Paleo není žádná dieta na hubnutí. V podstatě se jen zdravě krmíte

aktualizováno 
Paleodieta je trend, kdy se strávníci snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. Propagují ho i někteří nutriční odborníci, kteří nejsou napojeni na velkovýrobce potravin. Jen každý z nich na to jde svou cestou.

Skotská vejce jsou výborná i studená. Dřív si je Britové brali jako občerstvení na piknik. | foto: Jan Melvil

Paleo proto, že zastánci tohoto směru věří, že jsme podstatou lovci a sběrači, rozhodně ne výrobci obilí. Rozhodně by z nich mohli mít radost například celiakové, kterých stále přibývá a teprve v poslední době si konečně někdo „všiml“, že mouka je problémem současné civilizace.

Protože se objevuje všude, dnes dokonce i v masu. A že v civilizacích, kde se pšeničná mouka nepoužívá, problémy s celiakií neznají.

Paleo po Pražsku

Prahu navštívila Melissa Joulwanová, autorka bestselleru Dobře živeni. Tato kuchařka je vlastně zkratkou pro lidi, kteří se nechtějí prodírat odstavci teorie zdravého stravování, ale rádi by zjistili, jak paleo strava vlastně vypadá a jak se vaří.

Fotogalerie

Podle paleo odborníků se nechce po lidech, aby dodržovali nějakou hubnoucí dietu, ať se každý nají, kolik potřebuje, aby měl dost síly a energie.

Patří mezi oblíbené mýty, že se příznivci paleo stravují jako jeskynní lidé. Nejde ale jen o jídelníček založený na mase.

Jediné, co může někomu připadat jako radikální, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám. To je drtivá většina pokrmů do mikrovlnek, jako příklad lze jmenovat i tu mouku, kdy průmyslovým zpracováním byly obilniny zbaveny původních živin, nicméně pořád skrývají prakticky všechny původní kalorie.

Dobře živeni

Titulka knihy Dobře živeni

Melissa vás provede vařením od úplného začátku, ukáže vám postupy, nářadí a suroviny, které potřebujete.

Koupíte na knihy.idnes.cz.

Autorka knížky chce, aby si každý uvědomil, co jeho tělu prospívá. „Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci. Živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ říká Joulwanová.

V knize vám autoři radí, jak se vyrovnat s novým stylem stravování i po praktické stránce. Svěří se se stylem nakupování, popíšou, jak si rozvrhují dobu k nákupům a vaření tak, aby tím nestrávili půl života.

Paleo a selský rozum

Někteří lidé se obtížně zbavují starých návyků, ale kdo vydržel, dočkal se většinou bonusu v podobě lepšího zdravotního stavu. Upravují se takové neduhy jako vysoký krevní tlak, zlepšují se hodnoty cukru, mnozí po letech mohli vysadit léky.

Soutěžte o tři knihy

Odpovězte na otázku týkající se paleo stravování. Ze správných odpovědí vybereme tři výherce novinky Dobře živeni. Soutěž trvá do 15. 12. 2014. Soutěžte ZDE.

Stravování ve stylu paleo zapadá do mozaiky současných poznatků o správné výživě, které doporučují prostě a jednoduše vařit si sám. Z obyčejných čerstvých surovin.

I rozumní výživoví poradci se diví, proč je potřeba z toho dělat vědu, když je možné vystačit si s prostým selským rozumem. Stejně se ptá například i odbornice na zdravou výživu a občas i „zlobivá blogerka“ Margit Slimáková, která se už léta snaží vysvětlit ministerským úředníkům, že by bylo vhodné alespoň u dětí nastavit modernější zásady stravování. Moc zajímavý je její příspěvek Kdo se živí na nezdravé stravě, kde se diví, že už i brazilská vláda je v tomto dál.

Skotská vejce podle paleo zásad

 Když si pročtete tento recept, rozhodně nenabudete dojmu, že se vás někdo pokouší předělat. Skotská vejce vymysleli v londýnském oddělení obchodu Fortnum & Mason ve viktoriánském období a členové londýnské smetánky si je balili do piknikových košíků. 

Do velké mísy vložte vepřové mleté maso. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pepř, skořici, estragon, petržel, pažitku a česnek. Směs dobře promíchejte.

Směs rozdělte na menší kousky a vytvarujte z ní lívance, kterými rovnoměrně „oplácáte“ vejce natvrdo. Obalená vejce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte asi 25  minut při teplotě 190 °C a pak zvyšte na 200 °C a pečte ještě 5–10 minut do zlatohněda a křupava.

Tato vejce jsou geniální v tom, že prostou výměnou surovin z nich uděláte vejce jiné národnosti. Použijte jehněčí s kari a budou indická, použijte hovězí s římským kmínem a chilli a rázem se promění v mexická.

Výherci soutěže

Knížku vyhrály Kateřina Alevizaki, Pavla, Vláčilová a Jana Kučerová, k paleostravě napatří mléko. Výhercům blahopřejeme, budou kontaktováni knižním nakladatelstvím o detailní kontakt k zaslání knížky.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

OBRAZEM: Vylovili Horusický rybník, aby kapři byli na Vánoce na stole

Podzim je sezonou nejen pro myslivce, ale i pro rybáře. Jak to vypadalo, když se na konci října lovil Horusický rybník,...

Najdete na iDNES.cz