Pátek 27. listopadu 2020, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. listopadu 2020 Xenie

Paleo není žádná dieta na hubnutí. V podstatě se jen zdravě krmíte

Paleodieta je trend, kdy se strávníci snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. Propagují ho i někteří nutriční odborníci, kteří nejsou napojeni na velkovýrobce potravin. Jen každý z nich na to jde svou cestou.

Skotská vejce jsou výborná i studená. Dřív si je Britové brali jako občerstvení na piknik. | foto: Jan Melvil

Paleo proto, že zastánci tohoto směru věří, že jsme podstatou lovci a sběrači, rozhodně ne výrobci obilí. Rozhodně by z nich mohli mít radost například celiakové, kterých stále přibývá a teprve v poslední době si konečně někdo „všiml“, že mouka je problémem současné civilizace.

Protože se objevuje všude, dnes dokonce i v masu. A že v civilizacích, kde se pšeničná mouka nepoužívá, problémy s celiakií neznají.

Paleo po Pražsku

Prahu navštívila Melissa Joulwanová, autorka bestselleru Dobře živeni. Tato kuchařka je vlastně zkratkou pro lidi, kteří se nechtějí prodírat odstavci teorie zdravého stravování, ale rádi by zjistili, jak paleo strava vlastně vypadá a jak se vaří.

Fotogalerie

Podle paleo odborníků se nechce po lidech, aby dodržovali nějakou hubnoucí dietu, ať se každý nají, kolik potřebuje, aby měl dost síly a energie.

Patří mezi oblíbené mýty, že se příznivci paleo stravují jako jeskynní lidé. Nejde ale jen o jídelníček založený na mase.

Jediné, co může někomu připadat jako radikální, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám. To je drtivá většina pokrmů do mikrovlnek, jako příklad lze jmenovat i tu mouku, kdy průmyslovým zpracováním byly obilniny zbaveny původních živin, nicméně pořád skrývají prakticky všechny původní kalorie.

Dobře živeni

Titulka knihy Dobře živeni

Melissa vás provede vařením od úplného začátku, ukáže vám postupy, nářadí a suroviny, které potřebujete.

Koupíte na knihy.idnes.cz.

Autorka knížky chce, aby si každý uvědomil, co jeho tělu prospívá. „Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci. Živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ říká Joulwanová.

V knize vám autoři radí, jak se vyrovnat s novým stylem stravování i po praktické stránce. Svěří se se stylem nakupování, popíšou, jak si rozvrhují dobu k nákupům a vaření tak, aby tím nestrávili půl života.

Paleo a selský rozum

Někteří lidé se obtížně zbavují starých návyků, ale kdo vydržel, dočkal se většinou bonusu v podobě lepšího zdravotního stavu. Upravují se takové neduhy jako vysoký krevní tlak, zlepšují se hodnoty cukru, mnozí po letech mohli vysadit léky.

Soutěžte o tři knihy

Odpovězte na otázku týkající se paleo stravování. Ze správných odpovědí vybereme tři výherce novinky Dobře živeni. Soutěž trvá do 15. 12. 2014. Soutěžte ZDE.

Stravování ve stylu paleo zapadá do mozaiky současných poznatků o správné výživě, které doporučují prostě a jednoduše vařit si sám. Z obyčejných čerstvých surovin.

I rozumní výživoví poradci se diví, proč je potřeba z toho dělat vědu, když je možné vystačit si s prostým selským rozumem. Stejně se ptá například i odbornice na zdravou výživu a občas i „zlobivá blogerka“ Margit Slimáková, která se už léta snaží vysvětlit ministerským úředníkům, že by bylo vhodné alespoň u dětí nastavit modernější zásady stravování. Moc zajímavý je její příspěvek Kdo se živí na nezdravé stravě, kde se diví, že už i brazilská vláda je v tomto dál.

Skotská vejce podle paleo zásad

 Když si pročtete tento recept, rozhodně nenabudete dojmu, že se vás někdo pokouší předělat. Skotská vejce vymysleli v londýnském oddělení obchodu Fortnum & Mason ve viktoriánském období a členové londýnské smetánky si je balili do piknikových košíků. 

Do velké mísy vložte vepřové mleté maso. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pepř, skořici, estragon, petržel, pažitku a česnek. Směs dobře promíchejte.

Směs rozdělte na menší kousky a vytvarujte z ní lívance, kterými rovnoměrně „oplácáte“ vejce natvrdo. Obalená vejce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte asi 25  minut při teplotě 190 °C a pak zvyšte na 200 °C a pečte ještě 5–10 minut do zlatohněda a křupava.

Tato vejce jsou geniální v tom, že prostou výměnou surovin z nich uděláte vejce jiné národnosti. Použijte jehněčí s kari a budou indická, použijte hovězí s římským kmínem a chilli a rázem se promění v mexická.

Výherci soutěže

Knížku vyhrály Kateřina Alevizaki, Pavla, Vláčilová a Jana Kučerová, k paleostravě napatří mléko. Výhercům blahopřejeme, budou kontaktováni knižním nakladatelstvím o detailní kontakt k zaslání knížky.

Autor:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Kašpárek vaří zdravotníkům. V michelinské restauraci se chystá česká klasika

Premium Vzpomínám si na jednoduchý, čistý interiér, proměnlivý strop od streetového výtvarníka Jakuba Matušky alias Maskera a...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...