VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

  • 0
„Chlebíčky mají být potěchou pro oko i explozí chuti,“ zaznělo minulou sobotu ve finálovém díle televizní soutěže Peče celá země od profesionální cukrářky a porotkyně Mirky van Gils Slavíkové. A protože bylo finále pojato jako jedna velká párty s rodinami soutěžících, byla příprava chlebíčků jedním z úkolů.

Kromě pečení vek, přípravy pomazánek a zdobení chlebíčků došlo i na pečení populárních francouzských makronek a slavnostní patrový dort. Všechny tři amatérské pekařky a cukrářky předvedly, že si účast ve finále zaslouží. 

Před dortem inspirovaným Alenkou v říši divů, jaký za pár hodin dokázala vykouzlit Petra Burianová, smekl i profesionální cukrář a druhý porotce soutěže Josef Maršálek. Zdaleka ne každý profík by podle něj něco podobného dokázal. Petra se tak zaslouženě stala vítězkou celé soutěže, která se natáčela loni v květnu. 

Petřin úžasný dort „cup of coffee“ můžete obdivovat ve fotogalerii, případně si finále soutěže pustit z archivu České televize. A upéct si pro rodinu na víkend její domácí veku na chlebíčky a udělat pár pomazánek. 

Chlebíčky podle šikovné Petry

Klasická veka, vlašák, šunka a eidam v domácnosti této pětinásobné matky právě nefrčí. Jí se u nich mnohem zdravěji. „Pokud chceme udělat občerstvení tohoto typu, upeču veku zkříženou s italským chlebem. Klasická česká veka je máslová, já přidávám olivový olej. Na veku mažu zeleninové pomazánky a na zdobení používám různé druhy mikrobylin,“ uvedla výherkyně celé soutěže. 

Recept na Petřinu chlebíčkovou veku

  • 450 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 8 lžic olivového oleje
  • lžička vlahého medu

Po vychladnutí veku nakrájíte na zhruba centimetrové plátky a můžete zdobit.

Ze všech surovin zadělejte v ruce nebo v robotu těsto na veky. Těsto nechte v míse kynout zhruba 45 minut, rozdělte je na dvě poloviny a ty potom prsty rozdělejte do placek a sviňte, jako byste modelovali rohlík. 

Dejte na plech na pečicí hnědou folii a nechte pod utěrkou kynout ještě asi půl hodiny. Poté pečte v předehřáté troubě na 230 °C zhruba 30 minut a nechte na mřížce vychladnout. Po nakrájení na plátky zdobte podle vlastní chuti, případně vyzkoušejte Petřiny domácí oblíbené a zdravé pomazánky. 

Pomazánka z cizrny a sezamu (hummus)

  • 250 g cizrny v plechovce BIO
  • 1 lžíce bílé tahiny pasty
  • cca 40 ml vody (dle potřeby)
  • 60 ml olivového oleje (část do pomazánky, část na povrch)
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky červené mleté papriky
  • půl lžičky soli
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 30 ml citronové šťávy
  • hrst opražených piniových semínek
  • mletý pepř
  • na ozdobení květy lichořeřišnice, zelená řeřicha, klíčky

Sceďte cizrnu a rozmixujte s ostatními surovinami. Nakonec dochuťte citronem, utřeným česnekem, pepřem a vsypte piniová semínka.

Petra zdobí a servíruje chlebíčky.
Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se...
Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se...

Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se salát úhledně narovnat přímo na chlebíčky. Vypadají pak bohatší.

Pomazánka ze smažené cibulky

  • sýr žervé
  • cibulka
  • sůl
  • směs sušeného koření: kmín, semena ředkve, galgán, libeček, petržel, bazalka, česnek, nať fenyklu, saturejka, květ slunečnice, pískavice

Na tuku orestujte cibuli a poté přidejte žervé, směs koření a dochuťte.

Pomazánka z avokáda

  • 1 zralé avokádo
  • 80 g kešu ořechů
  • citronová šťáva
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • 1 ks žluté, zelené a červené papriky

Rozmixujte všechny ingredience, přidejte nadrobno pokrájenou papriku a další pomazánku máte hotovou.

Pomazánka z červené řepy a tvarohu

  • červená řepa
  • ocet
  • cukr
  • balsamico
  • tvaroh
  • sůl
  • pepř

Červenou řepu nechte marinovat v nálevu octa, cukru a balsamica. Poté jen promíchejte s tvarohem a ochuťte solí a pepřem.

Vlastní příprava chlebíčků

Veky rozřežte na plátky, pěkně úhledně navrstvěte pomazánky, dozdobte bylinami, jako je tymián, lichořeřišnice a řeřicha, či piniovými oříšky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte zeleninovou oblohu. Tedy ledový salát, listy mladé řepy, ředkvičky, mini rajčátka, zbytky papriky a podobně.

Stoletý chlebíček

Českým kulinářským „vynálezem“, prakticky stejně starým jako republika, je obložený chlebíček. V roce 1916 otevřel Jan Paukert lahůdkářství na pražské Národní třídě (aktuálně byste bistro Jan Paukert našli v pražských Holešovicích). Jeho příteli, malíři a pěvci Janu Skramlíkovi, nevyhovovalo pohoštění v podobě jednohubek nebo krajíce černého chleba se slanečkem a cibulí.

Lahůdkářství Jan Paukert. - Lahůdky Jana Paukerta.
Lahůdkářství Jan Paukert. - Slavné Paukertovo lahůdkářství bylo založeno v roce...

Slavné Paukertovo lahůdkářství na Národní třídě v Praze bylo založeno v roce 1916.

Paukert proto vymyslel „něco mezi“, pochoutku na dvě tři zakousnutí. Krajíček veky namazal máslem a ozdobil bramborovým salátem, šunkou, uherským salámem a okurkou. Dobrota slavila obrovský úspěch, k Paukertovi na chlebíčky chodila prvorepubliková smetánka, dobrota se objevovala i na Masarykově stole v Lánech.