Tradiční Velikonoční zvyk na východním Slovensku-oblievačka v podání...

Tradiční Velikonoční zvyk na východním Slovensku-oblievačka v podání folklorního souboru Vagonár z Popradu. (1. dubna 2024) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Foto měsíce ukazuje Velikonoce na Slovensku, zachytil je Michal Sváček z MAFRY

  • 0
Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnu nejvíce zaujal snímek fotografa Michala Sváčka z vydavatelství MAFRA. Zachytil oslavy Velikonoce na Slovensku.

Vítězná fotografie vznikla v Popradu a okolí.

„Zjistil jsem, že chlapci z folklorního souboru Vagonár obcházejí děvčata, tak jsem se vydal za nimi,“ popsal iDNES.cz Michal Sváček okolnosti vzniku snímku. Se členy folklorního souboru pak strávil celé dopoledne.

Pro server Czech foto doplnil, že polévání děvčat na Velikonoční pondělí je jednou z tradic, které se udržují zejména na východě Slovenska.

„Původně šlo spolu s pomlázkou o formu pohanského požehnání, později o žertovný trest za lakotu a neochotu obdarovávání obcházejících koledníků kraslicemi nebo jinými dary,“ doplnil.

Foto měsíce dokumentuje střelbu v Praze, porota ocenila Annu Boháčovou z MAFRY

Michal Sváček pracuje jako fotoreportér od roku 1998, začínal v krajské redakci MF Dnes v Českých Budějovicích. V roce 2000 přestoupil do centrální pražské redakce a od roku 2001 fotografuje pro Magazín Mf Dnes a Pátek Lidových novin. Věnuje se i sportovní fotografii.

Foto měsíce vybírá porota sestavená ze správní a dozorčí rady Czech Photo. Fotografie či série měsíce jsou součástí expozice Czech Press Photo v Národním muzeu.


Témata: Slovensko, Velikonoce

Video