Plíčky na smetaně:
Potřebujeme:
- telecí nebo vepřové plíce, srdce a játra (případně jazyk)
- 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g pórku
- 100 ml bílého vína
- 200 ml smetany
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 10 ks kaparů
- kůru z 1 citronu a 1/2 pomeranče
- divoké koření
- hřebíček
- muškátový květ
- velkolistou petrželku
- sůl, pepř
Postup:
Vnitřnosti očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme víno, koření a polovinu zeleniny. Vaříme podle potřeby asi hodinu, poté vyjmeme, zatížíme a necháme v lednici vychladnout. Studené nakrájíme na nudličky.
Zbytek zeleniny také nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem, zahustíme jíškou a necháme provařit. Přidáme smetanu a nakrájené maso, dochutíme kůrou z citrusů, sekanými kapary a drcenou hlavičkou hřebíčku.
Dokončíme nasekanou petrželkou a podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem (recept: šéfkuchař Roman Paulus).