Mýty o medu: horký čaj ho zničí a krystalizace je známkou nekvality

O medu koluje mnoho fám. Například, že jakmile zkrystalizuje, znamená to, že je špatný. Také se traduje, že když se medem osladí horký čaj, ztratí med veškeré pro lidské tělo zdravé látky. Proč se medy míchají do různých chutí? A je naše republika soběstačná ve výrobě medu?

„Nezavděčíte se nikomu. Jsou lidi, kteří si stěžují, že je med moc tekutý, na druhou stranu zase ti, kteří hledají chybu ve zkrystalizovaném,“ popisuje Viktor Špaček ze společnosti Medokomerc. 

Jenže toto jsou podle něj základní vlastnosti medu. „Každý med dříve nebo později zkrystalizuje a podle těchto parametrů neurčíte, zda je med dobrý, nebo špatný,“ říká.

Tekutost určuje množství vody v medu. Mělo by se pohybovat podle norem do 18 procent. Tato hranice je důležitá proto, že pokud by se překročila, mohl by med med začít kvasit. 

V praxi by se s tím neměl spotřebitel vůbec setkat, protože medy, které se dostanou do obchodu, procházejí poměrně přísnou kontrolou. „Ale určitě byste to poznali, protože by med začal zapáchat. Navíc by to bylo poznat i na chuti. Přirovnat to lze k situaci, kdy vám začne kvasit třeba nějaký jablečný mošt,“ vysvětluje Viktor Špaček.

Často se také říká, že by se med neměl přidávat do horkého čaje, protože se tím ztrácí jeho léčebné účinky a stane se z něj vlastně jen obyčejný cukr. Špaček to vyvrací s tím, že aby došlo ke znehodnocení medu, je třeba ho dlouhodobě skladovat v nevhodných podmínkách, například při vysokých teplotách.

„Když med vložíme do horkého čaje, který během pár minut už bude mít teplotu vhodnou ke konzumaci, můžeme mluvit maximálně o jednotkách procent snížení prospěšných látek. Tímto bych se v praxi vůbec nezabýval,“ ujišťuje.

Čím uctí vaše zahrada včely, když zrovna nekvetou ovocné stromy?

Zásadní je způsob i skladování medu, aby neztrácel své vlastnosti. Určitě ho nenechávejte nikde, kde na něj může přímé slunce. Ideální je nějaká spíž, kde je temno a teplota kolem dvaceti stupňů Celsia.

Kdo se chce vyhnout procesu krystalizace, měl by zvolit nákup takzvaného pastovaného medu. Je to týž med, na jaký jste zvyklí, a má stejné vlastnosti. 

Jen se vezme klasický med, který už prošel krystalizací, a mechanicky se rozbije jeho struktura. Tím projde změnou do krémovité konzistence, kterou lze použít nejen do nápojů, ale zároveň i na namazání pečiva, podobně jako když si mažete na pečivo arašídovou pomazánku.

Zajímavé je, že díky napastování získá tento med trochu jemnější chuť. Díky tomu je možné ho použít i například pro slazení kávy, u které nepřebíjí samotnou chuť kávy.

Mnozí zákazníci, kteří jsou zvyklí na jasně nadefinované medy od svého včelaře, popuzuje, že medy v obchodech jsou většinou míchané z více medů. Je to tím, že Evropská unie je celkově v dodávkách medu v podstatě nesoběstačná. Takže se zhruba padesát procent medu, který se u nás prodá, musí dovážet.

Speciálně v našem regionu je většina medů světlá, květová, a rychleji krystalizuje, což je dáno převládající flórou. Jenže jsou lidé, kteří chtějí oddálit proces krystalizace, proto se naše medy míchají s dovezenými. Často se proto míchají i luční medy s lesními, u kterých je proces krystalizace pomalejší.

Obecně lze říci, že květové medy jsou chuťově neutrálnější, u lesních medů lze očekávat výraznější chuť, jsou aromatické až pikantní. Totéž lze očekávat i u cizokrajných medů z oblastí Jižní Ameriky s chutí avokáda a dalších plodů, které se tam běžně vyskytují.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Rozstřel „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...