Kmínová polévka se třenými nočky:
Na polévku:
- asi 1 a čtvrt l vody
- 4 dkg másla
- 8 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule)
- sůl, kmín
- 4 dkg mouky
- pepř
- petrželku
Na nočky:
- 5 dkg másla
- sůl
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 12 až 15 dkg mouky
Postup – nočky:
Utřeme máslo se solí a přidáme do něho vejce, mléko a mouku. Vše dobře promícháme a následně kávovou lžičkou vykrajujeme malé nočky, které v polévce vaříme 6 minut.
Postup – polévka:
Na másle si usmažíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a půl lžičky drceného kmínu. Zeleninu zalijeme horkou vodou, osolíme a zahustíme červenou jíškou.
Dobře polévku povaříme, následně opepříme, zavaříme do ní třené nočky a přidáme zelenou petrželku (zdroj: Anna Grosmanová – blog/iDNES.cz).
Hrachová kaše s uzeným masem:
Na 4 porce potřebujeme:
- 300 g suchého hrachu
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce listů čerstvé majoránky
- sůl, pepř
- 600 g uzené kýty
- lžíci hladké mouky
Postup:
Hrách zalijeme dostatečným množstvím vody – počítejte minimálně trojnásobný objem, protože hrách vodu absorbuje a horní vrstva by tak zůstala na suchu – a necháme nejlépe přes noc stát. Nabobtnalý hrách scedíme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Snížíme teplotu, přidáme oloupané stroužky česneku a přiklopený vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu a ke konci varu přidáme majoránku. Během vaření odebíráme oddělené slupky.
Nakonec hrách rozmixujeme i s majoránkou a česnekem dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. Je-li kaše řídká, vrátíme ji na sporák a za stálého míchání vaříme do potřebné hustoty. Pozor, kaše bude bublat a někdy dokáže střílet dost vysoko.
Hotovou kaši podle chuti osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky, lehce je poprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme olejem s cibulí. Podáváme s uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou (recept: Vladislav Stuparič).
Plíčky na smetaně:
Potřebujeme:
- telecí nebo vepřové plíce, srdce a játra (případně jazyk)
- 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g pórku
- 100 ml bílého vína
- 200 ml smetany
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 10 ks kaparů
- kůru z 1 citronu a 1/2 pomeranče
- divoké koření
- hřebíček
- muškátový květ
- velkolistou petrželku
- sůl, pepř
Postup:
Vnitřnosti očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme víno, koření a polovinu zeleniny. Vaříme podle potřeby asi hodinu, poté vyjmeme, zatížíme a necháme v lednici vychladnout. Studené nakrájíme na nudličky.
Zbytek zeleniny také nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem, zahustíme jíškou a necháme provařit. Přidáme smetanu a nakrájené maso, dochutíme kůrou z citrusů, sekanými kapary a drcenou hlavičkou hřebíčku.
Dokončíme nasekanou petrželkou a podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem (recept: šéfkuchař Roman Paulus).