Rychlá lízátka, mazance i sýroví zajíčci. Co jste pekli na Velikonoce

  • 1
Vyzvali jsme vás, abyste posílali výsledky velikonočního pečení. Sešlo se hodně obrázků i s podrobnými recepty. Na nejzajímavější se můžete podívat.

Jidášky

Jidášky

Recept poslala Irena Boušová.

Suroviny: 600 g hladké mouky, 125 g mléka, 125 g smetany na šlehání, půlka droždí, 100 g změklého másla, 60 g cukru  30 g medu, 1 vajíčko, 1 žloutek (bílek pak využijeme na potření), trochu soli, citronové kůry, rozinky. 

Postup: Zadělat klasické kynuté těsto a nechat asi hodinku kynout. Rozdělit na 16 dílků, uválet „provaz“ a umotat podle své fantazie. Na plechu nechat ještě chvíli kynout, potřít bílkem a péct na 180 °C asi 15 minut.

Pečení velikonoční zajíčci se sýrem

Pečení velikonoční zajíčci se sýrem

Recept poslala Veronika Poláčková.

O Velikonocích je všude hodně sladkého, tak ať je na stole i něco slaného.

Suroviny: 200 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 100 g změklého másla nebo hery, lžička soli, vejce na potření, sýr na posypání nebo kmín, sezam, mák...

Postup: Máslo nebo heru nechte trochu změknout. Mouku, jogurt, sůl a změklý tuk smíchejte. Vypracujte těsto, které dáte na 30 minut odležet do lednice. Těsto vysypte na pomoučněný vál a vyválejte. Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou. 

Tloušťka zajíčků záleží na vás. Většinou dělám tak 2–3 mm tenké těsto. Když ho vyválím více, už se s těstem hůře pracuje a zajíčci při přenášení na plech nedrží svůj tvar. 

Z této várky by vám měly vyjít 2–3 plechy (záleží na vykrajovátku). Všechny zajíčky potřete rozšlehaným vejcem. Budete je muset přidržet, ať vám neujíždí. Připravte si jeden nebo více posypů a zajíčky posypte. Můžete je ještě trochu posolit (se solí opatrně). 

Každý plech vyložte pečícím papírem. Zajíčci se tak nikdy nepřilepí. Zajíčky pečte postupně v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 8–10 minut. Použijte střední rošt, aby byli zajíčci dostatečně blízko teplu (ale zase ne moc).

Upečené zajíčky poznáte tak, že už začali hnědnout. Když je nepřipálíte nemůžete je zkazit. Buď budou křupavější nebo měkčí, ale tak či tak budou chutnat výborně. 

Plech nechte na lince chvilku vychladnout, aby se zajíčci zpevnili a lépe drželi tvar. Poté je přendejte do uzavíratelného obalu.

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Recept poslala Míša B.

Suroviny: 1 kostka droždí, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 2 žloutky, 150 g másla, 300 ml mléka, 50 g rozinek, 50 g mandlí, sůl, strouhaná citronová kůra, 50 ml rumu, 1 vejce na potření 

Postup: Nejdříve necháme vzejít kvásek z mléka a droždí. Poté ze zbytku surovin vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Těsto necháme hodinu kynout. 

Vytvoříme bochánek (bude větší) a necháme ještě půl hodiny kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů, asi 35 minut (orientační čas).

Kynutá vajíčka s cibulkou

Kynutá vajíčka s cibulkou

Recept poslala Veronika Poláčková.

Suroviny: 800 g hladké mouky, 500 ml teplé vody, 3 velké cibule, 1 sáček sušeného droždí (7 gramů), 1 lžíce oleje na osmažení cibule, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného nebo mletého kmínu.

Pomůcky: velký plech, pečicí papír, pánev, vařečka, nůž 

Postup: Z teplé (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Stačí vše promíchat a nechat 10 minut stát. 

Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Pokud se na pánvi přichytila vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. 

Já většinou vodu přidávám, i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody ji ještě krátce opeču, než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče do hněda, ale ne do křupava – to už by bylo zbytečně moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli úplně vychladnout. 

Zbytek surovin promíchejte ve velké míse, přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek. Propracujte až vznikne pěkné pružné těsto. Kdo nechce míchat, může použít robota. 

Těsto rozdělte na stejné části. Velikost housek záleží jen na vás. Z kuliček vytvarujte vajíčka (jde to i jen pomocí rukou) asi 2–3 cm vysoké. Housky rozdělte mezi dva plechy vyložené pečícím papírem. Ještě nakynou a mohly by se k sobě přilepit. Nožem, brčkem nebo něčím, co máte po ruce každé vajíčko ozdobte. 

Housky nechte 60 minut kynout. Raději je zakryjte utěrkou, aby neztvrdly. Po nakynutí vložte housky do předehřáté trouby na spodním roštu na 180 stupňů a 15–20 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.

Mazance

Mazance

Tuto fotografii poslala Jana Květoňová. Přestože u příspěvku chyběl recept, nemůžeme ho vynechat, protože její výtvory jsou překrásné.

Rychlá lízátka z bonbonů

Velikonoční lízátka jako koleda

Recept poslala Veronika Poláčková.

Dělám je vždy pro synovce, jako koledu. 

Budete potřebovat: 3 bonbony Bon Pari na 1 lízátko, tyčky na lízátka, silikonová forma na pralinky – motiv zajíčci

Postup: Začněte tím, že si dáte předehřát troubu. Teplotu nastavte tak na 160 stupňů. Teplota může být kdekoliv mezi 120–180 stupni. Jediné, co se změní, je doba pečení lízátek. 

Připravte si silikonovou formu na pralinky. Já jsem použila zajíčky, k sehnání jsou i vajíčka nebo třeba kuřátka. 

Do každé přihrádky dejte bonbony. Mě to vychází na 3 bonbony. Počítejte s tím, že se bonbony roztečou do stran. Proto většinou dávám bonbony tak, aby vykukovaly z formičky. 

Formu položte na nízký plech nebo na rošt. Použijte střední rošt. Okénkem hlídejte, až se bonbony zcela rozpustí, pak je vyndejte. Je to otázka pár minut. Pro urychlení zapněte větráček. 

Po vytáhnutí z trouby ihned zapíchněte tyčku. Nedávám jí až úplně dolů, nelíbí se mi, když je vidět. Tyčky asi nebudou držet. Můžete si pomoci kolíčkem na prádlo. Položte ho na formičku a tyčku do něj chytněte. Zabrání to jejímu pohybu do stran. 

Po ztuhnutí dejte kolíčky pryč a lízátka vyklopte. Rovnou je snězte nebo zabalte. Když se k nim dostane vlhkost, mohou se stejně jako bonbony začít rozpouštět. Proto je raději nedávejte do lednice. Stačí je v dóze proložit pečícím papírem. Nejlepší je, když je sníte hned první den.