Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce, zeleniny nebo z kombinací obojího. Nejvíce si takové koktejly bez cukru a konzervantů z čerstvého ovozelu dopřávají jeho konzumenti v teplých měsících, i v ostatním období roku se najdou vhodné receptury.
Proč pít rozmixované ovoce
Základem je přesvědčení, že konzumovat „mrtvou“ zeleninu a ovoce představuje pro organismus zátěž. Tělo pracně musí vyrábět enzymy, aby strávilo živiny ze stravy. Kdežto když jim je dáte tepelně neupravené, má tělíčko daleko míň práce a látky ke trávení získává přímo z potravy. Obecné je pravidlo, že běžné ovoce nebo zelenina by se neměly zpracovávat při teplotě vyšší než 42 °C, která je pro enzymy „smrtící“. Kdo toto dodržuje, rozkvete jako kvítek, tělo si oddychne a více energie pak může věnovat něčemu užitečnějšímu než práci se strávením snídaně nebo oběda.
„Nejsem vitarián, vegan ani výhradní konzument paleo stravy. Z každého proudu si vybírám to, co je podle mě správné a tělu prospěšné a snažím se to učit i své žáky,“ tvrdí nutriční poradkyně Jana Černá, která na podobné bázi učí vařit zájemce v kurzu v pražském Chefparade.
Právě kvůli propojení těchto dvou zdánlivě protichůdných profesí najdete na její vizitce slovní spojení nutriční gastronomka, čímž si dělá ze sebe a nutnosti všechno pojmenovat tak trochu legraci.
V jejím jídelníčku přibyly k ovoci a zelenině i ořechy, datle, arašídové máslo či kokosové mléko a bylinky. Kvůli množství vitaminů a minerálních látek, jež obsahují.
Co je potřeba vědět před přípravou smoothies
1) Při přípravě smoothies se neobejdete bez mixéru, někdy i odšťavňovače. Kvalita přístrojů je velmi podstatná – čím lepší a výkonnější máte k dispozici, tím je příprava jednodušší a výsledný nápoj kvalitnější a hodnotnější (strukturou, obsahem vítamínů a tělu prospěšných látek – například u mixérů s nízkými otáčkami , kdy je třeba nápoj déle mixovat, obsah je tím i déle zahříván, dochází kromě jiného k oxidaci a ztrátě vitamínů a cenných enzymů). Mezi nejznámější patří Vitamix, podstatně levnější je G21 Blender a lidé si ho taky chválí.
2) Nápoje pokud možno neslaďte, ovoce je sladké dostatečně samo o sobě. V případě, že byste přece jen chtěli nápoje sladší, použijte ovoce sušené, ve kterém je přírodní ovocný cukr ještě koncetrovanější.
3) Nespornou výhodou smoothies je množství ovoce (tedy i všech hodnotných živin a především také vlákniny), které by do sebe člověk běžně dostal jen velmi mimořádně.
4) Green smoothies – kombinace ovoce a listové zeleniny.
5) Upřednostňujte sezonní ovoce a zeleninu, protože jsou organismu v danou chvíli nejpřirozenější. Nevyhýbejte se však pro zpestření ani kvalitnímu a zralému tropickému ovoci (kvalita a dostatečná, přirozená zralost jsou opravdu velmi podstatné), protože je obvykle ještě bohatší na enzymy.
6) K přípravě smoothies používejte ovoce a zeleninu ideálně v přirozené pokojové teplotě, ne přímo z lednice či chladného sklepa. Pokojová teplota (zvláště v zimním měsících, kdy nechystáte nápoje záměrně s chladivým efektem) je našemu organismu přirozenější a příjemnější.
7) Kombinacím s jogurtem a mléčnými výrobky obecně se spíše vyhýbejte. Raději kombinujte mixované přísady s bílkovinami rostlinného typu – mandlové mléko, arašídové máslo, ořechy, semínka a podobně.
8) Velmi vhodný doplněk k běžně používanému ovoci představuje listová zelenina. Jinak buďte při kombinování raději opatrní a vše vždy nejdříve zkoušejte v malém množství – při „divočejších“ spojeních může docházet k nežádoucímu kvašení v žaludku, zejména u lidí s pomalejším metabolismem.
9) Používejte bylinky i koření, obzvláště kvůli množství minerálních látek, vitamínů a dalším pozitivním účinkům (máta, koriandr – napomáhají trávení, zchlazují; zázvor, chilli – oteplují organismus, „nakopávají“ metabolismus).
10) Smoothies jsou vhodná jako vydatnější svačina/snídaně (v kombinaci například s obilovinami). Díky jejich zařazení do jídelníčku (a díky jejich nízkému glykemickému indexu) zaženete nežádoucí večerní chuť na sladké a noční „vlčí hlad“.
Green smoothie na podporu imunity
Listová zelenina v kombinaci s jablkem, hruškou a zázvorem, podpoří obranyschopnost vašeho organismu v podzimních měsících, kdy jsme obecně náchylnější k nemocem. Skvělá prevence proti chřipce.
Na 2 sklenice smoothie:
Příprava: 5 minut
Postup: 5 minut
Suroviny:
- 1 hruška (bez jádřince a bubáka)
- hrst kadeřávku (druh kapusty)
- pár lístků čerstvé máty
- 250 ml vody
- 250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek ( 3 jablka)
- 3 cm čerstvého kořene zázvoru
Postup:
Jablka a zázvor odšťavte, zbylé ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.
Podzimní ranní vydatné smoothie
Vydatná a nutričně vyvážená snídaně nebo dopolední svačina, ideální v případě, že vás zároveň honí „mlsná“.
Na 2 sklenice smoothie:
Příprava: 5 minut
Postup: 5 minut
Suroviny:
- 1 banán
- 1 lžíce arašídového másla
- 3 datle
- 200 ml mandlového mléka (poměr cca: hrst mandlí namočených alespoň na 4 hodiny a rozmixovaných se 150 ml vody)
Postup:
Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem a dobře rozmixujte.
Smoothie proti zimomřivosti
Díky řepnému červenému barvivu betaninu a množství vitamínů i minerálních látek v ovoci, spolu s hřejivým účinkem zázvoru vám nápoj doslova rozproudí krev v žilách. Doporučuji všem, kteří trpí syndromem studených konečků prstů.
Na 2 sklenice smoothie
Příprava: 5 minut
Postup: 5 minut
Suroviny:
1 bulva červené řepy
3 mrkve
3 jablka
2 granátová jablka
3 cm čerstvého kořene zázvoru
2 lžíce chia semínek
Postup:
Červenou řepu, mrkve, jablka a zázvor odšťavte, šťávu přelijte do mixéru, vydlabejte k ní zrníčka z granátového jablka a dobře rozmixujte. Přidejte chia semínka a nechte 5 minut nasáknout vlhkost.
Důležité upozornění. Některé odšťavňovače nejsou pro odšťavení zázvoru vhodné. Mohli byste ho zadřít. Čtěte proto návod k použití vašeho přístroje. Kdybyste kořen odšťavit nemohli, nakrájejte ho na malé kousky a rozmixujte.