Středa 16. června 2021, svátek má Zbyněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 16. června 2021 Zbyněk

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Kurz se pořádá v podzemí pražské restaurace Lokál, který patří do sítě Ambiente. A kupodivu se tu scházejí nejen pivní amatéři, ale i lidé, kteří už za pípou nějaký ten pátek strávili. Každopádně když pozoruji frekventanty kurzu, jsou naladěni na stejnou notu. Jako by pivo smazávalo bariéry a láska k této tekutině probouzela ty lepší pudy.

V pestré společnosti složené z žen i mužů jsem evidentně jediný, který pípu nikdy nedržel v ruce. Každý z účastníků totiž na začátek musí na zkoušku načepovat sklenici a podle toho Svoboda ihned odhaduje jejich dosavadní praxi a schopnosti. Takže kdo je příliš opatrný, nechá pípu jen pootevřenou a načepuje jen mlíko. A vyslouží si posměšky, že “toto asi nedojde“. Jak zněla výmluva hostinských, když načepovali do sklenice příliš skrovnou dávku.

Fotogalerie

A kdo nechá ventil příliš otevřený, načepuje čochtana, což znamená pivo bez pěny.

A to je také součástí kurzu. Abyste dokázali načepovat takové pivo, které má štamgast v oblibě. Každé z nich má svou specifickou chuť. Mlíko se vyznačuje nižším obsahem CO2, je sladší a mívají ho raději ženy. Zato čochtan má největší říz a 100% obsah CO2.

„Hodně se vracíme ke šnytu. Když budete mít skupinu hostů, kterých se v noci už nemůžete zbavit, zafunguje, když ohlásíte, že končíte a na podnik jim načepujete šnyt,“ radí Svoboda. Šnyt je v podstatě malé pivo do velké sklenice.

Šnyt si dá každý správný hostinský, když koštuje čerstvě naražené pivo. Má bohatou pěnu a zachovává všechny jeho nejlepší vlastnosti.

Lukáš Svoboda

V roce 2010 vyhrál celosvětové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi dalšími 17 účastníky národních kol. Soutěž je určena pro barmanky, barmany, výčepní, servírky a číšníky starší 21 let, kteří se v rámci své práce v restauraci, baru či pivnici aktivně věnují čepování piva Pilsner Urquell.

Abyste si mohli u pípy dovolit takto kouzlit, musíte se o výčepní zařízení starat. Lukáš Svoboda vás provede kompletní přípravou před začátkem práce. Jak a v čem mýt sklenice, jak seřídit pípu, jak uskladnit pivo ve sklepě.

„Až uvidíte hostinského, který nadává, že mu to neteče a pění, může si za to svojí neschopností sám. Ajťáci říkají, že chyba je mezi klávesnicí a židlí a tady to platí podobně. Když nenechá sud alespoň dva dny ležet v klidu a v chladu, když podle charakteru piva nenastaví sítka na pípě, když nemyje sklenice tak, jak se má, tak co se diví,“ popisuje. A vzpomíná, jak učil čepovat barmanky, které místo přípravků na mytí sklenic používaly jar s balzámem jen proto, aby si neničily nehty.

Kurz může pomoci lidem, kteří už se v restauraci živí a chtěli by se přiučit něco nového, aby pro své zákazníky udělali něco navíc. A zároveň je určený pro amatéry, kteří o pivu chtějí vědět víc a nechtějí si v hospodě dát všechno líbit. Chtějí postupovat podle hesla, že ptát se má člověk v případě, kdy správnou odpověď zná a svého hostinského si tak lehce proklepne.

Autor:
Témata: Pivo, lokál, láska
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Česká kuchyně je umělý konstrukt. Nic takového neexistuje, říká odbornice

Premium Dvacet let strávila Eva Ferrarová na slunném italském jihu, kde je prý vaření povýšeno na umění. Svůj vztah k jídlu...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Lakýrník – krbová kamna

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 23 000 - 35 000 Kč

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Podvod, dluhy, pobyt v léčebně i pomoc Absolonové. Horna poprvé promluvil

Tomáš Horna a zpěvačka Monika Absolonová se počátkem května rozešli. Bývalý hokejista nyní poprvé promluvil o...