Byly postrachem školních jídelen. Když je uvaříte poctivě, získají reparát

  • 81
Kmínová polévka nebo třeba plíčky na smetaně. Mnozí mají k těmto jídlům odpor kvůli vzpomínkám na jejich provedení ve školních jídelnách. Přitom doma si je můžete uvařit velmi chutně, připomíná týdeník 5plus2.

Kmínová polévka se třenými nočky:

Kmínová polévka s třenými nočky

Na polévku: 

  • asi 1 a čtvrt l vody
  • 4 dkg másla
  • 8 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule)
  • sůl, kmín
  • 4 dkg mouky
  • pepř
  • petrželku

Na nočky: 

  • 5 dkg másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 12 až 15 dkg mouky

Postup – nočky: 

Utřeme máslo se solí a přidáme do něho vejce, mléko a mouku. Vše dobře promícháme a následně kávovou lžičkou vykrajujeme malé nočky, které v polévce vaříme 6 minut. 

Postup – polévka: 

Na másle si usmažíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a půl lžičky drceného kmínu. Zeleninu zalijeme horkou vodou, osolíme a zahustíme červenou jíškou. 

Dobře polévku povaříme, následně opepříme, zavaříme do ní třené nočky a přidáme zelenou petrželku (zdroj: Anna Grosmanová – blog/iDNES.cz).

Hrachová kaše s uzeným masem:

Hrachová kaše

Na 4 porce potřebujeme: 

  • 300 g suchého hrachu
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce listů čerstvé majoránky
  • sůl, pepř
  • 600 g uzené kýty
  • lžíci hladké mouky

Postup: 

Hrách zalijeme dostatečným množstvím vody – počítejte minimálně trojnásobný objem, protože hrách vodu absorbuje a horní vrstva by tak zůstala na suchu – a necháme nejlépe přes noc stát. Nabobtnalý hrách scedíme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Snížíme teplotu, přidáme oloupané stroužky česneku a přiklopený vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu a ke konci varu přidáme majoránku. Během vaření odebíráme oddělené slupky. 

Nakonec hrách rozmixujeme i s majoránkou a česnekem dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. Je-li kaše řídká, vrátíme ji na sporák a za stálého míchání vaříme do potřebné hustoty. Pozor, kaše bude bublat a někdy dokáže střílet dost vysoko. 

Hotovou kaši podle chuti osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky, lehce je poprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme olejem s cibulí. Podáváme s uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou (recept: Vladislav Stuparič).

Plíčky na smetaně:

Telecí plíčky na smetaně

Potřebujeme: 

  • telecí nebo vepřové plíce, srdce a játra (případně jazyk)
  • 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g pórku
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 10 ks kaparů
  • kůru z 1 citronu a 1/2 pomeranče
  • divoké koření
  • hřebíček
  • muškátový květ
  • velkolistou petrželku
  • sůl, pepř

Postup: 

Vnitřnosti očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme víno, koření a polovinu zeleniny. Vaříme podle potřeby asi hodinu, poté vyjmeme, zatížíme a necháme v lednici vychladnout. Studené nakrájíme na nudličky. 

Zbytek zeleniny také nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem, zahustíme jíškou a necháme provařit. Přidáme smetanu a nakrájené maso, dochutíme kůrou z citrusů, sekanými kapary a drcenou hlavičkou hřebíčku. 

Dokončíme nasekanou petrželkou a podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem (recept: šéfkuchař Roman Paulus).