň, a doma tak mají jen dva nejmladší potomky. 

„Sice teď nechodíme do práce, ale jsme spolu zvyklí být. Kluci ráno vyběhnou opatřit zvířata, já s dcerou vařím a peču, pak se s dětmi učíme,“ popisuje s tím, že doma každý den pečou čerstvý chleba. A k tomu třeba sladké koláče. 

S učením nejmladšího syna problém nemá, i dceru v tom věku učila doma. „Člověk zjistí, že děti nesmíme podceňovat, spoustu věcí si najdou samy. A musím říct, že na dceři se těch prvních pět let učení doma hodně podepsalo. Je teď samostatná a šikovná, jsem na ni opravdu pyšná.“  

Češi si poradí, zvládnou sami péct i šít roušky

Za momentální boom pečení podle Petry opravdu může hlavně koronavirus. Jestliže měla během vysílání televizní soutěže pocit, že spolu s nimi začali lidé péct, tak koronavirus prý národ „rozpekl“ daleko víc. 

„Teď už opravdu peče celá země. Nejprve v obchodech zmizela mouka, pak kvasnice,“ směje se nakažlivým smíchem Petra. A vyzdvihuje vynalézavost českého člověka, který se v tu chvíli prostě vrhne na výrobu vlastního kvásku a na internetu sdílí návody, jak si doma vyrobit droždí. 

S šitím roušek Petře pomáhaly i její děti.

„Mám z toho radost, protože lidi začínají přemýšlet o složení chleba. Že prostě vezmu mouku, vodu, sůl a kvasnice nebo kvásek. A vyrobím chleba. Víc toho nepotřebuji,“ konstatuje a vysvětluje úskalí pečení kváskového chleba. A je velmi překvapená, kolik lidí se do toho pouští. „Chce to totiž trpělivost. Možná co Čech, to pekař,“ směje se Petra Burianová. 

A je pyšná, že se český člověk nebojí žádné výzvy. Ať jde o pečení chleba nebo třeba o šití roušek. (Už pomine, že se do šití sama také pustila.)

Je přesvědčena, že cvičení dělá mistra. A klidně přizná, že se sama stále učí, protože ani výhra amatérské soutěže v pečení z ní profesionálního pekaře  neudělala. Ale každý nový recept je pro ni výzvou, kterou ráda přijímá.

Důležité jsou základní suroviny, jídlo je lék, říká Petra

Pečení z kvalitních surovin se navíc podle ní Češi pořád ještě učí. Věří, že je v tom posune i současná situace, která nás nutí přicházet na kloub tomu, jaké je složení základních ingrediencí například u pečiva. „Pokud si udělám buchtu s poctivou domácí marmeládou, kterou vytáhnu doma z police, a pak ochutnám kupovanou, kde je to nastavené škrobem, tak není tak dobrá. A řeknu si, proč to není tak dobré jako z domácí marmelády?“

Vyzkoušejte Petřin recept na domácí štrúdl

Petřina nervozita během pečení

Sama je zvyklá mít v lednici máslo, vajíčka, mléko, ve spíži mouku, cukr. „To jsou základní suroviny, ze kterých uděláte strašně moc. Zároveň vás to pak nutí přemýšlet nad složením kupovaných potravin. „Není důvod, aby toustový chléb obsahoval x položek, které tam jsou navíc a v domácím pečení je nemáte. Stačí mouka, voda a droždí. A to nejsem žádný dietář ani biožena,“ usmívá s Petra, která se nepovažuje za nějakého propagátora zdravé výživy.  

Jen prostě radí, že je dobré se víc dívat, co člověk kupuje. Logicky podle ní není důvod, aby třeba chléb či šunka obsahovaly cukr. Ten patří do buchet. „Věřím, že jídlo je lék a že to, co jíme, je pro nás důležité,“ říká.

Petru sledují tisíce lidí na sociálních sítích, nemá problém podělit se o praktické rady či recepty. Třeba na tak jednoduchou kefírovou buchtu, že ji s přehledem upeče i manžel. Prostě ji nelze zkazit, takže je vždycky výborná. Recept na ni si můžete od Petry poslechnout v závěru skypového rozhovoru.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně obvyklé postupy a...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Kouzelná oslava Mezinárodního dne jógy na Karlově mostě
Kouzelná oslava Mezinárodního dne jógy na Karlově mostě

Pražští jogíni se 21. června poprvé připojili k ostatním jogínům, aby s nimi oslavili Mezinárodní den jógy. Oslavy se zúčastnilo 400 jogínů a sešli...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...