Hrachová kaše s uzeným masem:
Na 4 porce potřebujeme:
- 300 g suchého hrachu
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce listů čerstvé majoránky
- sůl, pepř
- 600 g uzené kýty
- lžíci hladké mouky
Postup:
Hrách zalijeme dostatečným množstvím vody – počítejte minimálně trojnásobný objem, protože hrách vodu absorbuje a horní vrstva by tak zůstala na suchu – a necháme nejlépe přes noc stát. Nabobtnalý hrách scedíme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Snížíme teplotu, přidáme oloupané stroužky česneku a přiklopený vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu a ke konci varu přidáme majoránku. Během vaření odebíráme oddělené slupky.
Nakonec hrách rozmixujeme i s majoránkou a česnekem dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. Je-li kaše řídká, vrátíme ji na sporák a za stálého míchání vaříme do potřebné hustoty. Pozor, kaše bude bublat a někdy dokáže střílet dost vysoko.
Hotovou kaši podle chuti osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky, lehce je poprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme olejem s cibulí. Podáváme s uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou (recept: Vladislav Stuparič).