Paleo není žádná dieta na hubnutí. V podstatě se jen zdravě krmíte

aktualizováno 
Paleodieta je trend, kdy se strávníci snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. Propagují ho i někteří nutriční odborníci, kteří nejsou napojeni na velkovýrobce potravin. Jen každý z nich na to jde svou cestou.

Skotská vejce jsou výborná i studená. Dřív si je Britové brali jako občerstvení na piknik. | foto: Jan Melvil

Paleo proto, že zastánci tohoto směru věří, že jsme podstatou lovci a sběrači, rozhodně ne výrobci obilí. Rozhodně by z nich mohli mít radost například celiakové, kterých stále přibývá a teprve v poslední době si konečně někdo „všiml“, že mouka je problémem současné civilizace.

Protože se objevuje všude, dnes dokonce i v masu. A že v civilizacích, kde se pšeničná mouka nepoužívá, problémy s celiakií neznají.

Paleo po Pražsku

Prahu navštívila Melissa Joulwanová, autorka bestselleru Dobře živeni. Tato kuchařka je vlastně zkratkou pro lidi, kteří se nechtějí prodírat odstavci teorie zdravého stravování, ale rádi by zjistili, jak paleo strava vlastně vypadá a jak se vaří.

Fotogalerie

Podle paleo odborníků se nechce po lidech, aby dodržovali nějakou hubnoucí dietu, ať se každý nají, kolik potřebuje, aby měl dost síly a energie.

Patří mezi oblíbené mýty, že se příznivci paleo stravují jako jeskynní lidé. Nejde ale jen o jídelníček založený na mase.

Jediné, co může někomu připadat jako radikální, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám. To je drtivá většina pokrmů do mikrovlnek, jako příklad lze jmenovat i tu mouku, kdy průmyslovým zpracováním byly obilniny zbaveny původních živin, nicméně pořád skrývají prakticky všechny původní kalorie.

Dobře živeni

Titulka knihy Dobře živeni

Melissa vás provede vařením od úplného začátku, ukáže vám postupy, nářadí a suroviny, které potřebujete.

Koupíte na knihy.idnes.cz.

Autorka knížky chce, aby si každý uvědomil, co jeho tělu prospívá. „Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci. Živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ říká Joulwanová.

V knize vám autoři radí, jak se vyrovnat s novým stylem stravování i po praktické stránce. Svěří se se stylem nakupování, popíšou, jak si rozvrhují dobu k nákupům a vaření tak, aby tím nestrávili půl života.

Paleo a selský rozum

Někteří lidé se obtížně zbavují starých návyků, ale kdo vydržel, dočkal se většinou bonusu v podobě lepšího zdravotního stavu. Upravují se takové neduhy jako vysoký krevní tlak, zlepšují se hodnoty cukru, mnozí po letech mohli vysadit léky.

Soutěžte o tři knihy

Odpovězte na otázku týkající se paleo stravování. Ze správných odpovědí vybereme tři výherce novinky Dobře živeni. Soutěž trvá do 15. 12. 2014. Soutěžte ZDE.

Stravování ve stylu paleo zapadá do mozaiky současných poznatků o správné výživě, které doporučují prostě a jednoduše vařit si sám. Z obyčejných čerstvých surovin.

I rozumní výživoví poradci se diví, proč je potřeba z toho dělat vědu, když je možné vystačit si s prostým selským rozumem. Stejně se ptá například i odbornice na zdravou výživu a občas i „zlobivá blogerka“ Margit Slimáková, která se už léta snaží vysvětlit ministerským úředníkům, že by bylo vhodné alespoň u dětí nastavit modernější zásady stravování. Moc zajímavý je její příspěvek Kdo se živí na nezdravé stravě, kde se diví, že už i brazilská vláda je v tomto dál.

Skotská vejce podle paleo zásad

 Když si pročtete tento recept, rozhodně nenabudete dojmu, že se vás někdo pokouší předělat. Skotská vejce vymysleli v londýnském oddělení obchodu Fortnum & Mason ve viktoriánském období a členové londýnské smetánky si je balili do piknikových košíků. 

Do velké mísy vložte vepřové mleté maso. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pepř, skořici, estragon, petržel, pažitku a česnek. Směs dobře promíchejte.

Směs rozdělte na menší kousky a vytvarujte z ní lívance, kterými rovnoměrně „oplácáte“ vejce natvrdo. Obalená vejce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte asi 25  minut při teplotě 190 °C a pak zvyšte na 200 °C a pečte ještě 5–10 minut do zlatohněda a křupava.

Tato vejce jsou geniální v tom, že prostou výměnou surovin z nich uděláte vejce jiné národnosti. Použijte jehněčí s kari a budou indická, použijte hovězí s římským kmínem a chilli a rázem se promění v mexická.

Výherci soutěže

Knížku vyhrály Kateřina Alevizaki, Pavla, Vláčilová a Jana Kučerová, k paleostravě napatří mléko. Výhercům blahopřejeme, budou kontaktováni knižním nakladatelstvím o detailní kontakt k zaslání knížky.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz