VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

  14:40
„Chlebíčky mají být potěchou pro oko i explozí chuti,“ zaznělo minulou sobotu ve finálovém díle televizní soutěže Peče celá země od profesionální cukrářky a porotkyně Mirky van Gils Slavíkové. A protože bylo finále pojato jako jedna velká párty s rodinami soutěžících, byla příprava chlebíčků jedním z úkolů.

Kromě pečení vek, přípravy pomazánek a zdobení chlebíčků došlo i na pečení populárních francouzských makronek a slavnostní patrový dort. Všechny tři amatérské pekařky a cukrářky předvedly, že si účast ve finále zaslouží. 

Před dortem inspirovaným Alenkou v říši divů, jaký za pár hodin dokázala vykouzlit Petra Burianová, smekl i profesionální cukrář a druhý porotce soutěže Josef Maršálek. Zdaleka ne každý profík by podle něj něco podobného dokázal. Petra se tak zaslouženě stala vítězkou celé soutěže, která se natáčela loni v květnu. 

Petřin úžasný dort „cup of coffee“ můžete obdivovat ve fotogalerii, případně si finále soutěže pustit z archivu České televize. A upéct si pro rodinu na víkend její domácí veku na chlebíčky a udělat pár pomazánek. 

Chlebíčky podle šikovné Petry

Klasická veka, vlašák, šunka a eidam v domácnosti této pětinásobné matky právě nefrčí. Jí se u nich mnohem zdravěji. „Pokud chceme udělat občerstvení tohoto typu, upeču veku zkříženou s italským chlebem. Klasická česká veka je máslová, já přidávám olivový olej. Na veku mažu zeleninové pomazánky a na zdobení používám různé druhy mikrobylin,“ uvedla výherkyně celé soutěže. 

Recept na Petřinu chlebíčkovou veku

  • 450 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 8 lžic olivového oleje
  • lžička vlahého medu

Po vychladnutí veku nakrájíte na zhruba centimetrové plátky a můžete zdobit.

Ze všech surovin zadělejte v ruce nebo v robotu těsto na veky. Těsto nechte v míse kynout zhruba 45 minut, rozdělte je na dvě poloviny a ty potom prsty rozdělejte do placek a sviňte, jako byste modelovali rohlík. 

Dejte na plech na pečicí hnědou folii a nechte pod utěrkou kynout ještě asi půl hodiny. Poté pečte v předehřáté troubě na 230 °C zhruba 30 minut a nechte na mřížce vychladnout. Po nakrájení na plátky zdobte podle vlastní chuti, případně vyzkoušejte Petřiny domácí oblíbené a zdravé pomazánky. 

Pomazánka z cizrny a sezamu (hummus)

  • 250 g cizrny v plechovce BIO
  • 1 lžíce bílé tahiny pasty
  • cca 40 ml vody (dle potřeby)
  • 60 ml olivového oleje (část do pomazánky, část na povrch)
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky červené mleté papriky
  • půl lžičky soli
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 30 ml citronové šťávy
  • hrst opražených piniových semínek
  • mletý pepř
  • na ozdobení květy lichořeřišnice, zelená řeřicha, klíčky

Sceďte cizrnu a rozmixujte s ostatními surovinami. Nakonec dochuťte citronem, utřeným česnekem, pepřem a vsypte piniová semínka.

Petra zdobí a servíruje chlebíčky.
Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se...
Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se...

Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se salát úhledně narovnat přímo na chlebíčky. Vypadají pak bohatší.

Pomazánka ze smažené cibulky

  • sýr žervé
  • cibulka
  • sůl
  • směs sušeného koření: kmín, semena ředkve, galgán, libeček, petržel, bazalka, česnek, nať fenyklu, saturejka, květ slunečnice, pískavice

Na tuku orestujte cibuli a poté přidejte žervé, směs koření a dochuťte.

Pomazánka z avokáda

  • 1 zralé avokádo
  • 80 g kešu ořechů
  • citronová šťáva
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • 1 ks žluté, zelené a červené papriky

Rozmixujte všechny ingredience, přidejte nadrobno pokrájenou papriku a další pomazánku máte hotovou.

Pomazánka z červené řepy a tvarohu

  • červená řepa
  • ocet
  • cukr
  • balsamico
  • tvaroh
  • sůl
  • pepř

Červenou řepu nechte marinovat v nálevu octa, cukru a balsamica. Poté jen promíchejte s tvarohem a ochuťte solí a pepřem.

Vlastní příprava chlebíčků

Veky rozřežte na plátky, pěkně úhledně navrstvěte pomazánky, dozdobte bylinami, jako je tymián, lichořeřišnice a řeřicha, či piniovými oříšky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte zeleninovou oblohu. Tedy ledový salát, listy mladé řepy, ředkvičky, mini rajčátka, zbytky papriky a podobně.

Stoletý chlebíček

Českým kulinářským „vynálezem“, prakticky stejně starým jako republika, je obložený chlebíček. V roce 1916 otevřel Jan Paukert lahůdkářství na pražské Národní třídě (aktuálně byste bistro Jan Paukert našli v pražských Holešovicích). Jeho příteli, malíři a pěvci Janu Skramlíkovi, nevyhovovalo pohoštění v podobě jednohubek nebo krajíce černého chleba se slanečkem a cibulí.

Lahůdkářství Jan Paukert. - Lahůdky Jana Paukerta.
Lahůdkářství Jan Paukert. - Slavné Paukertovo lahůdkářství bylo založeno v roce...

Slavné Paukertovo lahůdkářství na Národní třídě v Praze bylo založeno v roce 1916.

Paukert proto vymyslel „něco mezi“, pochoutku na dvě tři zakousnutí. Krajíček veky namazal máslem a ozdobil bramborovým salátem, šunkou, uherským salámem a okurkou. Dobrota slavila obrovský úspěch, k Paukertovi na chlebíčky chodila prvorepubliková smetánka, dobrota se objevovala i na Masarykově stole v Lánech.

Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025