Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Paleo není žádná dieta na hubnutí. V podstatě se jen zdravě krmíte

aktualizováno 
Paleodieta je trend, kdy se strávníci snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. Propagují ho i někteří nutriční odborníci, kteří nejsou napojeni na velkovýrobce potravin. Jen každý z nich na to jde svou cestou.

Skotská vejce jsou výborná i studená. Dřív si je Britové brali jako občerstvení na piknik. | foto: Jan Melvil

Paleo proto, že zastánci tohoto směru věří, že jsme podstatou lovci a sběrači, rozhodně ne výrobci obilí. Rozhodně by z nich mohli mít radost například celiakové, kterých stále přibývá a teprve v poslední době si konečně někdo „všiml“, že mouka je problémem současné civilizace.

Protože se objevuje všude, dnes dokonce i v masu. A že v civilizacích, kde se pšeničná mouka nepoužívá, problémy s celiakií neznají.

Paleo po Pražsku

Prahu navštívila Melissa Joulwanová, autorka bestselleru Dobře živeni. Tato kuchařka je vlastně zkratkou pro lidi, kteří se nechtějí prodírat odstavci teorie zdravého stravování, ale rádi by zjistili, jak paleo strava vlastně vypadá a jak se vaří.

Fotogalerie

Podle paleo odborníků se nechce po lidech, aby dodržovali nějakou hubnoucí dietu, ať se každý nají, kolik potřebuje, aby měl dost síly a energie.

Patří mezi oblíbené mýty, že se příznivci paleo stravují jako jeskynní lidé. Nejde ale jen o jídelníček založený na mase.

Jediné, co může někomu připadat jako radikální, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám. To je drtivá většina pokrmů do mikrovlnek, jako příklad lze jmenovat i tu mouku, kdy průmyslovým zpracováním byly obilniny zbaveny původních živin, nicméně pořád skrývají prakticky všechny původní kalorie.

Dobře živeni

Titulka knihy Dobře živeni

Melissa vás provede vařením od úplného začátku, ukáže vám postupy, nářadí a suroviny, které potřebujete.

Koupíte na knihy.idnes.cz.

Autorka knížky chce, aby si každý uvědomil, co jeho tělu prospívá. „Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci. Živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ říká Joulwanová.

V knize vám autoři radí, jak se vyrovnat s novým stylem stravování i po praktické stránce. Svěří se se stylem nakupování, popíšou, jak si rozvrhují dobu k nákupům a vaření tak, aby tím nestrávili půl života.

Paleo a selský rozum

Někteří lidé se obtížně zbavují starých návyků, ale kdo vydržel, dočkal se většinou bonusu v podobě lepšího zdravotního stavu. Upravují se takové neduhy jako vysoký krevní tlak, zlepšují se hodnoty cukru, mnozí po letech mohli vysadit léky.

Soutěžte o tři knihy

Odpovězte na otázku týkající se paleo stravování. Ze správných odpovědí vybereme tři výherce novinky Dobře živeni. Soutěž trvá do 15. 12. 2014. Soutěžte ZDE.

Stravování ve stylu paleo zapadá do mozaiky současných poznatků o správné výživě, které doporučují prostě a jednoduše vařit si sám. Z obyčejných čerstvých surovin.

I rozumní výživoví poradci se diví, proč je potřeba z toho dělat vědu, když je možné vystačit si s prostým selským rozumem. Stejně se ptá například i odbornice na zdravou výživu a občas i „zlobivá blogerka“ Margit Slimáková, která se už léta snaží vysvětlit ministerským úředníkům, že by bylo vhodné alespoň u dětí nastavit modernější zásady stravování. Moc zajímavý je její příspěvek Kdo se živí na nezdravé stravě, kde se diví, že už i brazilská vláda je v tomto dál.

Skotská vejce podle paleo zásad

 Když si pročtete tento recept, rozhodně nenabudete dojmu, že se vás někdo pokouší předělat. Skotská vejce vymysleli v londýnském oddělení obchodu Fortnum & Mason ve viktoriánském období a členové londýnské smetánky si je balili do piknikových košíků. 

Do velké mísy vložte vepřové mleté maso. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pepř, skořici, estragon, petržel, pažitku a česnek. Směs dobře promíchejte.

Směs rozdělte na menší kousky a vytvarujte z ní lívance, kterými rovnoměrně „oplácáte“ vejce natvrdo. Obalená vejce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte asi 25  minut při teplotě 190 °C a pak zvyšte na 200 °C a pečte ještě 5–10 minut do zlatohněda a křupava.

Tato vejce jsou geniální v tom, že prostou výměnou surovin z nich uděláte vejce jiné národnosti. Použijte jehněčí s kari a budou indická, použijte hovězí s římským kmínem a chilli a rázem se promění v mexická.

Výherci soutěže

Knížku vyhrály Kateřina Alevizaki, Pavla, Vláčilová a Jana Kučerová, k paleostravě napatří mléko. Výhercům blahopřejeme, budou kontaktováni knižním nakladatelstvím o detailní kontakt k zaslání knížky.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Najdete na iDNES.cz