Sobota 12. června 2021, svátek má Antonie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 12. června 2021 Antonie

Mýty o medu: horký čaj ho zničí a krystalizace je známkou nekvality

O medu koluje mnoho fám. Například, že jakmile zkrystalizuje, znamená to, že je špatný. Také se traduje, že když se medem osladí horký čaj, ztratí med veškeré pro lidské tělo zdravé látky. Proč se medy míchají do různých chutí? A je naše republika soběstačná ve výrobě medu?

„Nezavděčíte se nikomu. Jsou lidi, kteří si stěžují, že je med moc tekutý, na druhou stranu zase ti, kteří hledají chybu ve zkrystalizovaném,“ popisuje Viktor Špaček ze společnosti Medokomerc. 

Jenže toto jsou podle něj základní vlastnosti medu. „Každý med dříve nebo později zkrystalizuje a podle těchto parametrů neurčíte, zda je med dobrý, nebo špatný,“ říká.

Tekutost určuje množství vody v medu. Mělo by se pohybovat podle norem do 18 procent. Tato hranice je důležitá proto, že pokud by se překročila, mohl by med med začít kvasit. 

V praxi by se s tím neměl spotřebitel vůbec setkat, protože medy, které se dostanou do obchodu, procházejí poměrně přísnou kontrolou. „Ale určitě byste to poznali, protože by med začal zapáchat. Navíc by to bylo poznat i na chuti. Přirovnat to lze k situaci, kdy vám začne kvasit třeba nějaký jablečný mošt,“ vysvětluje Viktor Špaček.

Často se také říká, že by se med neměl přidávat do horkého čaje, protože se tím ztrácí jeho léčebné účinky a stane se z něj vlastně jen obyčejný cukr. Špaček to vyvrací s tím, že aby došlo ke znehodnocení medu, je třeba ho dlouhodobě skladovat v nevhodných podmínkách, například při vysokých teplotách.

„Když med vložíme do horkého čaje, který během pár minut už bude mít teplotu vhodnou ke konzumaci, můžeme mluvit maximálně o jednotkách procent snížení prospěšných látek. Tímto bych se v praxi vůbec nezabýval,“ ujišťuje.

Čím uctí vaše zahrada včely, když zrovna nekvetou ovocné stromy?

Zásadní je způsob i skladování medu, aby neztrácel své vlastnosti. Určitě ho nenechávejte nikde, kde na něj může přímé slunce. Ideální je nějaká spíž, kde je temno a teplota kolem dvaceti stupňů Celsia.

Kdo se chce vyhnout procesu krystalizace, měl by zvolit nákup takzvaného pastovaného medu. Je to týž med, na jaký jste zvyklí, a má stejné vlastnosti. 

Jen se vezme klasický med, který už prošel krystalizací, a mechanicky se rozbije jeho struktura. Tím projde změnou do krémovité konzistence, kterou lze použít nejen do nápojů, ale zároveň i na namazání pečiva, podobně jako když si mažete na pečivo arašídovou pomazánku.

Zajímavé je, že díky napastování získá tento med trochu jemnější chuť. Díky tomu je možné ho použít i například pro slazení kávy, u které nepřebíjí samotnou chuť kávy.

Mnozí zákazníci, kteří jsou zvyklí na jasně nadefinované medy od svého včelaře, popuzuje, že medy v obchodech jsou většinou míchané z více medů. Je to tím, že Evropská unie je celkově v dodávkách medu v podstatě nesoběstačná. Takže se zhruba padesát procent medu, který se u nás prodá, musí dovážet.

Speciálně v našem regionu je většina medů světlá, květová, a rychleji krystalizuje, což je dáno převládající flórou. Jenže jsou lidé, kteří chtějí oddálit proces krystalizace, proto se naše medy míchají s dovezenými. Často se proto míchají i luční medy s lesními, u kterých je proces krystalizace pomalejší.

Obecně lze říci, že květové medy jsou chuťově neutrálnější, u lesních medů lze očekávat výraznější chuť, jsou aromatické až pikantní. Totéž lze očekávat i u cizokrajných medů z oblastí Jižní Ameriky s chutí avokáda a dalších plodů, které se tam běžně vyskytují.

Autor:
  • Nejčtenější

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

Poslední snímky: Abrhám testoval vozíček, Šafránková se ho snažila rozesmát

Premium Jak dnes žijí Josef Abrhám (81) a Libuše Šafránková (67)? O pohádkovém podzimu života bohužel nemůže být řeč, časopis...

  • Další z rubriky

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Sedmero jarních bylinek, na jejichž sběr a zpracování je ten pravý čas

Když rozkvete „zelená lékárna“, můžete s její pomocí šetrně zmírnit nebo vyléčit leckteré zdravotní obtíže....

Česká kuchyně je umělý konstrukt. Nic takového neexistuje, říká odbornice

Premium Dvacet let strávila Eva Ferrarová na slunném italském jihu, kde je prý vaření povýšeno na umění. Svůj vztah k jídlu...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Datově neomezený tarif nebyl nikdy tak levný. Co na to konkurence?

Datově neomezené tarify mají v nabídce všichni tuzemští mobilní operátoři, avšak ve srovnání s běžnými tarify s...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...