Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznáte se v mouce? Celozrnná může dřív žluknout, nekupujte ji do zásoby

Část 3/4

Jaké mouky v kuchyni využijete nejčastěji

Kynuté koláčky z první mouky patřily k podzimu na každé staročeské vesnici. V

Pšeničná hladká

Tato mouka se mele z vnitřní části zrna, patří tedy k nízkovymletým a má nižší výživovou hodnotu. Při vaření ji využijete k zahuštění polévek nebo omáček.

Hladká mouka velmi dobře kyne a hodí se především na pečení – do kynutých i křehkých těst a sušenek či cukroví.

Pšeničná polohrubá

Polohrubá mouka má hrubší zrna než hladká a hodí se především na litá těsta a do třených moučníků. Můžete z ní připravit také ovocné knedlíky a velmi často se v těstech kombinuje s hladkou moukou – typicky třeba ve vánočce. Stejně jako hladká patří mezi nízkovymleté mouky.

Skladování

Mouku uchovávejte v suchu a v dobře uzavřeném obalu, abyste zvlášť u celozrnných druhů zabránili žluknutí a množení nežádoucích mikroorganismů.

Pšeničná hrubá

Mouka s největšími částicemi má vzhledem k hrubosti v kuchyni omezenější využití. Hodí se především do knedlíků či zavářek, vytvoříte z ní drobenku na těsto a hodí se k vysypání forem na pečení.

Celozrnné mouky na odlehčení

Celozrnné mouky vznikají mletím celého zrna včetně obalových vrstev, a patří proto mezi vysokovymleté. Tyto mouky jsou nutričně bohatší, obsahují víc vlákniny a také minerálních látek a vitaminu B.

Mouky jsou napohled tmavší a vzhledem k obsahu celých zrn včetně klíčku také náchylnější ke žluknutí při skladování. Obsahují totiž vyšší množství tuku – působením enzymů dochází k oxidaci tuků. Proto je vhodnější používat vždy čerstvou várku.

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je vaše mouka bezpečná, je přivonět si k ní. Zatímco čerstvá mouka má neutrální vůni, špatná mouka zapáchá – může být zatuchlá nebo až kyselá. Změnit se může také barva.

Pokud se rozhodnete ozvláštnit pečení celozrnnou moukou, měli byste postupovat obezřetně. Celozrnná mouka má jiné vlastnosti, většinou vyžaduje přidání více tekutin a je tak vhodné ji do klasické mouky spíš postupně přimíchávat a upravovat poměr surovin.

Žitná mouka

Žitná mouka se hodí především na přípravu kvásku a domácí pečení chleba. Aby těsto správně pracovalo, je třeba ji kombinovat s dílem světlé mouky.

Žitné pečivo nevykyne tolik jako pšeničné a je hutnější. Žitná mouka může být hladká i celozrnná.

Špaldová mouka

Špalda je zapomenutý a poté znovu objevený druh pšenice a mouka z ní vyrobená se hodí jako alternativa klasické hladké pšeničné mouky. Jídlu dodá typickou příjemně oříškovou chuť.

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Upečete z ní koláče, buchty, muffiny, ale i lívance nebo cukroví. Sáhnout můžete jak po celozrnné, tak po hladké variantě.

Pohanková mouka

Pohankovou mouku ocení všichni celiaci – je totiž přirozeně bezlepková. Hodí se k zahuštění jídel, ale také k pečení bábovek, koláčů, lívanců či muffinů. Mouka obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitaminů a minerálů.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...