Co znamená, že je nízko- nebo vysokovymletá
Pokud chcete mít domácí pečení pod kontrolou a občas se třeba pustit i do složitějších receptů, neobejdete se bez trochy teorie a taky chemie. Ostatně samotnou mouku a nároky na její složení upravuje vyhláška č. 18/2020 Sb., ve které se dozvíte, že moukou se rozumí mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilného zrna, pseudoobilovin nebo rýže.
Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař |
Třídí se podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitých obilovin. Každý typ mouky pak přesně definuje právě velikost částic a podíl minerálních látek. Mouky však můžeme rozdělit také podle stupně vymletí.
Zatímco vysokovymleté mouky obsahují víc povrchových částí zrna, jsou tmavší a nutričně bohatší, nízkovymleté jsou světlejší, lépe stravitelné, ale nutričně méně hodnotné. Stupeň vymletí můžete poznat i podle informací na obalu.