Pečení velikonoční zajíčci se sýrem
Recept poslala Veronika Poláčková.
O Velikonocích je všude hodně sladkého, tak ať je na stole i něco slaného.
Suroviny: 200 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 100 g změklého másla nebo hery, lžička soli, vejce na potření, sýr na posypání nebo kmín, sezam, mák...
Postup: Máslo nebo heru nechte trochu změknout. Mouku, jogurt, sůl a změklý tuk smíchejte. Vypracujte těsto, které dáte na 30 minut odležet do lednice. Těsto vysypte na pomoučněný vál a vyválejte. Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou.
Tloušťka zajíčků záleží na vás. Většinou dělám tak 2–3 mm tenké těsto. Když ho vyválím více, už se s těstem hůře pracuje a zajíčci při přenášení na plech nedrží svůj tvar.
Z této várky by vám měly vyjít 2–3 plechy (záleží na vykrajovátku). Všechny zajíčky potřete rozšlehaným vejcem. Budete je muset přidržet, ať vám neujíždí. Připravte si jeden nebo více posypů a zajíčky posypte. Můžete je ještě trochu posolit (se solí opatrně).
Každý plech vyložte pečícím papírem. Zajíčci se tak nikdy nepřilepí. Zajíčky pečte postupně v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 8–10 minut. Použijte střední rošt, aby byli zajíčci dostatečně blízko teplu (ale zase ne moc).
Upečené zajíčky poznáte tak, že už začali hnědnout. Když je nepřipálíte nemůžete je zkazit. Buď budou křupavější nebo měkčí, ale tak či tak budou chutnat výborně.
Plech nechte na lince chvilku vychladnout, aby se zajíčci zpevnili a lépe drželi tvar. Poté je přendejte do uzavíratelného obalu.