Technické označení je vám k ničemu
OznačeníMouky se označují tzv. typem, například T450. Číslo zde vyjadřuje tisíckrát vynásobený obsah minerálních látek v sušině. Typ T400 odpovídá pšeničné polohrubé mouce, T450 hrubé, T650 hladké polosvětlé a T1150 označuje hladkou chlebovou mouku. Hodně se takto označují mouky v zahraničí, občas se s tímto označením můžete setkat i na českém trhu. Zdroj: dTest |
Například T400 je pšeničná mouka výběrová polohrubá, zatímco T1800 označuje pšeničnou mouku celozrnnou. Obecně pak platí, že čím vyšší číslo je, tím je mouka vymletější.
V praxi vám toto označení však nebude k ničemu, na sáčku s moukou ho v drtivé většině případů nenajdete. Běžnější to bývá v zahraničí, u nás se spoléháme spíš na tradiční označování.
Nutriční složení mouky bývá obdobné – základem jsou sacharidy v podobě škrobu, který tvoří drtivou většinu hmotnosti a který doplňují bílkoviny, tedy lepek. Ve složení nalezneme také malé množství tuku, vody a podle druhu mouky také minerální látky.
Lepek dodává mouce její vlastnosti vyhledávané při pečení – tažnost a pružnost těsta. Pokud sáhnete po bezlepkové mouce, musíte tedy počítat s tím, že má jiné vlastnosti a těsta se mohou například drolit.